Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, když se při porodu neodloučí placenta a musí se provést revize, znamená to automaticky, že placenta byla přirostlá k děloze? Musí nutně tedy dělohu trochu poškodit? Někde jsem četla, že se revize dělohy dělá i bez narkoźy, ale to snad ani není nejde, ne? Prosím o Vaše zkušenosti, nejlépe pokud by zde byla přímo nějaká lékařka či porodní asistentka. Děkuji.
@Martikov to nevím ale mamče se pry nikdy sama neodloučila…a nic ji to asi nepoškodilo mela pak dalsí 2detičky ![]()
@Martikov nejsem lékařka, ale pacientka. Mě řekli, že jak to jednou přiroste, tak u dalších těhotenství je to zas
u mě se to potvrdilo 2× a 2× mě to dělali zaživa ![]()
Ahoj, lekarka ani PA nejsem, ale pri prvnim porodu se mi placenta neodloucila. Mela jsem pichly epidural, tak mi tam jen zvysili davku, ze jsem necitila cely spodek a dr mi ji vyndal rucne. Pokud bych nemela epi musela bych pod narkozu. Delohu jsem poskozenou nemela, po 9 mesicich jsem otehotnela znovu
.
No pokud se pacenta neodloučí sama, zkouší se nejdřív masáže, nahřívání podbřišku, pak léky a když ani to nepomůže, musí se odloučit manuálně-odstraní ji lékař. Co jsem viděla, tak se vždy dělala v narkóze, je to bolestivý zákrok. Přichycená k děloze může být třeba jen na kousíčku. To poškození dělohy myslíš při kyretáži? To se stát samozřejmě může, ale spíš se to zhojí bez nějakého trvalého poškození (jizvy)
Zatim mam jedno dite a placenta byla prirostla. Ocekavam to same u druheho
Moje mamka malem zemrela u meho porodu, kdyz ji placentu tahali a udelali trhlinu. Museli ji pak vzit cely spodek. No a mne ji tahal, rozmlouvala jsem mu to, skub a povedlo se to taky
Takze narkoza plus jeste 10 stehu jako bonus od zrcadel. Alespon vse sili v te narkoze. Taky premyslim, jak tomu predejit, jedna dr. mi tvrdila, ze sikovny lekar to uvidi na utz kolem 13.tydne.
Díky za příspěvky. Mě se jedná spíše o to, jestli když se placenta sama neporodí, musí být nutně přirostlá k děloze nebo ji prostě jen děloha nevypudí. Porodník by za ni rozhodně něměl při porodu nějak tahat, protože hrozí, že se děloha vyvrátí ven. Alespoň takhle to chápu…
Mne tam loni v srpnu zustal kousek a kyretaz probehla hned a bez umrtveni. ![]()
@Martikov píše:
Díky za příspěvky. Mě se jedná spíše o to, jestli když se placenta sama neporodí, musí být nutně přirostlá k děloze nebo ji prostě jen děloha nevypudí. Porodník by za ni rozhodně něměl při porodu nějak tahat, protože hrozí, že se děloha vyvrátí ven. Alespoň takhle to chápu…
oni nejdřív masírují břicho, někdy se uvolní, pokud ne, tak ji vyškrábnou, nevím čím, já řvala bolestí se zavřenýma očima ![]()
@K.Black píše:
oni nejdřív masírují břicho, někdy se uvolní, pokud ne, tak ji vyškrábnou, nevím čím, já řvala bolestí se zavřenýma očima
@MaDoRaBe píše:
Timhle: http://www.gynekologicke-potreby.cz/…ta-p-68.html
děkuju, to mi chybělo ke štěstí to vidět ![]()
Ahoj, já měla SC, tvrdili, jak mě vyčistili (že by mě stejně museli otvírat, jak byla placenta přirostlá). 2 měsíce po porodu kyretáž (narkóza, ale večer jsem šla dom), nález i po ní stejný. Dr. má strach aby nepoškodil dělohu. 11 měsíců tam furt je a neodloučila se, může hrozit vykrvácení, až se jí tělo začne zbavovat. Protože chci druhé dítě (mmch, první bylo po KET), půjdu v nejbližší k době k jinému dr. na hysteroskopii - ta může být i bez narkózy, uvidím, co mi řekne v pondělí. Zatím mi žádný neporadil, co s tím. Co máš za problém? Jak dlouho jsi po porodu?