CT břicha

Napsat příspěvek
Velikost písma:
751
25.8.15 21:47

Já byla na CT břicha kvůli slinivce, na ultrzavuku bylo vidět, že mám několik zvětšených uzlin, a měla jsem akutní zánět…CT je v pohodě, akorát ta kontr. látka, musela jsem vypít večer druhou půlku ráno a při CT ještě do žíly, to bylo trochu nepříjemný, to jsem myslela, že jsem se počůrala :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
25.8.15 22:08

@Luska a jak to dopadlo? Je všechno v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
25.8.15 23:06

@Isia
Markery slinivky asi myslíte alfa-amylázu (štěpí sacharidy) a lipázu (štěpí tuky). Jejich zvýšené hladiny by naznačovaly probíhající zánět (po jeho odeznění klesá jejich hladina k normě). Izolované zvýšení amyláz by ale také mohlo odpovídat zánětu slinných žláz (konečný verdikt by musela udělat laboratoř, a to diferencováním izoenzymů).

Nádory slinivky břišní mohou vycházet z exokrinní části pankreatu, která produkuje trávicí enzymy, z endokrinní části pankreatu a také z pankreatických vývodů.

Většina nádorů ze zevně sekretorické části se zpočátku nijak neprojevuje, pokud je tumor lokalizován v hlavě slinivky, tak pacient najednou zežloutne. Pokud je ale nádor lokalizován v ocasu slinivky, příznaky nemusí mít žádné (až jednou třeba dostane epileptický záchvat kvůli metastáze v mozku). V pokročilých stádiích pacienti trpí ukrutnými bolestmi (úlevová poloha se nazývá polohou modlícího se mohamedána).

Vzácnější jsou nádory z vnitřně sekretorické části, které se nejčastěji projevují nezvladatelnými hypo- nebo hyperglykémiemi.

Výstelka vývodů se může zbláznit také a vznikne pak duktální neoplázie.

Trávicí problémy nejsou příznakem ani jednoho z výše uvedených nádorů, ve vašem případě byly způsobeny pravděpodobně lehčím zánětem slinivky, který se zhojil a zanechal drobná vazivová ložiska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
26.8.15 09:22

@Doctus Děkuji moc za odpovědi. Já si myslím, že o nádor se jednat nemůže, jsem docela mladá a žádné rizikové faktory. Ve zprávě ze sona mám napsáno: v oblasti kaudy nelze vyloučit počínající zánětlivé změny či drobné ložisko, vlevo výraznější střevní klíčky. Toť vše.
Trávící problémy mám, že mě pobolívá jakoby horní část břicha, žaludek a někdy mi to jde vlevo a někdy mě vlevo píchne. Před nedávnem jsem prodělala střevní chřipku, takže si myslím, že střeva mohou být podrážděné a možná mě bolela právě ty střeva, když je mám podle sono výraznější.
Jinak žádné trávící poblémy nemám, ještě jenom častější říhání řídší stolice. Jsem ale rok po operaci žlučníku, tak je možné, že je to spojeno. Ještě asi požádám doktorku o poslání na gastro, jestli problém není žaludeční.
Moc všem děkuji, jsem klidnější, a uvidíme, co ukáže příští sono. Myslím si, že je to lepší varianta než hned CT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
26.8.15 10:44

CT dopadlo dobře, šla jsem na něj měsíc ultrazvuku a ani jedna uzlina :D, ale musela jsem ještě na gastro, tam teda dva záněty, na jicnu a sliznici žaludku…Amylázy jsem měla při zánětu slinivky, bolesti břicha, šlo to dost do zad, pořád jsem lítala na záchod, pak už jsem i zvracela…měla jsem jít do nemocnice na kapačky, ale doktor mě na vlastní žádost nechal doma s tím, že kdyby se to zhoršilo, tak hned nástup, je fakt, že jsem skoro nejedla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
20.11.15 17:27

Nevite, jak dlouho se musi byt pred CT bricha (jde predevsim o zlucnik) na lacno? CT je bohuzel az ve 12, tak jestli se musi byt na lacno od rana? (I bez vody?)

• Citovat
  • Upravit
35352
20.11.15 20:22

Alespon 4 hodiny nalacno, pit trochu muze, ne kavu a alkohol. U zlucniku nekourit.
viz doporuceni radiologicke spolecnosti http://www.crs.cz/…afie-ct.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
22.11.15 23:29

@mroe Díky!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.12.19 13:27

Budu moct mít při CT spodní prádlo? Nebo budu nahá???

• Citovat
  • Upravit
77104
16.12.19 14:27
@Anonymní píše:
Budu moct mít při CT spodní prádlo? Nebo budu nahá???

to záleží na tom kterém pracovišti, buď ti dají prostěradlo, nebo můžeš mít kalhotky a nátělník, podprsenku ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.19 16:58
@stinga píše:
to záleží na tom kterém pracovišti, buď ti dají prostěradlo, nebo můžeš mít kalhotky a nátělník, podprsenku ne

A když si vezmu sportovní bez kostic?

• Citovat
  • Upravit
65328
16.12.19 17:36
@stinga píše:
to záleží na tom kterém pracovišti, buď ti dají prostěradlo, nebo můžeš mít kalhotky a nátělník, podprsenku ne

U nás může být normální běžné tričko, bez podprsenky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77104
16.12.19 18:32
@Anonymní píše:
A když si vezmu sportovní bez kostic?

to nevím, možná to může být, pro jistotu si dej ještě ten nátělník-košilku nebo to obyčejné bílé tričko, kdyby nechtěli ani sportovní podprdu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
15.6.20 15:14

Ct mozku

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli nevíte někdo kdy budu vedet výsledky z ct? na vyšetření sem byla 11.6. A do teď nevím výsledek a nevím zda si tam zavolat a nebo mám počkat až mi zavolaji znerovoznila mě tam tam paní co mi dělala ct když se mě zeptala jestli mě. poslali na magnetickou rezonanci a když sem ji řekla že ne koukala na mě divně tak mám strach. dekuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65328
15.6.20 15:36

@Jana9351 tak snad jdeš k doktorovi, který tě tam poslal. Ten by měl ten výsledek dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí