CT břicha

Anonymní
24.8.15 21:53

ct břicha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je tu někdo kdo podstoupil CT břicha. Měla jsem trávicí problémy, bylo mi uděláno SONO, kde chtějí vyloučit zánět nebo drobné ložiska na slinivce. Chtěla bych vědět jak CT probíhá a zda jsou nějaká rizika. Zda po tomto vyšetření jste měli nějaké problémy. Bojím se, aby mi toto vyšetření nevyvolalo rakovinu, když je to velmi vysoké záření. Už jsem rtg podstoupila mnohokrát, prý se záření v těle sčítá, a toto záření je o hodně větší. Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tunrida
24.8.15 22:18

Někomu je maximálně nepříjemný být v tom tunelu. Jinak ti to vyšetření nic neudělá.

• Citovat
  • Upravit
982
24.8.15 22:19

Já jsem právě četla, že může způsobit rakovinu, mám maličké děti, proto se bojím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
24.8.15 22:27

Pokud by jedno CT vyšetření mělo způsobit rakovinu, tak už bys ji v sobě stejně musela někde mít nerozjetou. Nehledě na to, že jestli to z popisu chápu, tak lékaři chtějí asi právě rakovinu apod. tímto vyšetřením vyloučit.

• Citovat
  • Upravit
2809
24.8.15 22:28

Bát se nemusíš. Rozhodně z toho rakovina nevzniká.
Při CT vyšetření musíš být nalačno, dle typu vyšetření s podá kontrastní látka(do žíly, nebo vypitím),pak se lehneš na lůžko CT přístroje a jen ležíš.
CT udělá obraz v různých řezech a převede to do PC.
Ohledně sčítání dávek RTG máš trošku zkreslené informace. Dávka se sice sčítá, ale za rok, ne za celé období života.
Nevím jaké druhy rentgenů si měla, kolik, jak je to dlouho.
Při SONU(ultrazvuku)žádné rtg záření není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
24.8.15 22:38

@markyska82 Měla jsem hodně rtg hlavně v dětství páteře (cca 6), pánve, zubů, žaludku, nohy a hlavy (cca 10-15 rtg) už si přesně nepamatuji, kolik toho bylo v dětství, ale dost, měla jsem problémy se zády.
Poslední rtg jsem měla před rokem při operaci žlučníku, kde mi dělali ERCP vyšetření, takže zase rentgen.
A co magnetická rezonance, nedalo by se to vyřešit tímto způsobem? Nebo při MR nelze slinivku dostatečně zobrazit. Nechápu proč mi nedoporučili MR, když je jemnější. Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69033
24.8.15 22:41

Tak predpokladam, ze ta vysetreni se delaji proto, ze prinos prevazi rizika, kdybys mela zlomenou ruku, tak o tom nespekulujes ;) A pokud sono nestaci, zanet na slinivce neni takova sranda, abys to odmitala z nejakeho hypotetickeho hlediska. Ono v dnesni dobe do sebe tech karcinogenu po trosickach clovek vali dnes a denne tolik, ze jedno CT uz to opravdu nevytrhne :?
Ja to absolvovala nedavno, prisla jsem nalacno, pul hodiny jsem popijela pullitr takove divne slane vody, ale dalo se, pak jsem se svlekla, lehla si na lehatko, to projelo tunelem tam a zpet a sla jsem. Muj doktor mel vysledky druhy den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
24.8.15 22:48

@markyska82
Trošku zkreslené informace máte o RTG záření zřejmě vy. Biologické účinky ionizujícího záření můžeme rozdělit do 2 skupin, tedy na deterministické a na stochastické. Rozborem všech rozdílů vás nebudu zatěžovat, potom by mi tady nějaký pomatenec ještě vytýkal, že píši moc odborně. Stochastické účinky se neprojeví hned, ale až s určitým zpožděním (mnoha let). Každé vyšetření se počítá, tedy za celý život. Pokud by někdo chodil na CT 2× ročně po dobu 30 let, tak si koleduje o malér. CT navíc dělá řezy jen v příčné (transverzální) rovině – byť gantry se může o pár stupňů naklonit – jiné projekce si počítač sám vygeneruje.

@zakladatelka
Jak už psaly některé diskutující nade mnou, tak si lehnete na lehátko, ležíte, lehátko s vámi během okamžiku projede kruhem (odborně nazývaným gantry CT, který není nijak tlustý, že by připomínal tunel, to spíše gantry magnetické rezonance), v případě vyšetření s podáním kontrastní látky si to zopakujete po chvilce ještě jednou. Samotný průjezd trvá pár desítek sekund. Jednorázové vyšetření na přístroji výpočetní tomografie sice odpovídá zhruba 500 prostým snímkům hrudníku, pokud se však nebude opakovat ročně po dobu mnoha let, příliš bych se rizikem vzniku rakoviny čistě z radiodiagnostických příčin nezabýval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
24.8.15 22:58

Děkuji všem za odpovědi.
@Doctus Chtěla bych se zeptat, asi jste z oboru. Zda mohu podstoupit magnetickou rezonanci, nebo toto vyšetření není vhodné při vyšetření slinivky. Četla jsem, že je šetrnější, i když zdlouhavé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
24.8.15 22:59

Mám totiž malou dcerku a stále ji kojím. CT určitě znamená konec s kojením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
24.8.15 23:04

@Isia
Z oboru (radiologie) bohužel nejsem, takže složitější snímky bych zřejmě nepopsal (na druhou stranu radiolog nezná léčbu chorob, každý umí něco). Magnetická rezonance se u zobrazení slinivky břišní používá pouze k vizualizaci vývodů (MRCP je tedy analogie ERCP), na vlastní parenchym (slinivka břišní jako celek) se používá výhradně CT (méně přesnou variantou je ultrasonografie). Proč byste měla přestávat s kojením? Většina léčiv prostupuje do mateřského mléka, takže na určitou dobu (2 dny?) by vysazení kojení asi nebylo na škodu, prsní žláza nebude ozářena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2809
24.8.15 23:27

MR nenahradí CT.Je to jiný princip a taky zobrazuje jinak. Např. u zažívacího traktu (např. střev, nebo jiných pohybujících se org.) způsobuje nepřesné zobrazení.
Oproti CT je i větší možnost artefaktů.
CT je po sonu jednou ze základních vyšetření. MR se doplňuje příp. později, nebo při nějakém nálezu.
Rentgeny v dětství vůbec neřeš, to je už dávno. R)
ERCP si měla před rokem.
Takže v klídku, neboj se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
25.8.15 08:34

Děkuji všem za odpověď. Ještě jsem četla, že jde slinivku vidět pomocí nějaké hadičky, která putuje přes žaludek a kamera zachytí i slinivku.
Nechci zbytečně zatěžovat tělo zářením, proto hledám, zda je i jiná alternativa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
25.8.15 11:23

@Isia
Preciznější zobrazení okolí ústí slinivkového vývodu lze pomocí endoskopické ultrasonografie. Většinou se k této metodě přistupuje při podezření na nádor v oblasti hlavy slinivky, kdy se při vyšetření bere současně i biopsie. Ve stručnosti se jedná o klasický endoskop (v tomto případě gastroskop), na jehož konci je ultrazvuková sonda (a další instrumentárium). Slinivku skrz naskrz však nelze tímto způsobem detailně prohlédnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
25.8.15 21:25

Děkuji všem za odpovědi. Dnes jsem ještě byla pro výsledky krve u dr. Vše v pořádku, proto jsme se domluvily ještě na jednom kontrolním ultrazvuku a pak se ukáže. Říkám si, že pokud výsledky krve (markery slinivky) byly v pořádku, je mi 34, nekouřím, nepiji tvrdý alkohol, snažím se stravovat zdravě, tak přece není možné, že bych v tak mladém věku měla rakovinu slinivky. Ještě počkám na kontrolní sono a uvidíme, snad to dobře dopadne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí