Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dceri 10 let se objevily na čele pupínky. Je to akné, něco jiného…? Jake s tím máte zkušenosti? Odkdy se začalo dětem objevovat akne? Co pomohlo, co nepomohlo?
Muze byt. Dceri v deseti ji taky zacalo. Ted je ji 12 a je to celkem desny. Oblicej, zada, hrudnik. Chodime na kozni. Mame zineryt a pouziva kosmetiku od Dermalogicy. Zaklad je cistit, cistit, cistit. Nicmene je to proste podle cyklu a asi nezbyva nez vydrzet.
Nemám zkušenost osobně, ale je od kamarádek co tohle řeší celý život od dětství…a jedna rada od doktorky mi přijde logická a ve většině případů účinná. Čistit, čistit obyčejným mýdlem (např. Dove) nebo čistící gely s teetrea, ale to obyčejné mýdlo „kostka“ je pořád taková klasika na tělo i obličej.
Synovi (10) občas vyskočí jeden, dva na nose. Obávám se, že zdědil stav ksichtiku po mně.
Mně osobně nepomohlo nic.
@axlpol píše:
Nemám zkušenost osobně, ale je od kamarádek co tohle řeší celý život od dětství…a jedna rada od doktorky mi přijde logická a ve většině případů účinná. Čistit, čistit obyčejným mýdlem (např. Dove) nebo čistící gely s teetrea, ale to obyčejné mýdlo „kostka“ je pořád taková klasika na tělo i obličej.
Co?? Jestli doporučujes umývat aknozni pleť normálním mýdlem tak si asi 100 let za opicema:(( mýdlo vysušuje a pleť se o to víc masti a pořád dokola…
Zakladatelko: mně třeba na špatnou pleť už dyl dobře funguje kosmetika Mixa- zkus dceři zda ji bude pasovat…pro začátek levnější a když nebude pasovat tak Uriage, La roche, atd ty jsou dražší…je potřeba vyzkoušet, kosmetická či kožní dají vzorky nebo v lékárně. A skinoren na noc. ale pozor začátky může pálit. Na bolaky napíše kožní zineryt nebo Duac gel atb.mast
Pokud si zatím. Nedá a makeup tak stačí mycí gel plus tonikum na docisteni. Až bude potřeba i odlicit tak odličovací mléko, ne minerální vodu ta se nedoporučuje už. A pokud bude chtít úplně neviditelný make UP aby se neleskla tak doporučím od La roche posay Toleraine sensitive le teint creme - neco jako tónovany bb krem
@alialiali jo doporučuju, protože takhle to doporučila doktorka na kožním kamarádce co tohle řeší pořád dokola od dětství
byl to právě nekončící příběh a tohle jí pomohlo. Pamatuju si to, protože jí doporučila Dove a nic speciálního, ani drahého…
Tazatelka se ptá co pomohlo, tak píšu co pomohlo ![]()
Poradila bych myci gely od CeraVe, zeleny na mastnejsi plet nebo svetle modry s kyselinou salicylovou a niacinamidem. Myslim, ze nic nezkazis ani nejakym lehouckym serem se zinkem a niacinamidem (Revolution, The Ordinary, Revox) na noc.
1. pokud by se přdaly nějaké trávicí problémy, řešite to i přes alergologii.
Jestli je to hlavě na čele, tak zvažte změnu šamponu na nějaký hodně jemný a nedráždivý a krém proti slunci používejte pouze minerální se zinkem oxidu - zejména jestli se to objevilo teď, tak to prostě může být reakce na přípravky proti slunci.
jinak správná péče o dětskou a dospívající podrážděnou pleť rozhodně není mýdlo a nebo běžé přípravky z drogerie proti akné, které povětišnou hodně vysušují.
Ano, je potřeba čistit, ale dostatečně jemě, protože čím drastičtější čištění, tím podrážděnější pleť a tím snáze se zanítí.
Takže na čištění třeba nějakou pěnu na citlivou pleť, popřípadě něco s účinnými látkami - klíčový je zinek a něco kyselého. Garnier gell se zinkem vůbec není marný, klíčové ale je to posléze důkladně smýt.
v Rossmanovi mají produkty od skin care revolution, popřípadě v sephoře od the ordinary - kup sérum zinek+ nicinamid a mažte tím tu oblast, která má sklon k zanícenáí
Pupínky nenípat, raději rovou na noc zalepit náplastí proti pupánkům, stačí obyčejné z drogerie
https://www.dm.cz/…5440181.html
V případě že už by to byly známky nastupující puberty a začalo se to nějak hodně zhoršovat, tak určitě zajděte na kožní, ideálně k nějakým mladším dermatolgům, co nebudou sedět v dostu out of date postoji -mýdlo a vodička s alkoholem a nic víc.
Syn 11 má naprosto nechutné černé tečky v T-zóně občas nějaký vřídek.
Čas od času to nevydržím a po dlouhé vaně mu to vymáčku-vyleze mu z toho tak 1cm šnek.
U něj je to ale vyloženě leností, kdy si po hokejovém tréninku neumyje dostatečně obličej.
Nemyje si ho ani doma…koupila jsem mu i speciální pěnu a jemu je to prostě jedno ![]()
Vždycky po rybách, škole v přírodě, soustředění nebo když je delší dobu u táty se to zhorší - to samé i odstín zubů, ten je potom taky do krásné sluníčkové barvy.
Takže doporučuji čištění pleti a i nějaký lehký krém párkrát za týden by byl fajn.
Už se jí můžou měnit hormony, ale správná hygiena je základ.
Taky to může mít pokud nosí ofinu.
@Arianna007 jo, zuby jsou kapitola sama pro sebe, máme žluté všichni (nezávisle na čištění), ale po pobytu u táty je má prvňák žlutější, přestože tvrdí, že si je tam čistí.
@Tamtama píše:
@Arianna007 jo, zuby jsou kapitola sama pro sebe, máme žluté všichni (nezávisle na čištění), ale po pobytu u táty je má prvňák žlutější, přestože tvrdí, že si je tam čistí.
Zuby u nás částečně vyřešil sonický kartáček s aplikací v telefonu.
Zuby prokoukly…ale jak je u táty nebo na soustředění dlabe na to - a jde to opravdu vidět ![]()
Ono i ten kartáček tam děti vezmou do ruky, ale končí to „osvěženěním“ zubní pastou. Deset sekund práce ![]()
Ale beru to tak, že je to normální a snažím se udržet klid ![]()
Super je čistící gel od Neutrogena, takový bílý, nevysusuje, ale hezký umyje obličej.
Na ošetření obětuj peníze a jednou za měsíc na kosmetiku, kde jí pleť vyčistí.
Super jsou pleťové masky od Zjara, celkové ta jejich bílá rada s kozím mlékem je fajn a člověka nezruinuje. A doporučuju používat gelové pleťové " krémy".
Mixa mi hrozně ucpává póry. Z krému snesu L'Oréal a Avene.
Já s akné bojovala celý život, no a zakopaný pes byl v celiakii. Co držím dietu, tak mám obličej jak dětský zadeček.. zkus propátrat i po potravinových alergiích. Nevím, zda už má dcerka MS, tam by pak neuškodily nějaké bylinkové čaje na srovnání ![]()
@Arianna007 píše:
Syn 11 má naprosto nechutné černé tečky v T-zóně občas nějaký vřídek.Čas od času to nevydržím a po dlouhé vaně mu to vymáčku-vyleze mu z toho tak 1cm šnek.
U něj je to ale vyloženě leností, kdy si po hokejovém tréninku neumyje dostatečně obličej.
Nemyje si ho ani doma…koupila jsem mu i speciální pěnu a jemu je to prostě jedno
Vždycky po rybách, škole v přírodě, soustředění nebo když je delší dobu u táty se to zhorší - to samé i odstín zubů, ten je potom taky do krásné sluníčkové barvy.Takže doporučuji čištění pleti a i nějaký lehký krém párkrát za týden by byl fajn.
Už se jí můžou měnit hormony, ale správná hygiena je základ.
Taky to může mít pokud nosí ofinu.
Koukám, že ti „chlapečci“ jsou všichni stejní. I s těma zubama
Vlastně asi můžu být ráda, že ve věku 13 let aspoň samostatně bez nahánění vleze každý den do sprchy a ošudlá zuby. Tím veškerá kosmetická péče končí ![]()
@Jahru píše:
Koukám, že ti „chlapečci“ jsou všichni stejní. I s těma zubamaVlastně asi můžu být ráda, že ve věku 13 let aspoň samostatně bez nahánění vleze každý den do sprchy a ošudlá zuby. Tím veškerá kosmetická péče končí
U nás jsou diskuze, že do sprchy nemusí, že se sprchoval ráno po tréninku a nebo, že nemusí, protože ráno jde na trénink ![]()
Ale je to období, věřím, že jak bude zájem o slečny, přehodnotí to ![]()
Stačí vydržet ![]()