Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,zítra máme jet na pravidelné darování krve a já jsem to dneska dostala.Myslíte,že to bude vadit,někde jsem četla,že se ženám při MS krev nebere.Proč?Kvůli velké ztrátě krve?Nebo je tu někdo,kdo dává krev i při MS a zamlčí to?Poznají to nějak na té krvi?
mno já to jednou zamlčela a byla jsem KO…pokud nekrváciš nějako moc
…teď je lepší,že už nedáváš moč…tam se to poznalo ![]()
Krev se neodebírá při menstruaci plus nějaký den před a po. V dárcovském dotazníku je přímo text: „Pro ženy - napiště datum poslední menstruace.“
Odběry se neprovádí z toho důvodu, že dochází k „otevření“ žilního řečiště a existuje možnost vnesení mikroorganismu a virů. Určitou dobu trvá, než obranné mechanismy lidského těla (leukocyty atd.) zafungují a vrátí všechno do „normálu“.
Taky jsem jednou darovala při MS, ale ne úmyslně, prostě jsem si to neuvědomila. Až pak doma. ![]()
Jura007 píše:my máme naštěstí jiný dotazník
Krev se neodebírá při menstruaci plus nějaký den před a po. V dárcovském dotazníku je přímo text: „Pro ženy - napiště datum poslední menstruace.“Odběry se neprovádí z toho důvodu, že dochází k „otevření“ žilního řečiště a existuje možnost vnesení mikroorganismu a virů. Určitou dobu trvá, než obranné mechanismy lidského těla (leukocyty atd.) zafungují a vrátí všechno do „normálu“.
Já kdysi darovala cca 2 dny po a i přesto, že jsem neměla MS nikdy příliš silnou, tak jsem tam s sebou sekla. Takže já bych to (už) při MS neriskovala ![]()
nepřihl. Hana píše:
Já kdysi darovala cca 2 dny po a i přesto, že jsem neměla MS nikdy příliš silnou, tak jsem tam s sebou sekla. Takže já bych to (už) při MS neriskovala
Mmch. nejsem odlívací typ. To bylo moje jediný omdlení za život.
nepřihl. Hana píše:nepřihl. Hana píše:Mmch. nejsem odlívací typ. To bylo moje jediný omdlení za život.
Já kdysi darovala cca 2 dny po a i přesto, že jsem neměla MS nikdy příliš silnou, tak jsem tam s sebou sekla. Takže já bych to (už) při MS neriskovala
No, odlívací typ nejsu, ale rozhodně ani omdlívací ![]()
Tady se taky ptají v dotazníku na datum poslední menstruace a dr. mi radila vždy jít na odběr těsně před menstruací. Jsem zvyklá doktory většinou poslouchat
Může se ti tělo dýl dávat do normálu…
Já chodím na krev jednáct let a můj partner osmnáct a v našich dotaznících se nikdy na menstruaci neptali. Pouze jestli jsem v posledním roce rodila. Vždycky mi říkali že bych měla chodit uprostřed cyklu že při menstruaci prostě neberou.
Jura007 píše:
Krev se neodebírá při menstruaci plus nějaký den před a po. V dárcovském dotazníku je přímo text: „Pro ženy - napiště datum poslední menstruace.“Odběry se neprovádí z toho důvodu, že dochází k „otevření“ žilního řečiště a existuje možnost vnesení mikroorganismu a virů. Určitou dobu trvá, než obranné mechanismy lidského těla (leukocyty atd.) zafungují a vrátí všechno do „normálu“.
Můžu se zeptat? Ty jsi doktor že o tom tolik víš nebo jsi dárce?
hezky Jura007
já teda měla zato, že to je kvůli větší ztrátě krve, rozhodně bych to netajila, otevře se ti řečiště a co si tam pak s tebou počnou ![]()