Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem posledních pár cyklů velmi nepravidelných, nikdy jsem s tím neměla problém, MS byla vždy po 28 dnech. Teď to byl jeden cyklus 38 dní další jen 15
Byla jsem na gynekologii, dnes je to 30 den cyklu (takže jen 2 dny zpoždění). Doktor objevil cysty kolem 3cm, píchl mi injekci na vyvolání menstruace a napsal mi duphaston.
S ničím z toho nemám zkušenost, zpoždění 2 dny nic není, píchl mi tu injekci tedy kvůli těm cystám? Googlím a cysta 3cm taky není nic tak nenormálního. Byla blbost si to nechat píchnout? (Ať vím alespoň pro příště.)
A co ten Duphaston? Máte zkušenost? Neměly jste po něm nějaké problémy? Nežádnoucí účiky? Za jak dlouho po vysazení se dostavila MS? Za normálních okolností bych to neřešila, ale pokud ho teď začnu užívat 15 dní od začátku MS (která snad dorazí) větší část užívání a vysazení, vychází na dobu kdy budu na dovolené. Docela se teda bojím nějakých problémů, které by pokazily dovolenou, navíc někde na ostrově s jedinou nemocnicí s hodnocením 1,5*… ![]()
Možná zbytečně plaším, ale hormony mě prostě děsí… ![]()
@Karahu píše: Více
Pravděpodobně máte rozhozené hormony, nepravidelný cyklus a cysty by napovídalo estrogenové dominanci. Je vhodné ji řešit, do budoucna může způsobit vážnější problémy. Nechte si udělat testy na hladiny hormonů, jeden 2-5DC na estradiol a progesteron a jeden okolo 22DC na progesteron, referenční hodnoty hormonů jsou dohledatelné, poměr estradiol /progesteron by měl být alespoň 1/100 a progesteron z druhého testu alespoň 15× vyšší jak z prvního. Případně mohu poradit, nejlevnější jsou testy ze slin, jeden vyjde cca na 500,– Kč, v případě zájmu mě kontaktujte. Hormony zle následně upravit bylinami a doplňky bez jakýchkoli vedlejších účinků, které má HA.
Nevyznám se v tom, proto se možná zeptám jako blbec, ale teď 2. den cyklu, tedy během menstruace vyvolané injekcí, nebude výsledek ovlivněn? Případně později ovlivněn užíváním Duphastonu? Případně jak dlouho po dobrání by nebyl výsledek ovlivněn? Mám to brát 3 měsíce. Nebo nebrat, nechat ještě dva cykly proběhnout (ten další budu mimo ČR) a pak na testy? Testy domluvit u gynekologa, obvoďáka, případně docházím i na hematologii? ![]()
To co vám doporučil lékař doberte. testy je dobré dělat nejméně týden po vysazení suplementů. Testy vám může napsat gynekolog, co vím, nedělají to moc rádi, a nebo jiný lékař, další možnost je jako samoplátce v laboratoři a nebo si odjednat testy ze slin, vzorek odeberete doma a následně odnesete na sběrné místo EUC Laboratoře, jsou po celé republice.
Ono úplně není co uspěchat, pokud máte estrogenovou dominanci, tak vám to za 3 měsíce neublíží, tam je riziko, pokud trvá 5 let a déle. A i následná redukce hladin pomocí dolňků je pozvolná, progesteron doplnit lze za cca 3 měsíce, potlačit estrogen trvá 6 měsíců a déle.
Měla bych ještě dotaz, 2 dny po podání injekce se objevilo motání hlavy, závratě, dnes už to trvá třetí den. Dost podobné stavy, jako když jsem před 12 lety užívala antikoncepci. Tenkrát jsem běhala na CT, neurologii, rehabilitace krční páteře a všechno přešlo až s vysazením antikoncepce. Je pravděpodobné, že stejný účinek u mě bude mít i ten Duphaston? Mám po tom, co se mi teď děje, jeho užívání raději ještě konzultovat s gynekologem? Nebo to je něco úplně jiného a mohlo by to být bez problému? ![]()
Duphaston je syntetický hormon a vámi popisované může způsobovat, pokud jste již v minulosti měla problémy se syntetickými hormony, konkrétně s progestiny. Podobné stavy vždy konzultujte s lékařem.
Každopádně po konzultaci s lékařem a dobrání, nebo po případném vysazení si určitě nechte udělat testy na hladiny hormonů, máte je velice pravděpodobně rozházené a to je příčina vašich problémů a řešte to alternativně doplňky a bylinami, protože ty nemají vedlejší účinky a řeší skutečnou příčinu problému, zatím co syntetické hormony se všemi vedlejšími účinky příčinu jenom zamaskují. Jinak to co popisujete jsou dle příbalového letáku nežádoucí účinky přípravku a je třeba je konzultovat s lékařem.