Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči.
V rodině je naši malé 6m první vnouče. Což je katasrofa. Hlavně tchýně. Kupte jí naušnice, já ji to zaplatím, pak jí chce koupit kočárek, za pár let lyžařskou výbavu… Ale od mých rodičů takové dary nedostane, protože na to finančně není. Studující sestra, barák…
Jak jste na tom vy? Chtějí taky vašim dětem neustále něco kupovat? Mě osobně to celkem vadí. Nechci mít rozmazlené dítě.
Příspěvek upraven 22.03.11 v 09:20
Ahoj, máme něco podobného- přehlcený barák hračkama. Naši (tchánovci) nejsou moc na ty drahé, kvalitní hračky, takže máme spoooostu čínských.
Když už mi to rostlo krkem, vzala jsem babičku do pokojíčku staršího syna (dokáže za 5min.udělat bordel k uklízení na celý den) a naštěstí si pak dali říct a momentálně místo věcí darují drobné! sladkosti a pokud chtějí obdarovat více, přispějí klukům na stavebko.
Třeba by mohli místo velkých darů vašemu prckovi spořit?
Ja mam tchyni totalne nefungujici-v tomhle „darkovym“ smeru a ve vsech jinejch smerech taky. Babicka-moje mamka klukum koupi, vetsi veci a hracky, k narozeninam, vanocum atd. nebo treba prida, kdyz chcem koupit klukum neco drzsiho, treba postel nebo tak. Prinese bonbony, cokoladu (brzdim ji teda mocne a dost z toho schovam a sezeru sama
), ale rozhodne to neni tak, ze by dostali vsechno na co ukazou. Myslim, ze pokud je to treba lyzarska vybava, tak to rozmazlovani neni, to je spis podpora sportu nebo jak to rict. Ja myslim, ze ti nejde az tak o to, ze by bylo dite rozmazleny, ale spis o to, ze tchyne si to muze dovolit a vasi ne, tak aby jim to nebylo lito. Tomu rozumim, ja to mam sice vlastne z opacnyho pohledu a tchyni to lito ocividne neni ![]()
tak pokud by to byly dárky k narozeninám nebo na vánoce, tak bych v tom problém neviděla-samozřejmě v nějaké rozumné míře-např. se domluvit, že vždy jen jeden dárek a nějaký cenový strop…
zase chápu, že chtějí vnučce dopřát..
a druzí prarodiče holt obdarují též podle svých možností, vždyť na tom nic není..
Bertík ne nemáme to tak. Od mýho taťky a jeho přítelkyně dostává třeba ovoce a podobně, od mojí mamky akorát ,,povinný" dárky k vánocům a pod. a od tchána akorát plnou hubu keců ![]()
Tak pokud se s tebou předem domluví a pak nějak neprudí abyste jim byli za dary vděčni apod, neviděla bych v tom nic zlého. Prostě maj radost, že něco pro miminko můžou koupit. Jestli pro ni vy vůbec chcete naušnice, tak proč by nemohly být od babičky? Však druhá je dávat nemusí, uši má malá jen jedny ![]()
Ahoj,
tak my máme dost podobnou situaci (první vnouče, tchánovci velké plány na ještě větší dary). Snad to kupují s radostí, ale daleko víc je to u nich takové předhánění, honimírství (MY jsme dětem koupili to a to, stálo to tolik a tolik a teď všichni koukejte). Zdůrazňují ty svoje nákupy, poměřují je stále s ostatními (my, naši atd.) a dávají znát, že ostatní tak dobří nejsou. Takže já z těhle darů radost nemám. Není to o dárku, je to o reklamě na sebe.
Příliv dárků se snažím korigovat (bohužel ne vždy se to daří) a rozhodně nemíním přestat. A až z toho budou začnou mít děti rozum, tak jim budu muset vysvětlit, jak se dárky správně dávají.
ahoj, tak u nás to až tak hrozný neni. Zatim je prckovi rok tak z toho nemá rozum.Akorát tchánovcům nedokážem s manželem vysvětlit, že opravdu nemusí kupovat tak malýmu dítěti tak drahý hračky. Má spoustu hraček od FP, což jsou některý kousky cenově mimo mojí ligu. ale tchán mu to prostě kupuje. Já vim, že to myslí dobře, ale až bude prcek třeba tříleťák a oni mu koupí něco drahýho tak mě to asi už štvát bude. Protože abych mu koupila nějakou mluvící hračku třeba za litr to se mi zdá přehnaný. No bude se to muset nějak vyřešit. Ale zase na druhou stranu, některý babičky na svoje vnoučata kašlou a koupí jim něco jednou za uherák. Tak už raději budu ticho a nebudu si stěžovat
![]()
jej pekne tema ![]()
u nas to je tak, ze cakame prve mimco a jedna babicka kupuje nekoordinovane darceky uz teraz, druha sa drzi toho co jej poviem, ze potrebujem. kazdopadne vyriesili sme to tak, ze sme vytvorili zoznam veco co chceme pre mimco a postupne kto chce, ten nam nieco kupi s toho zoznamu. su tam veci od oblecenia, cez funkcne veci az po trosku drahsie vecicky. ako nechcem aby v buducnosti kupovali kde ake darceky, co nebudu potrebovat, takze budem ten zoznam pravidelne aktualizovat a uvidime ci to bude fungovat. snad ano ![]()
Tak u nás naopak dostává od tchánovců jen povinně k narozeninám,Vánocům,ale aby něco dostal jen tak to ani náhodou ![]()
Od našich jo,třeba když nám přijde balíček s hadříky,tak mamka přidá nějakou korunu
nebo koupí nějakou maličkost
Viš všeho moc škodí ale moje malá (tet 3 měsíce) nedostala od tchýně ještě vubec nic,ani třeba bodýčko od vetnamcu,a to bydlíme vedle nich…to je taky takový divný…ale s tim spořením se mi to velice libilo,dobrej nápad ![]()
To je jasný,ale maličkost nikomu neublíží.Jo jo taky to tak zavedeme,jeden dárek a popřípadě zbytek na spořko ![]()
Nechci, aby se naučili kupovat dary a já to pak musela malé vysvětlovat, třeba až jí bude víc. Od nás má spoření a ještě založenou knížku, kam jí dáváme penize, které dostane. I své porodné jsem jí tam dala. A nechci, aby pak třeba měla raději jednu babičku víc, protože tam dostane o co si řekne.
Uvidíme jak se vše vyvine. Nechám tomu volný průběh a budu se je snažit krotit.
Ahoj, tak my to máme podobně.
Tchýně jí koupí maximálně něco u vietnamců.
Teda koupila jí jedny dupačky, který se ani nedaj nosit protože strašně koušou a pak chrastítka, ale jsou z nějakého měkého plastu a jsou v nich korálky a pochybuju, že maj atest, takže je malé nedáváme. K Vánocům malá dostala poukázky do Tesca. ![]()
Moje máma jí zase kupuje strašně drahé dárky (FP, Lamaze). Jsou to krásné věci, ale je jich moc, takže je malá ani nevyužije a nám se tu kupí. Navíc máma začíná lehce vydírat - Přijedete o víkendu, těšíme se na vás a malé jsem koupila takovou krásnou panenku za pět stovek… No a nám je blbý říkat ne, nepřijedem, chceme mít o víkendu klid.
No hlavně, že jsme všem říkali, že nechceme, aby naše dítě mělo tunu hraček, že nebude vědět, co dřív, ale že chceme kvaltiní hračky v malém množství, tedy ať nic nekupují a nebo ať se poradí.
Jinak finančně jsou na tom řekla bych stejně, ale tchýně je škrt. Raději koupí laciný šmejd.
BTW, není to první vnouče. A tchýně mě odrovnala tím, že neteři (5r), která má u ní doma nějaké hračky řekla, že všchny ty hračky dá miminku.
Neteř začala prostestovat, načež jí tchýně řekla, že ona už je přeci nepotřebuje a navíc jich má doma dost.
![]()
Tak já tě taky chápu..a oni když jsou děti větší tak pak kvůli dárkům nebo penězům můžou mít jedny prarodiče radši než ty druhé..asi až se naše mala narodí taky budu radši když jí koupí jeden dárek a přispějou na knížku..Ono mít pak plný byt hraček… ![]()
Vidím to u našich..bráška má plný pokoj hraček a ani z polovinou si nehraje…a to jsou v těch hrackach tisice…Jenže někdy to říct naplno je těžký…Moji mamce to říct můžu a už ted nakupuje na malou jak blazen a ja uz ted vim ze ani polovinu oblečení ji nikdy nedám..nestihne to všechno nosit..ale je to marny…A to nechci vidět s hračkama… ![]()