Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zavolej si doktorovi a zeptej se ho na tvé konkrétní výsledky. To ti tady nikdo nerekne. Já po špatných výsledcích mazala hned za týden na biopsii čípku, to je proste individuální
Před pár lety jsem měla také špatné výsledky. Neznamená to, že máš hned rakovinu, ale jsou tam buňky, které by mohly časem třeba rakovinu čípku způsobit. Pokud by tam byl nějaký fakt vážný stav, nešla bys na kontrolu za tři měsíce, ale poslali by tě to řešit hned. Původcem je patrně HPV virus, se kterým se většina sexuálně aktivních žen za život setká. HPV jsem měla asi rok, pak sám zmizel, prý je to časté. Čípek se tenkrát řešil méně invazivně. Můj lékař mi místo konizace, která se většinou dělá, nabídl speciální laser, kdy se postupně jakoby opálí vrchní část tkáně čípku, ta se následně sloupe a vytvoří se nová. Zákrok jsem podstupovala u něj v ordinaci, byla jsem na tom asi 4-5×, přesně si to nepamatuju. Jedno ošetření trvalo asi tak 2 minuty a bolestivé to bylo spíš mírně, dalo se to vydržet úplně v pohodě. Nevýhodou je, že ne každá klinika/lékař to nabízí a je třeba si to uhradit, pojišťovna to většinou neproplácí, ale je to mnohem šetrnější než konizace, za ty peníze mi to stálo. Určitě se zeptej svého lékaře na podrobnosti, co ten nález, jak špatné to je, jaké je řešení a že bys třeba preferovala méně invazivní zákrok, pokud je to v tom stavu možné.
Měla jsem to tak předloni a loni. Chodila jsem co půl roku na kontrolní stěry a hlídalo se to
známa mi poradila čípky Cicatridina zaváděla jsem si je a musím říct, že po nich byl stěr negativní (ale jestli diky čipkům, nebo nahoda do nevím) a na kontrolní chodím již po roce ![]()
Já také jednou měla „špatné“ výsledky a šla jsem na kontrolu za tři měsíce a pak znovu za tři měsíce. Ta druhá kontrola už vyšla v pořádku. Přesto se dělala další kontrola po půl roce a ok. Už je to tak pět let zpátky a od té doby každá kontrola v pohodě a chodím normálně po roce. Ono někdy ty špatné výsledky nejsou tak špatné, aby se to muselo hned řešit a tělo si s tím poradí samo, jen se to hlídá. Jo a jedna kamarádka podobný průběh a taky ok.
@Anonymní píše:
Ahoj lidi.. Ctela jsem se zeptat na cytologii. Mám špatné výsledky, na kontrolu půjdu za tři měsíce. Kdo s tím má zkušenosti? Co od toho mám čekat.. Co to vůbec znamená to jako je možná rakovina a nebo HPV virus? A jaký je mezi tím rozdíl? Snažila jsem se o tom něco najít.. Ale nic extra sem nenašla. Děkuji za odpovědi
Ja taky, pak konizace, rekonizace pak si to sedlo, po hodne letech me to hnusne HPV konecne opustilo.
Ahoj lidi.. Ctela jsem se zeptat na cytologii. Mám špatné výsledky, na kontrolu půjdu za tři měsíce. Kdo s tím má zkušenosti? Co od toho mám čekat.. Co to vůbec znamená to jako je možná rakovina a nebo HPV virus? A jaký je mezi tím rozdíl? Snažila jsem se o tom něco najít.. Ale nic extra sem nenašla. Děkuji za odpovědi