Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Cukrovku mít bohužel může. Uvidí se z krve. Je více unavený? Hubne? Má větší žízeň než obvykle?
Byla to ranní moč na lačno? Co je to „vysoký“ cukr? A jinak ano, pravděpodobnost, že má cukrovku tu je
Ale může to být i z jiných důvodů, víc řeknou ty odběry.
@Jahru ano byl na lačno nic nepapal kdyby měl sladké tak to pochopím ale nic nejedl kvůli moci a moc byla ranní příští týden kontrolní odběry. Uvidíme mockrát děkuji
Jinak hodnotu moci nevím jen paní doktorka říkala že je to vysoký
Pokud je v moči vysoký cukr, syn už měl být v nemocnici - nechci tě strašit, ale takto se projevuje diabetes
Jak se ptají ostatní, je unavený, žíznivý, je moč cítit po acetonu, i dech může být acetonový, je hubený, oschlé rty?
Držím moc palce. Kdybys potřebovala poradit, kdykoliv se ozvi
To mi nepřijde úplně jako lege artis postup. Je to okamžitě nabrat krev. Pokud byl v moči jen cukr bez ketolátek není to úplně kritické, ale u takto malého dítěte může být pak rozvoj příznaků dost dramatický. Zašel bych do nemocnice na pohotovost ať mu naberou krev - cukr, glykovaný hemoglobin a budete přesně vedět co se děje. Týden čekat mi nepřijde jako dobrý nápad. Navíc čím dřív se zahájí léčba, tím menší šok pro organismus.
@Anonymní píše:
@DanielaD @DanielaD právě že unavený je ale to je delší dobu
Moc nepije přestal pít s ničeho nic doktorka říkala že počkáme do příštího týdne na další odběry moci
Proč nenabrala krev?
Pokud by to bylo moje dítě už bych šla ráno jako samoplátce na odběr na glukozu+ dlouhý cukr.Je to finančně zanedbatelná položka.
@DanielaD píše:
Pokud je v moči vysoký cukr, syn už měl být v nemocnici - nechci tě strašit, ale takto se projevuje diabetesJak se ptají ostatní, je unavený, žíznivý, je moč cítit po acetonu, i dech může být acetonový, je hubený, oschlé rty?
Držím moc palce. Kdybys potřebovala poradit, kdykoliv se ozvi
Přesně tak, nechápu co je to za doktora. Mohla pozvat dítě druhý den na odběry.
@Anonymní píše:
@DanielaD @DanielaD právě že unavený je ale to je delší dobu
Moc nepije přestal pít s ničeho nic doktorka říkala že počkáme do příštího týdne na další odběry moci
běž zítra k lékaři, je to opravdu nutné, klidně někam na diabetologii, nevyhodí tě
doktorka ti měla dát papír, kde byly uvedené hodnoty, říct, že je cukr hodně vysoký je takové k ničemu, jen se teď trápíš ![]()
@DanielaD aha
to jsem vunec nevěděla že se má hned nabrat krev slyším to po prvé všechno zítra ji zavolám at syna objedná opravdu jsem nevěděla že to může být tak špatně mockrát děkuji aspoň něco vím
Cítím se teď jak špatná matka co něco zanedbala ![]()
@Anonymní píše:
@DanielaD ahato jsem vunec nevěděla že se má hned nabrat krev slyším to po prvé všechno zítra ji zavolám at syna objedná opravdu jsem nevěděla že to může být tak špatně mockrát děkuji aspoň něco vím
Cítím se teď jak špatná matka co něco zanedbala
Prosím tě nic si nevyčítej. Tohle je pro tebe úplně nová situace. Zavolej ráno doktorce a domluv se s ní na odběrech krve. Z krve na lačno se pozná jak okamžitý cukr, tak i jeho dlouhodobá hladina. Ta by pak případně spolehlivě ukázala na cukrovku. Ten postup doktorky je fakt zvláštní, že s velmi vysokými hodnotami chce řešit jen moč a to až za týden.
@Anonymní píše:
@DanielaD ahato jsem vunec nevěděla že se má hned nabrat krev slyším to po prvé všechno zítra ji zavolám at syna objedná opravdu jsem nevěděla že to může být tak špatně mockrát děkuji aspoň něco vím
Ty jsi nic nezanedbala, lékařka je laxní. Hned ráno běž se synem na odběry, třeba i k ní a uvidíš.
@Anonymní píše:
v klidu, vše je řešitelné, nikdo z nás co tady píšeme netušíme co ve skutečnosti tvému synovi je, jsou to jen osobní zkušenosti jak diabets začínal, ale vůbec to tak nemusí ve výsledku být.
Jen ti doporučujeme řešení a všechny nás zaráží přístup lékařky, snad ví co dělá, ona tvého syna zná po zdravotní stránce, tak snad postupuje dobře, nevím, toto nemohu posoudit, jen ti měla říct hodnotu a výsledky ti dát do ruky.
Ty nejsi vůbec ničím špatná!!! Nic špatného jsi neudělala, nic si nezanedbala.
I kdyby to nakonec diabetes byl,nikdy si nic nevyčítej, ano je to moc těžké přijmout a jít dál, trvá to, ale věř, že v tom nejsi sama. Dnešní medicína je v diabetu hodně daleko, pacienti jsou velice dobře kompenzováni, ale ty buď v klidu. Diabetes je autoimunitním onemocněním a s tím opravdu nejde nic dělat, než vše přijmout.
Pokud můžeš, běž se synem k lékaři zítra, nečekej, běž za pediatričkou, kde jsi byla dnes a na všechno se jí zeptej, ať ti to důkladně vysvětlí.
Myslím na tebe, kdykoliv se ozvi a dej vědět. Přeji ti ať je vše v pořádku ![]()
@DanielaD ano určitě zítra zavolám dětské dokrorce kdyby odmítla půjdu někam se synem jinam byl to šok když to řekla se synem jsme si toho prožili v posledních měsícich víc než dost kolečko lékařů, protoze nemluví a já si vybojovala zadanky,
Mockrát všem děkuji za radu aspoň vím jak dál pokračovat a postupovat. ![]()
Dobrý den dneska jsem byla se synem na 3lete prohlídce, bylo mu zjištěno vysoký cukr v moči příští týden jdeme na kontrolní odběry myslíte že syn může mít cukrovku jsem s toho na nervy, syn od mala má problémy s jídlem mockrát děkuji