Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chci se poradit. Už jsem sem jednou psala, že malý (3 roky) občas kašle bez zjevné příčiny, ale tenkrát jsem to přisuzovala spíše prodělanému nachlazení a covidu. Nicméně ho to nepřichází, stále prostě bez příčiny pokašlává. Už to asi umím líp popsat, začne to tak že se jakoby zhluboka nadechne, a pak zakašle, přijde mi to, jak kdyby ho v krku dráždil ten vzduch, který vdechl, nebo nevím, jak to popsat, mě se to třeba děje, když se z plných plic nadechnu ledového vzduchu, jestli to znáte… Takhle se to zopakuje třeba 3× a vícekrát za sebou v rámci třeba jedné hodiny, pak je zase půlden klid a pak se to zase stane. Bohužel nemůžu odpozorovat nic konkrétního, co by tomu předcházelo, děje se mu to jak při fyzické aktivitě, tak v klidu, přes den i v noci, venku i vevnitř, nevidím žádný sjednocující prvek
Samozřejmě mě napadlo astma, ale to mi přijde, že se právě vždycky objeví z nějaké konkrétní příčiny - kontakt s alergenem, námaha, smích, stres atd. To u nás není. Navíc u něj tedy nepozoruji ani žádné sípání, na žádnou bolest si taky nestěžuje, vlastně se mi vůbec nezdá, že by ho to nějak omezovalo a ani on mi neříká, že by ho něco bolelo, normálně běhá, hraje si, není nijak více unavený
U doktorky jsme byli na tříleté prohlídce, kde ho poslechla a všechno se jí zdálo Ok… Co myslíte, může to být astma nebo mám pátrat po příčině jinde?
Děkuji všem moc za zkušenosti a rady ![]()
Cokoliv… zlozvyk, stálý alergen, suché sliznice. Napadá mě možná souvislost s refluxem, to může lehce dráždit v krku