CS v celkové anestezii

1165
25.1.13 14:12

CS v celkové anestezii

Ahoj holky :mavam:

Jelikož se zde dočítám, jaké rizika s sebou může nést spinální anestezie při CS ať už plánovaném či akutním - chtěla bych poprosit ty z Vás, které mají zkušenost s plánovaným císařským řezem v celkové anestezii, zajímá mne, jak jste se uzdravovaly, za kolik hodin jste byly schopné vstanout, osprchovat se a celkově se starat o miminko a hlavně jaká rizika může celková anestezie přinést miminku?
Původně jsem byla rozhodnutá pro spinálku, protože je pro mne důležité vidět našeho drobečka „hned“ ale když čtu, že se může stát, že anestezie nezabere tak jak by měla, nebo nezabere vůbec to mě děsí velmi :,( a to nemluvím o bolestivém vpichu do páteře anebo pozdějších komplikacích.
Děkuji všem za zkušenosti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
patlamatlaxy
25.1.13 19:36

Měla jsem neplánovaný CS a měla jsem celkovou anestezii, malý se narodil v 16:29, z narkozy jsem se probrala cca kolem 19h. Druhý den ráno k nám přišla na JIPku sestra a pomohla nám vstát, vyčistit zuby, omýt se. ze začátku je to bolest, ale lepší se to poměrně rychle. pak jsem šla na šestinedělí, miminko mi dali asi druhý den a jakmile jsem ho měla u sebe, zázrakem jsem se uzdravila :-) Bolest byla, ale nějak to vše šlo starnou a já to nevnímala. protože mě nechali rodit nejprve přirozeně měla jsem i vpich po epidurálu, ani anestezie a epidurál mi nijak neublížili. Dodnes ani netuším a necítím, v kterém místě došlo k vpichu :-) Je fakt, že jsem měla problémy s jizvou, kdy mi nějak natekla a musela jsem nosit několik dní drén, a le to prý se stává poměrně často. Jediné, co dodnes pociťuju, je při změně počasí pobolívá jizva, ale jen trochu a když mám MS, tak mě bolí taky, ale to jako hodně moc :-)) nevím, jestli jsem ti pomohla. na syna má anestezie vliv neměla, aspoń se to nijak neprojevilo, rodila jsme v 4/2012.

• Citovat
  • Upravit
3400
25.1.13 19:42

No jeste jsem neslysela, ze by spinal nezabral. Kazdopadne dokud budes citit, tak do tebe nebudou rezat prece :roll: Myslis, ze kdyz ti nezabere spinal, ze ti ho vyndaji zaziva? Nejdrive se te ptaji, zda citis teplo v nohach, pak ti nohy „umrou“ jeste nez se otocis z boku na zada a to uz vis, ze nic necitis a na bricho nevidis a oni se te zeptaji zda neco citis.

Jinak ten vpich me tedy nebolel :nevim: Jen, jak tam pousteji asi tu latku, tak citis tlak, ale neboli to vic nez normalni injekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17939
25.1.13 19:57

Taky jsem měla celkovou při SC, nedali mi na výběr, musela jsem. Rodila jsem odpoledne kolem páté, vzbudila jsem se navečer, bolesti jsem měla celou noc - nespala jsem, děti byly na jipce. Druhý den ráno - už nevím v kolik, v osm? jsem poprvé vstala s pomocí, na jipku za dětmi mě vezli na židli. Děti byly na jipce a intermediáru celkově 10 dní, než mě k nim přijali (bylo plno, já na šestinedělí), do té doby jsem za nimi chodila kojit po 3 hodinách.
Když má maminka dítě na pokoji, určitě to strašně moc pomůže, psychicky a na vnímání bolesti - já měla bolesti hodně celkem dlouho proti těm, co měly děti na pokoji. Já jsem si vůbec neuměla představit, že bych odcházela po 5 dnech domů, kvůli bolestem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
25.1.13 20:14

Děkuji za tvou zkušenost, ale vycházela jsem z dnešního deníčku a diskuzí holek v něm, není to tedy nic neobvyklého a stává se, že právě spinalní anestezie nemusí zabrat, viz deníček https://www.emimino.cz/…-boli-10253/
Proto potřebuji info o CS v celkové.

@Barusak78 píše:
No jeste jsem neslysela, ze by spinal nezabral. Kazdopadne dokud budes citit, tak do tebe nebudou rezat prece :roll: Myslis, ze kdyz ti nezabere spinal, ze ti ho vyndaji zaziva? Nejdrive se te ptaji, zda citis teplo v nohach, pak ti nohy „umrou“ jeste nez se otocis z boku na zada a to uz vis, ze nic necitis a na bricho nevidis a oni se te zeptaji zda neco citis.Jinak ten vpich me tedy nebolel :nevim: Jen, jak tam pousteji asi tu latku, tak citis tlak, ale neboli to vic nez normalni injekce.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuzga
26.1.13 21:12

Ahoj,
Mam za sebou 3 SC.
Prva akutna v spinale- v pohode, napichli to na prvy krat, vsetko OK. Na izbe bola so mnou pani, ktorej spinal nezabral, citila ako ju rezu, potom ju rychlo uspali. A navyse mala neziaduce ucinky po spinali - bolesti hlavy, migrena- nebola schopna ani kojit :,(. Strasne mi jej bolo luto.

Druha planovana sekcia - nepodarilo sa napichnut spinal ani na treti pokus, tak ma uspali. Vsetko ok, len ked som sa prebrala po narkoze, tak som citila strasnu bolest v rane. Pri tom spinali prichadza rana k sebe postupne a na JiS som si hned pytala nieco na bolest. Ale tu som sa zobudila do bolesti a kym zabrala infuzka, tak to trvalo.

Tretia sekcia- spinal, napichli na druhy pokus, vsetko ok, robili mi v spinali aj sterilizaciu.

Ja hodnotim pozitivne spinal. Ale nemala som ziadne komplikacie :dance:
Pre dieta je spinal lepsi, manzel videl vsetkych troch a povedall, ze dcera bola z celkovej anestezy prispata, uplne mimo, nevadilo jej umyvanie, odsavanie a pod. Chalani mali spinal a ti revali ako levy a branili sa. :)

Podla mna- vyber si tak, aby si sa citila v pohode.
Zuzana +3

• Citovat
  • Upravit
1165
26.1.13 23:17

Já ti moc děkuju za tvůj příspěvek, potěšila jsi mě :hug: Já jsem právě byla rozhodnutá pro spinál, ale po přečtení včerejšího deníčku a reakcí holek, které si opravdu vytrpěly jsem si najednou tak jistá nebyla. No, bojím se :(

@Zuzga píše:
Ahoj,
Mam za sebou 3 SC.
Prva akutna v spinale- v pohode, napichli to na prvy krat, vsetko OK. Na izbe bola so mnou pani, ktorej spinal nezabral, citila ako ju rezu, potom ju rychlo uspali. A navyse mala neziaduce ucinky po spinali - bolesti hlavy, migrena- nebola schopna ani kojit :,(. Strasne mi jej bolo luto.

Druha planovana sekcia - nepodarilo sa napichnut spinal ani na treti pokus, tak ma uspali. Vsetko ok, len ked som sa prebrala po narkoze, tak som citila strasnu bolest v rane. Pri tom spinali prichadza rana k sebe postupne a na JiS som si hned pytala nieco na bolest. Ale tu som sa zobudila do bolesti a kym zabrala infuzka, tak to trvalo.

Tretia sekcia- spinal, napichli na druhy pokus, vsetko ok, robili mi v spinali aj sterilizaciu.

Ja hodnotim pozitivne spinal. Ale nemala som ziadne komplikacie :dance:
Pre dieta je spinal lepsi, manzel videl vsetkych troch a povedall, ze dcera bola z celkovej anestezy prispata, uplne mimo, nevadilo jej umyvanie, odsavanie a pod. Chalani mali spinal a ti revali ako levy a branili sa. :)

Podla mna- vyber si tak, aby si sa citila v pohode.
Zuzana +3
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13473
28.1.13 19:20

@Mamango Naprosto te chapu. Resim prave ted to same…jsem rozhodnuta pro celkovou narkozu…ono zalezi, kdy ty se proberes…podle me jinak rozdil mezi ditetem narozenym se spinalem nebo s celkovou neni…/co jsem nacetla, tak jsem nenasla, ze by deti byly na tom odlisne…v 5 minute po porodu jsou na tom stejne bez ohledu na techniku anestezie/. Ale taky by me zajimalo, kdy clovek dostane dite alespon na prilozeni, pokud je po celkovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13473
28.1.13 19:25

@Mamango Jinak ja mam par kamaradek, ktere prave mely taky spinal nebo epidural a uprimne, vsechny si to „uzily“…v prvni polovine zakroku zvraceni, ve druhe pokles tlaku a silena nevolnost a ve finale zimnice na pokoji a neschopnost se postarat o dite. Tak kazda mi rekla, ze tech 30 vterin, na ktere ti miminko ukazi, jim nestalo za to. (pravda - byly to zatim 4 holciny, co mi toto rekly. A vim, ze to nejsou zadne hysterky. Jedna, ktera byla spokojena a nebylo ji nic. Ono to je asi dost individualni)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1604
28.1.13 19:38

Ahojky, já bych třeba ráda dala spinál, ale při minulém SC mi to prostě nešlo napíchnout, tak mě uspali. mám strach že to nepůjde ani tentokrát - jsem totiž příliš „velká“. deníček o tom bolestivém spinálu jsem také četla, moje rada je, nečíst! :lol: když ti sem někdo hodí deníček, jak hrozně trpěl při celkové narkóze, přidá se dalších x mamin, které to měly stejně hrozné.
můj SC při plné narkoze byl úplně v poho. je to strašně individuální, asi jako u přirozeného porodu. mařenku vyndali večer v 18,30, hned po operaci mě probudili, odvezli na jip. tam jsem pospávala, vůbec nic mě nebolelo! ráno v šest mi přinesli mařenku ukázat. v sedm už mi pomohli vstát, během dopoledne jsem šla na záchod, tím jsem prošla zkouškou, že to zvládnu a odvezli mě po poledni na šestinedělí. odpoledne mi nosili mařenku, zkoušeli přisát. druhý den jsem si o ni řekla. pořád jsem čekala, kdy se spustí ty hrozné bolesti. nedočkala jsem se. pustili mě v úterý, tj 5. den po operaci. zvládly jsme to. komplikace vůbec žádné. a stejně se bojím od počátku těhotenství a nepřestanu se bát, dokud nebudeme s druhým mimínem doma. doufám, že si ty komplikace nevyberu až teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
28.1.13 21:31

@JaniceB ty jsi hodna :hug: děkuju za tvé zkušenosti, ono je opravdu lepší asi si vybrat celkovou a být relativně v klidu, fakt je že z toho vpichu do páteřního kanálu mám velký strach!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
28.1.13 21:36

@euryanta tak ty ses ale krásně hojila :) moc si přeju být hned fit a moct se postarat o miminko. Já měla blbej první přirozený porod, určitě mi uzdravení trvalo mnohem déle, než by to bylo po cs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13473
28.1.13 21:36

@euryanta Urcite mas pravdu. U kazdeho je to individualni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1165
28.1.13 21:37

@JaniceB a kdy máš termín a kde budeš rodit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13473
28.1.13 21:38

@Mamango Hele urcite se neboj a urcite si do toho nenech mluvit…pokud se na to necitis byt vzhuru (tak jako ja - taky se necitim, krome toho, ze mam nejake vady patere a nechci to riskovat) tak si stuj za narkozou. Ja to udelam taky tak. Pry je pak akorat horsi rozkojeni, ale to uz je po cisarskym rezu obecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí