Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Od toho maji ucitelky pedagogicke vzdelani, aby dite dokazaly zaujmout, upoutat pozornost, zamestnat, unavit. Neresila bych to, ono si to sedne.
To je těžké, no. Chápu, že učitelkám vadí, že nenechá spát ostatní děti. Nedalo by se zapracovat na tréninku doma - nemusíš spát, ale klidně lež a prohlížej si knížku třeba.
A nebo ho brát po O?
No a vysvětlovala jsi mu, že když ostatní spí, tak si prostě zpívat a mluvit pro sebe nemůže a proč? Doma se vám to daří? Že by si třeba tatínek šel dát šlofíka a on vydržel potichu půl hodiny, pak bys ho pochválila apod.? Na mě to působí, že je to přesně to dítě, které se doteď nemuselo ničemu přizpůsobovat a naráží. Prostě doma to správné chování trénujte, mluv s učitelkami o tom, co jste doma změnili a jak se to daří, a třeba když uvidí snahu, bude komunikace trochu lepší.
@Jahru on si dokaze prohlizes knizku dlouho, ale ne byt u toho potichu, vsechno v te knizce komentuje. Po O ho brat nemuzu, kdyz jsem v praci.
@zrcadlo tak kdyz byl doma se mnou na materske tak jasne ze se nemusel prizpusobovat, cemu taky? Tata v praci, starsi bracha ve skole… loni chodil jednou tydne do jine skolky, aby si pomalu zvykal, ale taky jim tam usnul jen obcas… a tatinek si teda slofika doma nedava, to bych ho hnala
ale kdyz uz jo, tak je mu jedno, ze nekdo kolem rve, uplne vytuhne ![]()
@zrcadlo píše:
No a vysvětlovala jsi mu, že když ostatní spí, tak si prostě zpívat a mluvit pro sebe nemůže a proč? Doma se vám to daří? Že by si třeba tatínek šel dát šlofíka a on vydržel potichu půl hodiny, pak bys ho pochválila apod.? Na mě to působí, že je to přesně to dítě, které se doteď nemuselo ničemu přizpůsobovat a naráží. Prostě doma to správné chování trénujte, mluv s učitelkami o tom, co jste doma změnili a jak se to daří, a třeba když uvidí snahu, bude komunikace trochu lepší.
Přesně tak. Je třeba začít se přizpůsobovat. Ve škole mu taky nikdo nebude tolerovat, když bude rušit ostatní při práci. Raději, ať narazí teď, než až tam…Prostě si doma sedněte a vysvětlujte, co může a co ne. A že nesmí děti budit. Udělejte motivační tabulku na celý týden a lepte třeba smajlíky za každý den…pokud se vše podaří, oslavte to nějakou odměnou, pokud ne, tak holt předem domluvená sankce. Hodně štěstí ![]()
Dvě učitelky a asistentka si neumí poradit s jedním lumpem? Mají mu dát nějakou práci! Rovnat hračky, utírat poličky, jít s ním ven.
Vědět ručníky, malovat nebo já nevím co…
Jako pss jsem to řešila takhle. Klienta jsem si brala k sobě na hernu a něco,.se dělalo. Třeba skládal ponožky, koukal na tv, uklízel semnou(nemusel aktivně). Chápu, že holky chtějí mít klid a další si kafe ale na druhou stranu jsou tam od toho. ![]()
@Norae Jde 9 to udělat to „jako“ že jde táta na šlofika, aby musel být malý potichu.
Je to těžké. Já vím. Moje malá je taky hlasitá a emocionální. Když piští, raduje se, vzteká se, tak to slyší široké okolí. Ale moc dobře ví, že když tatínek, maminka… Kdokoli. Spinká, tak musí být pšt, potichu, abychom ho nevzbudili. Kolikrát dojde napomenout i mě, že dělám hluk a táta ještě spí.
To dítě to prostě musí vědět, že teď má být potichu a proč.
@truelly ale to ja samozrejme vim, ze se musi prizpusobovat, a i k tomu psychologovi s nim zajdu, ale co mam jako delat ted, po prvnim tydnu ve skolce? Doma ho nechat prece nemuzu… ![]()
Tak holt víc trénovat. Nebo hledat vstřícnější zařízení anebo lesní školku, kde ho utahají tak, že ještě bude rád, že může chvíli odpočívat.
@Anonymní píše:
Dvě učitelky a asistentka si neumí poradit s jedním lumpem? Mají mu dát nějakou práci! Rovnat hračky, utírat poličky, jít s ním ven.
Vědět ručníky, malovat nebo já nevím co…
Jako pss jsem to řešila takhle. Klienta jsem si brala k sobě na hernu a něco,.se dělalo. Třeba skládal ponožky, koukal na tv, uklízel semnou(nemusel aktivně). Chápu, že holky chtějí mít klid a další si kafe ale na druhou stranu jsou tam od toho.
Mám pocit, že ucitelkám jde o to, aby u toho hraní, malování, prohlížení knížek… Zavřel pusu a byl co nejvíc potichu. Pochybuji, že jim jde o to, aby nutně spal. Jen nesmí budit zbytek třídy…
@Norae Já si také myslím, že učitelky vidí problém v tom že, jedno dítě ruší zbytek dětí a jemu zase nevyhovuje situace, kdy se zničeho nic všichni zdejchnou a je ticho, tak se snaží dohnat ten ruch sám. Bohužel jste v menšině a asi by bylo na místě se alespoň snažit přijít na způsob jak nechat ostatní děti odpočívat. Ani ty učitelky nejsou všemocné a mají na starost spoustu dětí.
@Jahru to tady nemame
a on i v te skolce byva utahany, onehda prisel tak unaveny, ze mi usnul v 17 a spal az do rana…
Syn 3,5 roku. Zive, nekdy tvrdohlave dite. Ale je to takove to vecne vysmate, stastne dite, ktere se hrozne rano tuli, ma ze vseho radost. Jenomze tim, ze je hodne emocionalni, vse hodne proziva a je ho vsude plno. Je takovy hlasity, dava opravdu svoje emoce hodne najevo. A samozrejme obcas zlobi. Nebo spis se vzteka a breci. Nepomahaji prikazy ani domluvy, pomaha ho obejmnout, chvili pockat az se uklidni a je ok. Jinak je v pohode, doma mi treba posledni dobou hrozne rad pomaha s varenim, jen se rad zapojuje, vsechno ho zajima…
No jenze nastoupil ted do skolky. Hrozne rad tam chodi, kazde rano se tesi, vsechno ho tam fascinuje. Takze tam furt beha, krici, vytahuje uplne vsechny hracky. Vsechno je „wooow“. A odpoledne nespi. On teda nespi uz skoro ani doma, pres prazdniny usnul uz jen parkrat. Byl ale doma nauceny, ze musi lezet v posteli. To ho uz ale taky prestava bavit, chce si hrat.
Nechce ani odpocivat a i kdyz ho daji do vedlejsi mistnosti, tak je hlasity a budi jine deti. On si totiz porad a porad zpiva a neco vyklada pro sebe a opravdu to byva nahlas.
No a ucitelky s tim maji problem. A naznacuji, ze neni v poradku, ze s nim mam nekam zajit. Ze pry kdyby tam nemely asistentku, tak to nedavaji. Nevim, co presne mu ma byt, jestli ma mit ADHD nebo co, to mi nerekly. Ale pokazde kdyz pro nej do skolky prijdu, tak si stezuji ze zas udelal to nebo to.
Nastoupila jsem do nove prace a nevim co delat. Jsem zoufala. To jako mam dat vypoved a byt s nim doma? Nebo ja fakt nevim, co s nim mam delat. Konzultovala jsem to se znamou psycholozkou, rekla mi, ze mu maji dat ucitelky aspon mesic a pak vyvozovat nejake zavery a ze za mesic se ji mam ozvat a ze nas objedna, ale stejne az nejdriv po novem roce.
Ano, vim, ze moje dite neni idealni, vim ze zlobi, dela kraviny, je hlasity, obcas mi dojde trpelivost a dostane i na zadek, ale to stejne nema zadny efekt, na neho to nepusobi, spis si ja ulevim a pak jsem na sebe nastvana. Ale ucitelky mi furt davaji najevo, ze vlastne vsechny deti jsou ve skolce hodne, jen to moje jim tam dela chaos