Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, uvažuji jestli zavinovat novorozené miminko. V porodnici jsme v zavinovačce měli miminka v zavinovačkách, ale ručičky měli volné. Jak zavinujete svoje miminka?
Dělala jsem to tak, jak v porodnici. Zavinovali jsme i ruce-do látkové pleny. Později si ruce vyndal sám, když chtěl.
@moby : nejlepší je vyzkoušet všechny varianty, protože každé miminko je jiné. Naše malá nesmášela zavinuté ruce, ale nožičky musely být zavinuty fakt na pevno, jinak v noci nespala a kamarádky syn zase pravý opak. zavinuté ruce, ale nohy volné. Tak vyzkoušej a uvidíš, co vám bude vyhovovat.
Já malou zezačátku stahovala uplně celou..ručičky nožičky pěkně na těsno, položila jsem do postýlky, pustila šum a malá si spokojeně spinkala
ale tahle doba trvala tak týden a pak už svázaná být nechtěla ![]()
Zo zaciatku som nezavinovala, ale asi v 8t, ked uz som nevedela jak ho uspat som ho napevno zavinula a od tej doby spi celu nic bez budenia..najprv od 20-4,teraz tishne do 6.30..takze za mna napevno zavinovat..:-)
U nás to byly vždy ručičky natěsno do pleny (starší cca do 7 měsíců, mladší cca do 3 měsíců), ale na nožičky pozor. Nevím jestli jdou pevně zavinout tak, aby byly správně postavené kyčle. Já jsem nožičky nezavinovala.
Ahoj, musíš vycítit, co tvoje dítě chce. Já oběma zavazovala ruce k tělu, prootže to potřebovali. Pokud to nevyžaduje - nebudí se, nemá ručky nějak extrémě studené - nechávala bych je venku.
@Nicolink ja to mela u dcerky uplne stejne…
zavinout i rucicky, polozila jsem ji a spala… az do pul roka, hotovy zazrak.. babi musela dosivat zavinovacky na vetsi velikost
..
…ale vim ze je to strasne individualni… kazde mimco to ma jinak…
Já novorozeně měla v normální zavince, tzn ruce volné, později jsem přešla na zavinování celého, resp ruce k tělu a omotat tetra plenou-špatně usínal a to max pomohlo, zklidnilo, to trvalo tak to cca 3 měsíců
Zavinovali jsme do normální rychlozavinovačky, takže když chtěl, ručky si vytáhnul. ale bez zavinovačky nebyl spokojený, měl to rád.
typické zimní miminko - zvyknul si být zababušený ve fusaku, v kombinézce, doma v zavinovačce…
letní miminka, která by člověk takhle uvařil, to asi mají trochu jinak, ne? ![]()
(nevím, jen takový nápad. my jsme v rodině všichni zimní děti a naše druhé se má narodit do týdne, takže zkušenosti z léta vůbec žádné)
Můj byl zpočátku zavinutý celý včetně ručiček u tělíčka. Teď je spokojený s ručkama venku. Myslím, že sama časem poznáš, co je mu příjemné.
Naše zimní mimino jsme zavinovali skoro do 8 měsíců, bez toho sice časem usnula, ale hrozně se budila. Když měla stažené ručičky, tak byla spokojená.
My jsme to v porodnici měli taky tak, že měli ruce volné. Doma jsem zkoušela zavinout i ruce podle Karpa, ale u nás katastrofa-měla histerak a ruce se snažila hned vydolovat ven. Nevím, jestli to mám pořád zkoušet dokola, dokud si nezvykne
. Závidím všem, komu to funguje a spíte…U nás to v noci není tak nejhorší-to vstává tak po 4 hodinách, ale přes den je schopná nespat vůbec a to je pořádný psycho ![]()
Jaké používáte zavinovačky? Já jsem u prvního měla rychlozavinovačky, klasické čtverce, ale přišli mi na prd… Malý byl kolikový a pevné zavinutí bylo jediné co ho uklidnilo a uspalo… Zavinovali jsme až do šesti měsíců, byl i dost živí jako mimi a tak se hodně budil ručičkama a tak… Každý dítko to má asi trošku jinak švagrová malou nezavinovala nikdy ani v porodce a spinká hezky… Z mé zkušenosti je ale pevné zavinutí lék na jakoukoli neduhu a pomocník při uspávání… U malého jsem to řešila tenkou bavlněnou dečkou do které byl zavinut jak larvička, nebo jsem převazovala rychlozavinku tlustou stužkou… Přišlo mi to ale dost krkolomné… Nemáte zkušenost s nějakou šikovnou zavinkou pro pevné zavinutí?