Co zvládá dítě před čtvrtým rokem

13968
13.9.23 14:17

Co zvládá dítě před čtvrtým rokem

Ahoj, tak jako správná vystresovana matka si jdu sem pro radu :). Mladší syn (1/2020) nastoupil minuly týden do školky. Jsem z toho taková nesva, jde mi hlavně o to, co má zvládat takový “prcek”. Mám i starší dítě, ale s tou prostě nebyl problém. Syn má epilepsii, bere na ní leky, což je docela dryak, tak jsem z celého toho nástupu nervózní.

Abych se dostala k věci. Zatím to učitelky neříkají jako výtku, ale jako průběh adaptace. Syn má dle nich problém s pozorností. Když mají děti sedět v kroužku, tak nechápe, že má sedět a mlčet, ale chce pobíhat a hrát si nebo jim do toho kecá. Učitelka zmínila “nedozralou nervovou soustavu”, bojím se, aby celkově nebyl opožděný ( možná postižený.)
Nechci jejich názor nijak bagatelizovat, spíš si ujasnit pocity nebo jestli to řešit dal. :think:
Takže co umí. Chodí na moji žádost na logopedii, kde dělá velké pokroky. Mluví ve větách, umí nějaké básnicky, písničky. S pochopením věci mu musíme pomahat a hlavně se slovesy. I tak logopedka řekla, že vse dohnal. Na pozornost si nestezuje, vydrží spolupracovat tak 20minut.

Má rad puzzle, složí cca 40 dilku, staví lego. Když mu postavíme jednoduché auto, tak ho pak zvládne postavit sám, staví kulickovou dráhu nebo koleje. Namaluje jednoduchou postavu ( velká hlava-mini tělo), maluje vodovkami. Rad střihá, U Aktivity která je pro nej zajímavá a baví ho, tak u ni vydrží v klidu dlouho.

Umí se obléknout a svléknout, zvládne i zip, prezuje se. naji se ( snaží se používat i nůž, na wc si dojde ( občas nehoda v noci, ale dle nefrologa to není zatím problém), umyje se, vyčistí zuby ( samozřejmě s naši kontrolou).
Ještě k tomu oblékání, samozřejmě chce naši pomoc, když pospíchám, obléknu ho, ale umí to.

Jezdi na kole bez koleček, na koloběžce, skáče, běhá, leze v tomhle asi běžný dítě.

V říjnu jde na kontrolu na neurologii, mám s nimi ten vývoj řešit, :think:
Proste od té diagnózy mám strach, aby byl v pořádku a vyvíjel se tak nějak v normě :think: a každá zmínka o opoždění mě znervózňuje, kole to chápání / pochopeni občas na nás kouká jak na bl.bce.

Jeste jsem si vzpomněla na kontrole na oční (v květnu) měl ukazovat jakým směrem ukazuje “E” a hned věděl co má dělat, když mu doktorka řekla, at nehádá, tak ji řekl, že už to nevidí ( zatím brýle nepotřebuje, ale příští rok už asi bude)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37131
13.9.23 14:41

Mě se zda v pohodě, mám 4 leteho syna a je to víceméně nastejno. Náš akorat neumí jezdit na kole bez koleček :nevim: je ve školce týden, to nemuzes čekat žádné zázraky, časem si zvykne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
13.9.23 14:45

Normální zdravé a šikovné dítě. Nevím co by učitelky chtěly po ani ne dvou týdnech školky. Je to pro děti nové, musí si zvyknout… někomu to trvá déle.
Já mám šestiletého, některé věci co umí tvůj můj nezvládá… má teda diagnózu, takže nelze srovnávat.
Určitě si to sedne, paní učitelky by se opravdu měly vyvarovat tomu dávat dětem po týdnu diagnózy :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
13.9.23 14:45

Z mojí zkušenosti, ale zejména s dopělými, silné léky na epilespii můžou způsobovat docela problémy v učení nových věcí a soustředění obcně. Nevím, co tvůj syn bere, ale u malého dítěte, které nasává znalosti jako houba, bych asi úplně nevylučovala, že silné léky v oblasti neurologických věcí můžou způsobit určitá omezení nebo zpomalení…Určitě to konzultuj s lékaři, je mi jasné, že ty léky brát musí, ale pokud to má mít nějaké vedlejší účinky, měla bys to vědět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2004
13.9.23 14:46

Umí toho víc jak můj skoro pětiletý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1208
13.9.23 14:56

Naše stejně staré děti umí zhruba to samé. Šikovný kluk je to :-).Já myslím, že je to hlavně o učitelkách, jak snáší to, že nové děti potřebují čas na adaptaci. Některé by chtěly, aby to všechno hned fungovalo. Jenže ten čas potřeba je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13968
13.9.23 14:57
@Mariane.B píše:
Z mojí zkušenosti, ale zejména s dopělými, silné léky na epilespii můžou způsobovat docela problémy v učení nových věcí a soustředění obcně. Nevím, co tvůj syn bere, ale u malého dítěte, které nasává znalosti jako houba, bych asi úplně nevylučovala, že silné léky v oblasti neurologických věcí můžou způsobit určitá omezení nebo zpomalení…Určitě to konzultuj s lékaři, je mi jasné, že ty léky brát musí, ale pokud to má mít nějaké vedlejší účinky, měla bys to vědět

Toho se bojím, ale nemá plnou dávku svého léku. Pořeším s neuroložkou na kontrole

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
13.9.23 14:58
@Pidulka1991 píše:
Toho se bojím, ale nemá plnou dávku svého léku. Pořeším s neuroložkou na kontrole

Jinak ale ten tvůj popis mi obecně nijak alarmující nepřijde. Jen si myslím, že kvůli tomu, cos napsala o epilepsii, neuškodí být pozornější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13968
13.9.23 14:59
@berua13 píše:
Normální zdravé a šikovné dítě. Nevím co by učitelky chtěly po ani ne dvou týdnech školky. Je to pro děti nové, musí si zvyknout… někomu to trvá déle.
Já mám šestiletého, některé věci co umí tvůj můj nezvládá… má teda diagnózu, takže nelze srovnávat.
Určitě si to sedne, paní učitelky by se opravdu měly vyvarovat tomu dávat dětem po týdnu diagnózy :think:

Oni diagnózu nedávají, zatím jen říkají postup adaptace, ja jsem na to citlivá, kvůli té epilepsii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
13.9.23 15:06
@Pidulka1991 píše:
Oni diagnózu nedávají, zatím jen říkají postup adaptace, ja jsem na to citlivá, kvůli té epilepsii

Ale být učitelkou tak určitě nepoužívám, že má dítě nevyzrálou cns.
Věřím, že je to těžké a je pravda, že léky na epilepsii mohou syna ovlivňovat tak jak někdo píše výše. Ale určitě tomu ještě dej čas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13968
13.9.23 15:17
@Mariane.B píše:
Jinak ale ten tvůj popis mi obecně nijak alarmující nepřijde. Jen si myslím, že kvůli tomu, cos napsala o epilepsii, neuškodí být pozornější.

Jako nechci být úplně úzkostná, sle mám proste strach. On se vyvíjí, řekla bych pomaleji. Něco dela později, než jeho starší sestra. Úplně je srovnávat nechci, ale nemůžu si pomoc :zed:. Nechci to zanedbat, ale zároveň ho hnát “zbytečně”po vyšetřenich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
13.9.23 15:40
@Pidulka1991 píše:
Jako nechci být úplně úzkostná, sle mám proste strach. On se vyvíjí, řekla bych pomaleji. Něco dela později, než jeho starší sestra. Úplně je srovnávat nechci, ale nemůžu si pomoc :zed:. Nechci to zanedbat, ale zároveň ho hnát “zbytečně”po vyšetřenich.

Nesrovnavej, holky jsou většinou spis napřed. Naše mala je třeba o hodně rychlejší ve všem jak kluci. Ale i každý z kluků má své tempo, starší byl sikovnejsi, jak pohybove, tak byl celkove takový klidnější, trpelivejsi, tak mi ten mladší chvilema přijde takový zaostalý, ale ve školce ho třeba porad hodně chválí, jak je šikovný, tak je to spis můj pocit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5919
13.9.23 15:46
@Pidulka1991 píše:

Já mám podobný problém, dcera má občasné epileptické záchvaty, bere lék, budou ji za měsíc 3 roky. Vypadá jako přerostlé mimino, opožděná je podle mě dost. Špatně a málo mluví, je na plenách, odmítá nočník. Neumí ani základní sebeosluhu.Budu muset teď všechno víc řešit, času jsem ji na radu neurologa dala dost. Já pevně věřím že se to zlepší, i když mě to dost trápí a připadám si neschopná dítě naučit základním potřebám. Všechny děti jsem to naučila a poslední ne? Myslím si že tvůj syn umí celkem dost, a ty léky taky trochu hrají roli. Mozkové spoje nejsou ještě díky epilepsii úplně v pořádku, asi to fakt chce trpělivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
13.9.23 15:53

@Pidulka1991 myslím, že je mega šikovný i přes henkep epi :srdce:
Podle mě učitelky hledají problém, kde není :hug:
Max bych konzultovala na neuro vliv léků na vývoj

• Citovat
  • Upravit
30946
13.9.23 15:58
@Pidulka1991 píše:

Jenže je to kluk a možná je to klišé, ale běžně bývají malí kluci pomalejší než holčičky. Dle mého je v pohodě, vždyť jediné, co dle učitelky nedělá je, že nesedí v kroužku, ale že běhá. Prostě se teprve učí pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí