Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den. Je mi 16 let a poslední dobou mě trápí akné (možná se jedná o cystické akné) do teď jsem neměla s tím takový problém jen černé tečky a jednou za čas pár pupínků, taková klasika u puberťáka. Jenže najednou se mi začaly tvořit pupínky (jebaky), které jsou pod kůží, nejdou vymáčknout a jsou velice bolestivé. Ještě to není ve velké míře a doufám že ani nebude to horší, ale ano mám starosti, jelikož pupínky zmizí za hodně dlouhou dobu a ta bolest se zarudnutím je nepříjemnost. Nevím z čeho by to mohlo být, o pleť pečuji, jelikož trpím na suchou pokožku a beru antikoncepci, jinak přemýšlím že asi zajdu na kožní či ke kosmetičce, co myslíte že bude dobré? ![]()
Jdi ke kosmetičce, která se specializuje na akné. Poradí, zhodnotí situaci a když bude potřeba, tak tě pošle na kožní
Jo a když máš suchou kůži, používáš hydratační kosmetiku? Na tento typ pleti se nesmí používat kosmetika na akné
Šla bych rovnou na kožní, tyhle boláky se mi taky dělají a je to hnus
Spíše dermatologie, kosmetička je na takové akné nedostatečná.
Určitě kozni, dá ti atb mast. To už je těžší forma akné tak ať tam nemáš jizvy
Syn bere curacne, mel vysev akne dost osklivy a uz z toho zacinaly byt jizvy.
Stav opakovane hodnotila kozni, takze objednat tam.
Lecba curacne zabrala, uz je bez akne, ale funguje jen, kdyz to bere. A prosel predchozi lecbou a rezimovymi opatrenimi, ktera nefungovala.
Mne na to pomohlo pít Inofolic 2× denně.
Píšu to do každé diskuse o cystickém akné už roky.
Když je ve hře antikoncepce, je ještě na místě zkusit jiný druh nebo vysazení řekla bych.
Určitě bych se nebála zajít na kožní, ať ti řeknou přesně, co to je a jak to řešit, čím dřív, tím líp. Určitě bych dala do pryč klasický sprcháče, který tě akorát víc vysuší. Mně dost pomohl začít se umývat Eneo Neocide gelem Je fakt šetrnej, nevysušuje a nedráždí, takže v pohodě i když máš citlivou nebo sušší pleť. Na zklidnění pokožky a aby se to tolik nezhoršovalo, je za mě fajn. Je to tak trochu podobný jako Cyteal, jestli znáš.
Myslím, že tento typ akné nevzniká ze špatné péče o pleť, ale zevnitř. Každá část obličeje se váže k určitému orgánu, kde je problém. Já to mám celý život. I teď po padesátce. Jediné, co ti můžu poradit, je změna antikoncepce, pokud ti to vyskákalo po ní.