Co vás váš potomek naučil?

17180
1.12.10 14:01

co vás váš potomek naučil

Ahojky - téma pro oddych.

Kolikrát už jsem nad tím přemýšlela, jak si člověk život s prckem nějak maluje a ono je to pak naprosto jiné. Tudíž se ptám, co vás příchod toho malého tvora do vašeho života naučil, co vám dal nového, s čím vám v životě zamával, čím vás překvapil.

Já za sebe - mě moje dcera naučila, že je to osobnost, kterou prostě musím brát tak jak je, můžu jí maximálně usměrnit, ale rozhodně né změnit. Toto jsem před těhu měla naprosto jinak, malovala jsem si jak budu mít pohodové dítko, které bude vyrůstat dle mých představ -no ano byla to trošku ťafka za krk, z které jsem se ale velmi rychle vzpamatovala a začala svou dceru brát jako samostatnou osobnost a musím říct, že osobnost je to tedy silná :mrgreen: :mrgreen:

Myslela jsem si, že veškeré aktivity se dají s dítkem dělat (kavárničky :lol: apod.) ale velmi záhy jsem zjistila, že moje dítko není tento typ a že se tudíž nebudeme trápit vzájemně. Doma na zadku nesedíme, jsem hodně aktivní, ale své aktivity jsem musela hodně přizpůsobit malé - musím ale říct ku spokojenosti obou stran.

Tak jak je to u vás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Michaelakkk
1.12.10 14:06

Mě naučil, že jsou i důležitější věci než já sama. A díky němu jsem se přestala utápět v depresích… Je to můj andílek, sice bych ho někdy nejraději přetrhla :mrgreen: ale nedovedu si bez něj představit žít, nechápu jak jsem o tom mohla někdy pochybovat a bát se ho.....

• Citovat
  • Upravit
Sisule
1.12.10 14:08

Co mě naučilo moje dítě -resp.děti? Mám dvě? Spoustu věcí…
Například, že kafe se dává nahoru na skříňku, že ovladače se nenechávají po ruce, že plastelína se dá vetřít do vlásků tak pečlivě, že to nejde jinak než ustřihnout, že z bince doma se nikdo nezblázní, že nejdůležitější je, když jsme zdraví, že největší slast jsou upocený dětský packy
kolem krku a slintavý tuli tuli na tvář, že proso pro papouška se blbě zametá z dlažby, …spoustu věcí … :srdce: Jo a taky, že spánek je jen zlozvyk, a že nejlepší ze všeho je nerozčilovat se a brát věci jak přijdou a s humorem…
Jsem ráda, že mám děti :srdce:

• Citovat
  • Upravit
27264
1.12.10 14:13

Jak psala sisule, naučil mě, že kafe patří na vysokou skříň i za cenu toho, že ho piju studený, naučil mě mít neustálý strach o to, že se mu něco stane, naučil mě v noci rychle vstát jako když do mě střelí :D, doufám, že mě naučí i větší trpělivosti, naučil mě spoustu věcí, ale hlavně mě naučil co to znamená bezmezně někoho milovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
1.12.10 14:14

… že není třeba řešit něco, co se dá za 20 minut uklidit.

… že vyrážet z domova na domluvenou schůzku s půlhodinovou rezervou není na závadu.

… a ještě mě naučili pamatovat si nejenom kde jsem co položila já sama, ale taky kde co zahrabošily moje zlatíčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
1.12.10 14:24

Ahoj, no nevim jestli můžu napsat, že mě něco naučil, spíš co vzal a co dal. Dítě vezme svobodu a bezstarostnost, to je bez debat, takže přinese spoustu starostí, ale i radostí. Hlavní starostí je obava o něj, opravdu ten příšerný strach, že se mu něco stane, který člověk před těhotenstvím nezná a je pro něj schopný obětovat hodně. Jak je to u nás, když byl malej, tak mu nevadilo kdo si ho chová a že je máma pryč. Teď, jakmile jdu jen na záchod, nebo nedej bože abych ho nechala někomu hlídat a on neměl mámu nebo tátu za zadkem! Je to mamánek a tatánek u jiných řve jak tur. Taky bych ho občas přerazila a to když má špatnou náladu a pořád jen kňourá a neví co roupama, tak vymýšlí kraviny. Snažim se všechny věci dávat z dosahu a zabezpečit, aby se k nim nedostal, ale dítko je vynalézavé. Jeho protivnost je i díky zubům, už jich má 8, ale klubou se další a další, už aby byly venku všechny. Nejkrásnější ale je, když přijde a obejme nebo se krásně usměje. Už se těšim až začne mluvit. Dítě člověku překope velkou část života na který byl zvyklý a přehodnotí, je pro něj důležité něco úplně jiného než bylo. Je to obrovská změna, ale hezká, to se musí nechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
1.12.10 14:28

Mě děti naučily, že díky nim se stává člověk lepším..
Snaží se lépe a zdravějí jíst ( protože ho pořád vidí), snaží se nemluvit sprostě ( protože ho pořád slyší), snaží se říkat pořád pravdu ( protože chce aby mu věřily), snaží se být veselý ( aby byly veselé i ony), snaží konat dobro ( protože chce aby kvůli jeho dětem všichni konaly dobro a nikde nečíhalo žádné nebezpečí)..
Díky dětem je najednou spoustu věcí jedno..je jedno, že nemám lepší práci a mám nadváhu..Je to jedno, páč mám děti.
A děti mě naučily přemýšlet hodně dopředu.ne jen o hodiny, ale o celé roky.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
1.12.10 14:29

Ještě jsem si vzpomněla, že mě naučil vyhýbat se sprostým slovům a taky nehádat se před ním. Prostě si to buď řekneme v klidu a nebo to necháme na včer, kdy už spí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
1.12.10 14:31

Třeba že dětský hovínka nesmrdí tak, že se ten zadek dá utřít bez neustálého zvracení do kýble vedle. Tak to totiž dělat náš táta, když hlídal mého nejmladšího brášku, když byl ještě mimi :-))))

Vůbec že jsem si nikdy nemyslela, co všechno pro děti budu ochotna udělat a že to udělám a za jakýchkoli podmínek. Že prostě vydržím VŠE. Že vydržím nespat a bdít nad nemocným miminkem a pak vstát a fungovat s odrostlejším prckem a jakžtakž se postarat o nomrální chod domácnosti, abych večer opět ponocovala s nemocným mimi. Že tenhle deficit už nikdy nedoženu, protože jakmile se jeden uzdraví, chytne to ten druhej a já taky. A stejně budu muset ponocovat, i když už i doktor při pohledu na můj krk by mi okamžitě nařídil postel a dvojitej paralen.

Že získám nadhled, protože vše, co není důležité (chápejte - netýká se dětí), je nedůležité, a tudíž POČKÁ. Že se naučím organizovat a plánovat, protože chod domácnosti a rodiny mně, totální bordelářku a nepřítelkyni cčehokoli organizovaného a naplánovaného, k tomu prostě donutí.

Že zjistím váhu vlastní osobnosti, která je obrovská. Že toho paradoxně dokážu ještě víc. Neskutečně víc. Že při dvou dětech si začnu plnit své kreativní sny.

Naučili mně neskutečné odpovědnosti. Strachu. Ne, neklepu se, že se jim něco stane, když na ně nedohlížím já. Neklepu se, že chytí angínu, jakmile vystrčí nos ze dveří, nebo nějakou infekci, když náhodou ochutnají žížalu. Ale stali se tak nedílnou součástí mého života, mé samé, že už to prostě nelze oddělit. Už nejsem jen já. Bojím se riskovat, i jen své zdraví.

Naučili mně nádherně odpočívat, relaxovat. To, že se jen válíme po posteli a hážeme po sobě polštáře či cokoli jiného, není jen demolice bytu. Je to úžasné spojení mámy a jejích dětí. Cítím to čím dál tím víc. Nebetyčné blbnutí. Nevím, jestli si na to v pubertě vzpomenou, ale cítím, že drobet té vzpomínky tam někde uvízne a že po překonánmí tohoto těžkého období se něco drobet na povrch vynoří. Je to důležité. Důležitější než to, že postele budou dokonale a perfektně ustlané. A o zemi, kde se válí tuny hraček, místo toho, aby byly srovnané podle barev nebo abecedy ve skříních, ani nemluvě :-)

Říká se, první část našeho života nám ničí rodiče a tu druhou děti. Jo, občas, když zatoužím po tom, a bych mohla večer dělat něco jiného než nahánět jednoho prcka do postele a druhého uspávat, třeba vyrazit jen tak do ulic a propařit celou noc, tak si říkám, ono to vyjde na stejno. Když jsem totiž celou noc někde řádila, nejdýl v osm ráno byl u mý postele táta a vymyslel si pro nějakou úžasnou činnost, třeba skládání dřeva :-)))))

Takže co mě naučili? Asi být tím, kým jsem být měla a jsem - prostě mámou. Jestli dobrou nebo špatnou, to je na úhlu pohledu. Kdejaká jiná máma mi, když dostane možnost, vyčte tisíc maličkostí, co by ona nikdy nedělala. A já bych se na oplátku mohla vysmát jí, co dělá za krávoviny zase ona. Ne, o tom to není. Jsem prostě MÁMA. To mě naučili. :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
1.12.10 14:32

no mě momentálně dcera v poslední době naučila sníst nepozorovaně zády k ní rohlík v nezvykle vysokém tempu :lol: :lol: to jen tak pro odlehčení :lol: :lol:

Ten strach je přesnej slova rodičů … počkej až jednou budeš mít svoje děti to teprv poznáš proč se o tebe tak bojíme. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
1.12.10 14:44
Panuška píše:
no mě momentálně dcera v poslední době naučila sníst nepozorovaně zády k ní rohlík v nezvykle vysokém tempu :lol: :lol: to jen tak pro odlehčení :lol: :lol:Ten strach je přesnej slova rodičů … počkej až jednou budeš mít svoje děti to teprv poznáš proč se o tebe tak bojíme. :lol: :lol:

přesně tak, akorát to ty děti pochopí až ty svoje vlastní budou mít, do tý doby si budou mlít to svoje a až potom uznají, že jejich rodiče měli vlastně pravdu!

A o tom jídlu ani nemluvím, já jsem kolikrát o hladu, jen aby malej měl plný bříško - zkrátka se nestíham najíst a vše nedůležitý počká, to je fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
1.12.10 14:50

Ten strach jsem se od malé naučila hned v porodnici. A je to čím dál tím horší. Taky mě naučila neřešit blbosti, ale jen to podstatné, naučila mě organizovat čas a neustále mi bystří smysly. Znáte to: oči máte všude a uši jak radary i když spí :-D Taky mi ukázala, že láska existuje :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
1.12.10 14:51

Jo a krásný téma, díky za něj, Panuško!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
1.12.10 14:53

No ono není někdy špatný si tyhle věci uvědomit. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
1.12.10 14:56

To je fakt. Ale taky je pravda, že já si to docela uvědomuju, jak jsem šťastná, že jí mám a že se na spoustu věcí díky NÍ, koukám jinak! Že jsem prostě novej člověk!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí