Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Udelala jsem asi pěknou pytlovinu.
Jsme v povodňi postižené oblasti a malý mi lehl.
K doktoru bylo nemožné se dostat.
Dala jsem čípek na teplotu a protože chlapečka trápil krk a nechtel mi nic pit, přidala jsem na radu babiček trosku medu do čaje.
To jsem tak udelala včera a dnes v noci. Celkem měl teda asi 4 lahvičky s takto oslazenym čajem.
Normálně nesladim a říkala jsem si, ze radši sladký čaj výjimečně než aby Nepil při teplotách.
Kazdoapdne až teď jak třetí noc nespim čtu o botulismu. Asi jsem to podvědomě věděla, ale vůbec mi to nedošlo.
Cítím se hrozne a už mu ho nedám a jen se modlím aby bylo vše ok.
Malému je 9 měsíců.
Dali jste někdo? Popřípadě mate rady jak donutit dítě pit při nemoci? Kojeny byl do 8m a teď má UM a čaj pije taky normálně. Při nemoci nechce ani jedno.
Díky za případně uklidnění ![]()
@den93 a to je takový problém ten čaj s medem chvíli povarit, když už z toho máš takový nervy?
Neplašila bych. S největší pravděpodobností se mu nic nestane
jinak můžeš zkusit dát do čaje cukr. Ono to vyjde na stejno jak ten med. Když bylo nejhůř, tak jsem dávala vodu dětem do pusy stříkačkou. Ono když se to stříkne za zuby dozadu, tak to musí vypít. Pak zkus sehnat kulíška. Je to rehydratační roztok. Dávala jsem do pití. Není to moc dobré, ale když mi nepili při horečce, tak jsem to zkoušela. To je fajn mít v lékárnice
sražej teplotu. S horečkou nebude stoprocentně jíst a pít. Zkus ho dát do vaničky. Děti mi rádi pili vodu ve které se koupali, takže jsem to párkrát udělala i takto. Pak zkusit dát UM v polospánku. To také zabírá. Případně třeba v nosítku a chodit u toho.
Otravy botulotoxinem jsou už extrémně vzácné.
Trochu medu do čaje jsem sem tam dala už před prvními narozeninami.
Klid, už to není žádné miminečko.
@den93 dneska jděte k lékaři? Jestli ho trápí krk a nechce polykat, aby to nebyla angína.. ![]()
Myslím, že se pro párkrát nic nestane, spíš abys ho nenaučila na sladké a pak ti nebude chtít pít klasický čaj. Ten kulíšek je super, ale mě ho holky nechtěly, nedostala jsem ho nikdy do nich.
Zažila jsem to taky, že mi dcera nechtěla nic, naštěstí při usínání dala aspoň to prso a něco vypila..měla tu angínu. Při usínání ho neoblbneš lahví?
@lucynka25 píše: Více
Tak tak. Klidně dávat vlažný vývar, studený nanuk (zmrazit kapsičku třeba), nějaké vodové ovoce - ještě jsou melouny…
Mně by zajímal názor na syrový med pro 12m dítě? Začalo mi chraptět, je to asi rýma ![]()
A uz jste toho Kuliska nekdo ochutnali? Ja ho mivam s sebou na horach v lekarnicce a je to teda za me desny blivajz ![]()
@Afrikana píše: Více
Já jo, je to slaný. Hnus. On se dá udělat rehydratační roztok i nouzově z pomerančového džusu. Já ho miminu sladila celkem obstojně glukopurem, když mělo gastritidu. A pilo to, po lžičkách. Mimina snesou dost ![]()
@Afrikana je to hnus. Já ho dětem ( starším teda
) dávala do coly. Tu mi celkem rádi pijou po troskách, když jsou nemocní. Jinak bych to do nich nedostala.
@Afrikana Pokud jsi dehydratovana, slanou chut Kuliska vubec necitis
. Pokud je hydratace v poradku, tak chutna slane. Dcera po dost tezke strevni viroze vypila tri nebo ctyri pytlicky nez to zacala plivat, ze fuj slane.
Jde o to, že med může s docela malou pravděpodobností obsahovat bakterie, které Ph (kyseliny) v žaludku dospělého člověka zlikviduje. Jenže kojenci, co pijí mateřské mléko nebo jeho náhrady mají Ph mnohem zásaditější a tak by mohlo dojít k „otravě“.
@Afrikana Mozna jsi nebyla dostatecne dehydratovana
, dceri tehdy hrozila hospitalizace…
a v tom stavu -jen ho udrzela (dostala cipky proti zvraceni) - do sebe Kuliska lila v podstate na ex. Nastesti, vyhnula se tim nemocnici. A pak v jednom okamziku protestovala, ze je to slane, a to uz bylo vyhrano.