Cukroví (vánoční, velikonoční...)

• Otevřená skupina

Výměna zkušeností a receptů při bezlepkové dietě + dalších přidružených nesnášenlivostí. :)

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Omezené přispívání (pouze členové mohou do skupiny přispívat)

43035
12.6.14 06:45

Recepty - cukroví

Pouze recepty a věcné nekvětnaté dotazy k nim.

Mimochodem podle mých zkušeností, jakkoli je BZL pečení vcelku nedobré (nebo mě se nedaří), zrovna cukroví je daleko lepší, než lepkové.

Příspěvek upraven 12.06.14 v 07:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
12.6.14 06:53

Linecké - opravdu skvělé.

Vkládám original recept, myslím z MMB a moje komentáře.

Bezlepkové linecké kolieska
POTREBNÉ PRÍSADY

250 g bezlepkové múky Schär Mix C (ja som dala Promix uni a štvrť lyžičky guarovej gumy. 120 g masla 120 g mletého cukru 1 celé vajíčko 2 vanilkové cukry 1 čajová lyžička prášku do pečiva Dr. Oetker na zlepenie marmeláda

POSTUP PRÍPRAVY

všetky prísady (krom lekváre) musíme mať izbovej teploty,
zmiesime na cesto a dáme do chladničky minimálne na 1 / 2 hodinky odpočinúť.
Zamiesime cesto a dáme do chladničky na pol hodiny
Cesto rozvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary. Dáme na vymastený plech.
pečieme v dobre rozohriatej rúre na 170 stupňov dozlata, upečené musíme na plechu nechať vychladnúť, potom tvary krásne podoberieme nožom a preložíme (Horúce tvary sa budú rozpadávať!!!) necháme úplne vychladnúť, zliepame lekvárom

moje poznámky:
delam z jizerku, guar gumu nemam
ze 2 várek je cca 90 větších kytiček (slepených)
těsto je měkké, během válení nechávat v ledniččce, malé množství válet, hned přendavat
pečou se 7 minut na 200
trošku se roztečkou a nakynou
konecne davky s primichynym skrobem jsou snad jeste lepsi – klidne testo prihustit
po schladnutí (venku) se perfektne sundají, nelámají se
jsou dobré, křehké hned, nemusí se odležet
pokud se nenamažou hnedka, druhý den se už lámou jde to hůř, marmeláda je podrží
jde to i bez vejce, recept netreba upravovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
12.6.14 07:00

Plněné ořechy

Dávám vyzkoušený recept (je dokonce original bez vajec). Do něho dávám lepší krém, slovenský recept od kamarádky Hanky.
Používám silikonové formičky na ořechy, nemívám jediný defekt!

Plněné ořechy BZL
Těsto: 280 g mouky Mantler nebo Jizerky, 210 g másla, 70 g moučkového cukru, 70 g mletých vlašských ořechů, 20 g kakaa Nádivka: 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 70 g mletých vlašských ořechů

2× dávka těsta + 1× krém od hanky
Smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky. Těstem plníme formičky ořechů a pečeme v mírně vyhřáté troubě až okraje těsta zrůžový. Ořechy vyklopíme z formiček a uložíme na dva dny do chladna. Plníme nádivkou a slepíme vždy dva k sobě. Povrch můžeme ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
Informace pro diabetiky: celé množství má 45 VJ, to celé vydělíme počtem již slepených ořechů = 1 kousek
Autor: Romana G.

upečené super, křehoučké – vyklenuté vprostřed, chce to vychytat plnění formiček
200°C 10 minut
250 °C 5 minut

krém od hanky: 250g másla, 200g ořechů, 200g moučka, rum dle chuti

excelentní
toto množství krému vyjde na dvojitou dávku receptu výše a ještě zbyde na nějaký linecký
dvojitá dávka – jedna menší krabice od bot

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
12.6.14 07:03

Sněhové a žloudkové cukroví

Snehové

1 bílek – cca 30 g, 70 g cukru. Bílky vyšleháme do tuha a po troškách přidáváme cukr. Po troškách, to je důležité. Stříkáme pusinky, sušíme na 100 stupnů 1 hodinu.

žloudkové cukroví

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.

POSTUP PŘÍPRAVY

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude. Formičky vymažeme tukem /já dávám olej/ a nalejeme do nich těsto- dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Jakmile křehulky naběhnou, stáhneme a dosušíme. Ještě teplé vyklepneme z formiček.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C, pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.

sněhové šlehané opravdu pomalu nespadne, není žvejkačkové (ikdyž nemá tak ostré hranky jako když se šlehá ve vodní lázni, ale to je děsná pakárna)

žloudkové mi ale při pečení vždycky praskne a vyteče, nějak mi to nejde. dobré je i tak, ale nereprezentativní. Možná najdete lepší recept.

oboje cukroví je velmi populární

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
12.6.14 07:04

šuhajdy

ŠUHAJDY recept od Hanky Fiedlerove
jsou to takove čokoládové košíčky s náplní. musí se udržovat v ledničče, jinak nejsou jíst.

330g čokolády rozpustíme s 50g tuku, tímto vymažeme košíčky, pak hned plnit:
50ml mléka povařit se 2 žloudky, ½ vanilkového cukru, 250g cukru, rum, 1 lžíce kakaa, šťáva a kůra z jednoho pomeranče, 200g modrého tuku, 250g mletých ořechů – studeným se plní košíčky, navrch zbylá čokoláda

ma vyjit na 50-60 kosicku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
12.6.14 07:06

plněné švestky

Primitivní - švestky se nechají pár hodin naložené v rumu. Pak se vyndají, nacpe se do nich oloupaná mandle. pomocí vidliček se vykoupají v rozpuštěné čokoládě a na peč papíru se nechají ztuhnout. Pouze pro dospělé. Chváleno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
12.6.14 07:08

nutelové špičky

http://www.toprecepty.cz/…love-spicky/

máísto piškotů jsem si napekla malá linecká kolečka
děsnej tlamolep, fakt moc sladký krém, chce to nějak upravit. ale dělalo se to snadno a bylo toho hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny