Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni, nenašla by se tu nějaká maminka, jejíž miminko by mělo od narození cystu ve slezině? Synovi je půl roku a byli jsme na kontrolním UZ, na kterém se zjistilo, že cysta tam stále je o velikosti 1cm, ale ničemu to prý nevadí. Budeme chodit na pravidelné UZ kontroly a prý by měla časem zmizet. Tak se chci zeptat, jestli jste to některé u miminka také měla a zda cysta sama zmizela? Dr sice říká, že to miminko bolet nemůže, ale víte jak…mám prostě strach, ale dle dr je vše v pořádku… ![]()
Ve slezině ne, ale kamarádka měla dcerku sledovanou pro cystičku na mozku, sama zmizela. Já jsem sledovaná kvůli cystě ve štítné žláze, která se taky sama zmenšila…s těchto malých cyst bych strach něměla…:-)
Synovi byla cysta ve slezině zjištěna krátce před 3 měsícem úplně náhodou při kontrolním vyšetření, zda se úplně zotavil po prodělaném zánětu ledvin. Bylo nám sděleno, že se jedná o poměrně častý nález, který je ale lepší sledovat a doporučili provádět kontrolní UTZ vyšetření 1× za rok. Protože jsme ale měli doma celkem složitou situaci a syn neměl související obtíže, úplně jsme tuto skutečnost vytěsnili a na další vyšetření nešli (to tedy nedoporučuji). Před časem byl syn na UTZ břicha, protože bylo potřeba vyloučit zánět slepého střeva, a vyšetření sleziny ukázalo, že cysta zmizela a slezina je úplně ok. Synovi je 6 let, a kdy cysta ve slezině zmizela, už se nikdy nedovíme.
Tolik naše zkušenost a mé doporučení zní: Choďtě na kontrolní vyšetření a nebojte se
.
@juma tak ještě že to u Vás dopadlo v pohodě, i když jste vynechali kontrolu
my na kontrolu určitě chodit budeme, už jen pro klid v duši, ale uklidnila jsi mě, že cysta fakt zmizela, díky moc ![]()
@Lenule15 ahojky, můžu se zeptat jak to u vás dopadlo s cystou ve slezině? Já jsem čekala dvojčátka páreček a už v 21tt u chlapečka objevili cystu ve slezině která se nezvětšovala. Teď jsem po porodu a dětem už je přes 2 měsíce, cystu stále máme ale nikdo to nehlídá a nic s tím nedělají
na KO do porodnice jedeme až v unoru tak snad tam se dozvíme co s tím
Děkuji předem za odpověď.
@parisek ahoj, matymu je 19 měsíců a byli jsme na UZ v září, to mu bylo 16 měsíců, objevila se mu tam další malá cysta, takže už má 2…budou to cca každý půlrok/rok hlídat, ale prý to opravdu není nic závažného, čeho bych se musela děsit. Tak uvidíme, jak dál…