Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, letos poprvé bereme našeho 3letého raubíře k moři. Po veškerých diskuzích a možnostech jsme se rozhodli jet autem do Itálie, ale až do podpatku! Cesta trvá 23 hodin a je jasné, že z týdenní dovolené u moře si uděláme téměř 14ti denní
. Vyjíždíme raději dříve a cestou jednou nebo dvakrát někde ještě přespíme. Kubík snáší jízdu autem v pohodě, ale je pravda, že je to dost neposeda, a tak víc než oblečeního povezu asi „zábavy“ (hračky, knížky, DVD apod.)
.
Máte s takovýmhle dlouhým cestovnáním někdo zkušenost?
Díky Eva
Ahoj, my jsme byli s kamarádama před třemi lety v Černé hoře, cesta nám tam trvala asi 20hodin, samozřejmě jsme dělali spoustu zastávek, vezli sebou tehdy 2,5letou dcerku a v pohodě, spoustu času v autě spala a když ne, tak si hrála s knížkama, pouštěli jsme ji pohádky na DVD…zvládla to úplně skvěle
ahojík,mám částečnou zkušenost.
Náš Kuba byl ve 2,5letech taky v Itálii ve střední části…cesta celkem šla, asi nejvíc namáhavá byla pro řidiče a mne jakožto zábava pro dítě, taky toho hodně prospal…zvládli jsme to ok. Nemám si na co stěžovat.
Ale příště FAKT BLÍŽ…toť můj závěr.
Bylo to dost vyčerpávající a celý pobyt jsem myslela na dlouhou zpáteční cestu
Čím jižněji jsme jeli tím byly více zasekané cesty
a neustále otázky KDY UŽ TAM BUDEME ![]()
My jezdíme do Itálie a vždy až úplně na jih autem, dokonce jsme byli 2× i autebusem od synova roku a půl (teď je mu 5). Cesta s ním byla vždy v pohodě, taky mě hodně překvapil, jak to vždy perfektně zvládal. A přestávky na přespání řešíme spíš kvůli řidiči, než kvůli synovi. Ale tak kolem 35ti hodin na cestu obvykle stačí. Cesta zpět je vždycky ještě o hodně ryhlejší. NAposledy to švagr zvládl z Kalábrie do Pardubic asi za 18 hodin, my za 20, ale to jsem 4 hodiny řídila i já a na spaní jsme si dali jen 2 hodinovou přestávku.
ahoj,
Tak máme pohodového cestovatele. Vyjíždíme vetšinou pozdě odpoledne a kolem 2-3ráno přspávame u jezera v Itálii(Lago di Predil). Ráno vyjíždíme dál.
Teď syn sedí v předu a já vzadu bavím Lůci. Takže hračky, knížky, písničky, pro větší DVD.Popřípadně kynedril-ten taky uspává-ale to jsme nikdy nepraktikovali.
Pro řidiče-dát na okna folie.(ty nejvíce propustné, ale pomáhají) Jinak si můžete uhnat úžeh, nebo úpal, což se mažovi už stalo, když jel celý den na slunci.
tak v tomhle pripade bych radeji jela do Bibione - na jih Italie jedine letadle a to jsem asi zpohodlnela - nedala bych to autem ani sama, natoz s ditetem… ![]()
ahojky,
vypadá to na Gargáno? Tak tohle my zvládli s tehdy 6letou dcerkou BUSEM za 22-23hodin a BEZ PROBLÉMŮ
a kamarádka s 5letým hodně aktivním neposedou a ten byl taky skvělý a v pohodě!!!
Dokonce tam jedna rodina měla 4letou holčičku a taky byla v pohodě, děti většinou noc prospaly. Dopoledne jsme byli na místě, zabavily se „cestovním člověče“ ![]()
Hodně štěstí a hezkou dovolenou!! ![]()
Zkušenosti máme, už jsme byli několikrát autem na Chalkidiki (sever Řecka), poprvé byly holkám 2 a 4 roky, cesta cca 1500 km cca 22 hod. Jsme oba řidiči, střídáme se, jezdíme autem s klimatizací, jedem najednou. Zastavujeme na záchod a každé cca 4 hod na 15-30 minut někde u pumpy s hřištěm (i v Srbsku a Makedonii je jich spousta) protáhnout se nebo na kafe a jídlo. Spaní v autě nedává můj muž (má skoro 2m), já nemám náladu vybalovat a balit zpět na jednu noc. Holky jsou dobré cestovatelky, každá má sebou svůj batůžek (kabelku) a v ní to, co sama pro zábavu chce (hračky, knížky, pastelky…). Pouštíme si rádio a máme pár pohádek do auta na kazetách. Cestou řidič řídí, spolujezdec baví a krmí děti a taky naviguje (oba raději řídíme), když spí děti může si taky zdřímnout. My se ke konci cesty dopujeme Colou a kafem, kdyby bylo zle mám pro holky Kinedryl (zatím jsme nepoužili). A důležitá zásada pro hromadné akce: nikdy nejezděte „spolu“ nebo „za sebou“, stanovte si shromažďovací místa (např. první pumpa za hranicí nebo velkým městem), pamatujte si silnice podle čísel a používejte mobily. Šťastnou cestu!
ivik21 píše:
ahojky,vypadá to na Gargáno? Tak tohle my zvládli s tehdy 6letou dcerkou BUSEM za 22-23hodin a BEZ PROBLÉMŮ
Hodně štěstí a hezkou dovolenou!!a kamarádka s 5letým hodně aktivním neposedou a ten byl taky skvělý a v pohodě!!!
Dokonce tam jedna rodina měla 4letou holčičku a taky byla v pohodě, děti většinou noc prospaly. Dopoledne jsme byli na místě, zabavily se „cestovním člověče“
ahá, my byli poblíž Manfredonie, dál bylo větší město Vieste, kraj Puglia (apulie)
ale zas to krásné průzračné moře a zachovalé původní okolí
stojí fakt za to…
Věřím, že to dáte a budete moc spokojení! ![]()
Ahoj
tehle rok jedene taky na jih Itálie a Simonce bude bude 20m.Manžel řídi sám a vyřešili jsme to tak že půjdeme už ve čtvrtek a v pátek odpočinek ve Florencii a naspátek den ve Verone. Zajednali jsme si hotely a nebylo to ani tak drahé. Jedeme do Vieste
![]()
ivik21 píše:
ahá, my byli poblíž Manfredonie, dál bylo větší město Vieste, kraj Puglia (apulie)ale zas to krásné průzračné moře a zachovalé původní okolí
Věřím, že to dáte a budete moc spokojení!
stojí fakt za to…
Nedávno vyšla pro děti apka do iPhonu na dlouhý cesty. Má to příznačný název Funny road trip. Je to šikovný, na slušnou dobu ti to zabaví děti. A vtipně, nekoukají do telefonu, ale plní různý úkoly. Jsou tam postavičky, který děti baví. Naši kluci jsou urvaní z mexikánce, toho namluvil Gipsy a je fakt vtipnej. Super je, že tyhle pitomosti nemusím vymýšlet já, někdy už dochází nápady. Sice je to placená apka, ale nic horentního cca 40 kaček, to za chvilku klidu stojí. Jediný, co je blbý, když nemáš iPhona, jinam to nestáhneš. Jo, nebo bys musela koupit i telefon a to už tak růžová cena není… Ale apka super.