Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj holky,
jsem prvorodička ve 12 tt. Chtěla bych od Vás poradit, co všechno je potřeba ( výbavička ). Koukám tak různě na netu a vidím, odsávačka, monitor dechu, chůvičky, podložky atd… A jsem z toho jelen, nechci kupovat zbytečnosti, které nevyužiji nebo využiji, ale nejsou velkou nutností. Takže jestli by jste byli tak hodné a poradili. Samozřejmě nemusíte psát bodýčka, košilky, dudlíky, plínky atd…to mi je jasné, že to potřebuji ![]()
Děkuji všem za rady. ![]()
@Marion84 píše:
Koukám tak různě na netu a vidím, odsávačka, monitor dechu, chůvičky, podložky atd…
já jsem nic z toho neměla a taky žijem
ale jsou ženský co si to bez toho ani neumí představit ![]()
Odsávačku na mléko bych kupovala, až když zjistíš, že nemůžeš kojit.
Chůvičky jsou dobrá věc, ale někdo se bez nich obejde-záleží, jak bydlíte, monitor dechu - někdo nemá, ale pro lepší klid je lepší ho mít (teda mluvím za sebe, ale uvidíš, jestli budeš „vyplašená“, zda mimčo dýchá).
Za mě určitě NE přebalovcí pult - zbytečný kus nábytku do domu (teda pokud pak nemáš možnost ho přestavět na nějkou užitečnou komodu)- lepší kouppit přebalovací pdoložku, kterou si vždycky někam dáš (stůl, postel, sedačka, v koupelně). Záleží, jak bydlíte. My v domě - jednu jsem měla nahoře, jednu dole.
Cestovní postýlka - někdo používá jeko druhou postýlku v domě(bytě) a na cesty je fajn, ale není nutno ji kupovat hned…
Už nevím…
![]()
Čekáme druhé, tak jsem si udělala seznámek toho, co potřebuju a co jsem využila, takže za mě:
Postýlka+matrace+povlečení+mantinel
Chůvičky-doma ne, ale hodně cestujeme
Odsávačku jsem měla ruční, pokud do ní budeš chtít investovat, raději bych šla do nějaké té automatické
Monitor dechu jsem neměla. Ani v porodnici. Dají se za pár korun půjčit.
S velkých věcí jsem hodně využívala přebalovací pult, hlavně na odložení věcí pro mimi, na mazání a cvičení. Ale asi jen do půl roku, pak jsem přebalovala na posteli.Pak šátek na nošení(já ho využívala pořád, ale záleží jak jste aktivní nebo jak je dítko nosící)
Jako zbytečný mi přišel košík na mimi. Malá se do něj vešla sotva dva měsíce. TeĎ bude mít cestovní postýlku v obýváku.
Na koupání máme obyčejnou vaničku, pak půjde mimi hned do velké vany, ale ať se nemusím ohýbat a napouštět tolik vody.
V současné době je všechno přes net tak dostupné, že když to naklikáš, tak ti to kolikrát už pozítří zvoní před barákem, takže bych řekla, dej si nějaký peníze stranou a pak sama uvidíš, co budeš potřebovat. Když budeš celý dny a noci dřepět nad miminem a koukat, zda dejchá, pořiď si monitor, ať se vyspíš.
Chůvy bych řekla, že jsou do baráku, navíc teda já žiju v menším domku a dítě slaším zezhora i bez chůviček.
Odsávačku až kdyby byla potřeba, poku budeš bez problému kojit a nebudeš nikam od mimina odjíždět, dokud bude plně kojené, tak ji zřejmě ani nebudeš potřebovat.
Podložky už vůbec nevím, co myslíš
Jestli nějaké přebalovací či nepromokavé. Nepromokavou podložku má teprve teď tříleťák v posteli, když je bez plíny, přebalování mám pořešené v koupelně přebalovákem sniglar z ikey a na něm omyvatelnou podložku s nafukovacími okraji od tamtéž, na ni si dávám obyč bavlněné plínky, aby to mimčo nestudilo a ony taky celkem rády kakaj a čůraj, když je člověk rozbalí ![]()
Pokud chceš něco hezkého pod mimčo, tak třeba flanelové plínky T-tomi, jsou krásně měkoučké, mají různé barvy, vzory.
Třeba u druhého a třetího dítěte vůbec nepoužívám vaničku, koupu je ve velké vaně na obyčejném lehátku, takovém tom rovném, co měly naše maminky a bohatě to stačí. Postýlku měl už prvorozený poděděnou žbrlinkovou klasickou, ta plynule přešla na druhého, ten teď spí v cestovní s pořádnou matrací, třetě zatím chrní se mnou v posteli ![]()
Mimino toho potřebuje překvapivě malá, obchodníci dokážou matky přesvědčit, že dítě potřebuje věcí za desetitisíce, ale není to pravda ![]()
@zichisek Super děkuji ![]()
No ten šátek se mi taky líbí, když ho vidím jak mamky s tím choděj, ale já bych se bála, že to málo zavážu nebo něco a mimčo mi vypadne…s mojí nešikovností…
No vzhledem k tomu, že máme málo místa, tak ten přebalovací pult se mi nechce kupovat… zatím to vypadá že budu přebalovat na posteli…a co se týká vaničky na koupání, tak jsem myslela koupit jen to lehátko ( nebo jak se to jmenuje), jak se dává do vany. A nad postýlkou přemýšlím, takovou tou klasickou jak
" roste " s dítětem. Samozřejmě se mi líbí ty košíky, ale na druhou stranu, bůhví jak bude miminko růst bude z něj náhodou čahoun a mám to na chvilku, což se mi zdají vyhozené zbytečně penízky… i když je to hezký a vypadá to skvěle ![]()
@Gladys přesně tak… já si taky myslím, že obchodníci chtěj akorát tahat prachy z lidí…
Nechci vypadat jako, že jsem krkavá nebo tak, ale některé věci se mi zdají zbytečné… Takže jsem ráda, že mi tady poradíte co a jak, protože jsem sama z toho blázen… a hlavně nemám se koho zeptat… Maminka mě vychovávala až od skoro mých dvou let a tím ona o tom moc neví…a jsem jedináček…
Hodne zalezi, jak bydlite, kolik mate mista a kolik penez
zit se da skoro beze vseho, ale spousta veci ti zivot s miminkem proste ulehci.
Nekdo tu psal kosik ne, ja jsem treba nna nej nedala dopustit - prevezla jsem v tom maleho kam jsem potrebovala, abych na nej videla, plus popojizdenim jsem uspavala. Vesel se mi tam ale sotva do 5 mesicu, takze jestli budes kupovat, kup dost velky.
Chuvicku mame 3v1 - audio, video a monitor dechu v jednom. Pokud maly spal v patre a ja byla v prizemi, tak me uklidnovala na nej obcas mrknout na monitoru bez nutnosti, tam porad behat.
Prebalovaci pult mame plastovy s vestavenou vanickou, jedna z nejlepsich investic, ma 2 kolecka, na koupani odvezu do koupelny, vanicku napustim sprchou, pak vypustim do vany, bez nutnosti neco zvedat, nekam nosit. Plus prihradky na vse potrebne - a ze toho kolem prebalovani a koupani je ![]()
A jeste se hodne vyplatilo houpaci lehatko a hraci deka, ale to jsou veci tak od 2 mesicu.
@Marion84
S tim lehatkem do vany to jeste zvaz. Ja bych koupila aspon malou vanicku na to male mimco (provadavaji se i malicke), protoze klecet u vany a pak se zvedat s mokrym a kluzkym novorozencem v naruci neni zadna sranda - zkousela jsem ![]()
Pokud nemate misto na pult s vanickou, tak bych vzala nejmensi levnou vanicku a na koupani ji dala proste na stul, kolem si muzes rozlozit potrebne veci a pak si tam i na osusku polozit mimco.
Az trochu povyroste, tak ho das do vany ![]()
@Ali-Ali to je fakt převezeš kam potřebuješ, ale u mě by to nešlo, bydlíme sice v domečku, ale zatím je obytná pouze spodní část a hlavně, do každého pokoje jdu bud ze schodu nebo do schodu ( nemám to v rovině)
@Marion84 píše:
@zichisek Super děkuji
No ten šátek se mi taky líbí, když ho vidím jak mamky s tím choděj, ale já bych se bála, že to málo zavážu nebo něco a mimčo mi vypadne…s mojí nešikovností…No vzhledem k tomu, že máme málo místa, tak ten přebalovací pult se mi nechce kupovat… zatím to vypadá že budu přebalovat na posteli…a co se týká vaničky na koupání, tak jsem myslela koupit jen to lehátko ( nebo jak se to jmenuje), jak se dává do vany. A nad postýlkou přemýšlím, takovou tou klasickou jak
" roste " s dítětem. Samozřejmě se mi líbí ty košíky, ale na druhou stranu, bůhví jak bude miminko růst bude z něj náhodou čahoun a mám to na chvilku, což se mi zdají vyhozené zbytečně penízky… i když je to hezký a vypadá to skvěle
Z šátku bych strach neměla. MAlou jsem nosila od dvou týdnů. TAky jsem si říkala, jak mi to půjde, ale na netu je plno videí a manuálů. U druhého budu pořizovat i manducu. Protože mi u šátku vadilo, že když jsem ho vázala venku, tak jsem válela ty konce po zemi ![]()
Koš mi přijde opravdu zbytečný. My jej měli půjčený a malá na něj byla velká.
Lehátko do vany je nejpraktičtější. Mě se nechce do vany ohýbat
proto jdu do vaničky, alespoň ze začátku.
Ahoj, za mě je vanička super věc-koupali jsme malou a v roce ji využila venku na koupání. Hodně jsem nosila v šátku-měla jsem nový, ale spíš bych doporučila použitý-líp se uvazuje, nebo jsou různé nosítka (je to fajn když potřebuješ jen zaběhnout do obchodu). Kočárek jsem si sehnala s takovou tou vydělávací vaničkou s ušima-poslouží i jako košík a můžeš mimi přenášet. Přebalovací podložku jsem měla s tím pevným spodkem tak šla dát na vanu, pračku popřípadě postýlku-ušetří to prostor. monitor dechu jsem měla, ale po pár planých spuštění šel z domu. Chůvičky jsme nevyužili. Cestovní postýlku jsem pořídila až teď když čekáme druhé-na návštěvě mimi spalo snáma. Za mě toho není moc nutno pořizovat dopředu až pak podle provozu zjistíš co potřebuješ a v dnešní době není problém dokoupit.
@Ali-Ali píše:
@Marion84
S tim lehatkem do vany to jeste zvaz. Ja bych koupila aspon malou vanicku na to male mimco (provadavaji se i malicke), protoze klecet u vany a pak se zvedat s mokrym a kluzkym novorozencem v naruci neni zadna sranda - zkousela jsem
Pokud nemate misto na pult s vanickou, tak bych vzala nejmensi levnou vanicku a na koupani ji dala proste na stul, kolem si muzes rozlozit potrebne veci a pak si tam i na osusku polozit mimco.
Az trochu povyroste, tak ho das do vany
nechala jsem si v Obi uříznout a olepit hrany lamino desky (vyšlo mě to na cca 300,–), dávám ji na vanu, na to vejde vanička i přebalovací podložka a všechny potřebné propriety. Napouštím sprchou a vylívám do vany pod tím. Mimo večerní koupání je opřená i s vaničkou o zeď.
Tak monitor dechu za mě rozhodně ano. Chůvičky jsem kupovala až jsmě měli malou doma - jako i další věci - houpací lehátko, odsavačku na vysavač (zlatá věc
). Dost věcí bych asi nechala až budete s miminkem doma. A taky jsem skoro všechno kupovala použité.
Naše by nemohla být taky bez pořádné zavinovačky. Jinak poznáš časem.
Odsávačka je nezbytná. Můžeš mít i volné ruce, když si budeš chtít zajít na kafíčko a babička třeba pohlídá, nebo když miminko nebude spolupracovat. MD…já ho měla. Není nezbytný. To už je na tobě. Já s ním byla klidnější. Chůvičky jsou dobré v případě, když máte třeba zahradu. Můžeš jít v klidu ven a slyšíš každý prd.
Podložky jsem využila hojně. Přece jenom, když se mi pokadila, tak prostě vezmu, vyhodím a dám novou. Látkovou plenu musíš přeprat.