Darování vajíček - proč?

Klopotkova
27.5.23 19:32

Darování vajíček - proč?

Zdravím.
Někdy mě napadá, proč jdou ženy do dárcovského programu? Některé se ještě kasají, že nedarují pro peníze., pro co tedy, pro lásku k cizí ženě, kterou nikdy neuvidí? Ty peníze - asi 30 000,–Kč za jedno darování jsou směšné, vždyť to není v dnešní době ani průměrný měsíční příjem a za ta možná zdravotní rizika nestojí.
Zase je dobře, že ty ženy za to něco dostanou. Ony ty peníze nejsou za darování (dárování orgánů a pohlavních buněk je v naší zemi zakázané), ale za ušlou mzdu, za čas, který tomuto procesu musí věnovat, za bolestné atd.)
Ani si nemyslím, že do tohoto procesu jdou pouze ženy sociálně slabé, méně inteligentní, ale i studentky a vzdělané ženy, i když jich bude menšina.
Já bych do toho nešla ani za všechny peníze světa, prostě nemohla bych žít s pocitem, že někde možná (to se stejně ani ty dárkyně nedozví) žije někde dítě s mojí dna, že jednou bude řešit, proč se nenarodilo svojí biologické matce a nebude mu umožněno se s ní setkat.
Mně to přijde i vůči tomu dítěti, které se z darovaných vajíček narodí, nehorázné.
Je mi líto, že se něco takového vůbec děje.
Jak se k této problematice stavíte?

Příspěvek upraven 27.05.23 v 19:35

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
andrasteia
27.5.23 19:35

Pokud myslis ti minoritu, co to udela fakt z presvedceni, tak opravdu muzou chtit pomoct

Nebo to berou jako zpusob, jak predat neco ze sebe dal. Vlastni deti neplanuji, ale proc by nepredaly geny dal. Navic je predpoklad, ze rodiny, ktere o dite fakt dlouho usiluji, jim daji dobre zazemi a lasku.

• Citovat
  • Upravit
4385
27.5.23 19:38

Kolikrát, když vidím pod těmi příspěvky na fb komentáře kdo je píše, a ještě se chlubí, že byla darovat 6×, tak to dělají jen pro peníze. Doufám, že ty kliniky si kandidáty více prověřují a nemůže darovat každá blbka.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
27.5.23 19:43

@Klopotkova Tak co, jsi těhotná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
27.5.23 20:37

A darování spermií ti v žaludku neleží? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
27.5.23 21:19

Co to řešíš ty? Zrovna tobě daroval milenec sperma a to o tom chudák ani neví a nedozví se to. Nad tímhle by ses měla sakra zamyslet, ne nad lidma, co to dělají vědomě a s vědomím všech následků.

• Citovat
  • Upravit
5921
27.5.23 21:20
@Klopotkova píše:
Zdravím.
Někdy mě napadá, proč jdou ženy do dárcovského programu? Některé se ještě kasají, že nedarují pro peníze., pro co tedy, pro lásku k cizí ženě, kterou nikdy neuvidí? Ty peníze - asi 30 000,–Kč za jedno darování jsou směšné, vždyť to není v dnešní době ani průměrný měsíční příjem a za ta možná zdravotní rizika nestojí.
Zase je dobře, že ty ženy za to něco dostanou. Ony ty peníze nejsou za darování (dárování orgánů a pohlavních buněk je v naší zemi zakázané), ale za ušlou mzdu, za čas, který tomuto procesu musí věnovat, za bolestné atd.)
Ani si nemyslím, že do tohoto procesu jdou pouze ženy sociálně slabé, méně inteligentní, ale i studentky a vzdělané ženy, i když jich bude menšina.
Já bych do toho nešla ani za všechny peníze světa, prostě nemohla bych žít s pocitem, že někde možná (to se stejně ani ty dárkyně nedozví) žije někde dítě s mojí dna, že jednou bude řešit, proč se nenarodilo svojí biologické matce a nebude mu umožněno se s ní setkat.
Mně to přijde i vůči tomu dítěti, které se z darovaných vajíček narodí, nehorázné.
Je mi líto, že se něco takového vůbec děje.
Jak se k této problematice stavíte?Příspěvek upraven 27.05.23 v 19:35

Citujeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
27.5.23 21:23
@Thomassss píše:
A darování spermií ti v žaludku neleží? :think:

Úplně stejně, ale u nich aspoň nehrozí rakovina a jiné zdravotní následky z odběru.

• Citovat
  • Upravit
Klopotkova
27.5.23 21:24
@mamule42 píše:
Citujeme

:kytka: To je základ.

• Citovat
  • Upravit
6307
27.5.23 21:35

@Klopotkova á, tvé obvyklé téma… ty to snad už kopíruješ a občas to tu znovu založíš…prostě pořád dokola dokolečka. To tu budeš dávat až do důchodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
27.5.23 21:50
@Anonymní píše:
@Klopotkova á, tvé obvyklé téma… ty to snad už kopíruješ a občas to tu znovu založíš…prostě pořád dokola dokolečka. To tu budeš dávat až do důchodu?
… ale mě to fakt zajímá
Zrovna nedávno jsem měla podobnou úvahu s mámou ohledně mini(interrupcí). Říkala jsem jí, že vlastně jít na potrat, když probíhá vše dobře, je takové slabošské, ta žena si vyřeší tedy svůj problém, to dítě nechce, ale vezme mu úplně šanci na život, z toho dítěte by mohl vyrrůst naprosto spokojený člověk někde s milujícími rodiči.
Na to mi máma řekla, že ona by dítě k adopci v životě nedala, protože by měla obavu, že se to dítě bude mít špatně a že by s tím pocitem nemohla žít. Já to mám stejně, taky bych nedala dítě k adopci přesně z těch dlvodů a potrat je taky těžká věc z mého pohledu a darování vajíček je vlastně taková novodobá adopce.
Každopádně bych nechtěla být tím dítětem vzniklým z dárcovských buněk, vždyť to pro takto vzniklého jedince musí znamenat totální rozklad jeho vlastní identity.
Je nutná anonymita k vyjádření tvého názoru směrem ke mně?
  • Citovat
  • Upravit
6307
27.5.23 22:15

To je sice pěkné, že tě to zajímá, ale určitě už jsi tady dostala x krát x odpovědí, ale ty ti zřejmě nestačí. Mě jen zaráží, že se znovu ptáš a znovu zakládáš diskusi na stejné téma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
28.5.23 06:11
@Anonymní píše:
To je sice pěkné, že tě to zajímá, ale určitě už jsi tady dostala x krát x odpovědí, ale ty ti zřejmě nestačí. Mě jen zaráží, že se znovu ptáš a znovu zakládáš diskusi na stejné téma.

Myslím, že by bylo fér se odtajnit. Nepíšeš žádné tajnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
28.5.23 07:02
@Anonymní píše:
To je sice pěkné, že tě to zajímá, ale určitě už jsi tady dostala x krát x odpovědí, ale ty ti zřejmě nestačí. Mě jen zaráží, že se znovu ptáš a znovu zakládáš diskusi na stejné téma.

Vyndej kule z kabelky a nezneuzivej anonym, hrdinko :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.23 13:55

Já o tom přemýšlela z více důvodů.
1. kamarádka si prošla IVF a prostě jsem takhle taky chtěla někomu pomoc
2. peněžní odměna
3. genetické vyšetření
4. svoje děti nemám a ani nechci

Prošla jsem tím procesem, pohovor, genetické testy, gyn prohlídka. Doktorka z mých vajíček byla nadšená :D Taky jsem v dobré věku, hubená, nikdy jsem nebyla nijak nemocná. Takže když mi volali, že je u mě vše v pořádku, už prý měli zájemkyně o moje vajíčka.
Ale nakonec jsem do toho nešla, svědomí by mi to nedovolilo. Mamce našli agresivní formu rakoviny a i když moje genetika byla prý v pořádku, tak kdo ví jak by to bylo za pár let.. Plus mě děsila ta hormonální stimulace a co by to se mnou udělalo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa