Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud myslis ti minoritu, co to udela fakt z presvedceni, tak opravdu muzou chtit pomoct
Nebo to berou jako zpusob, jak predat neco ze sebe dal. Vlastni deti neplanuji, ale proc by nepredaly geny dal. Navic je predpoklad, ze rodiny, ktere o dite fakt dlouho usiluji, jim daji dobre zazemi a lasku.
Kolikrát, když vidím pod těmi příspěvky na fb komentáře kdo je píše, a ještě se chlubí, že byla darovat 6×, tak to dělají jen pro peníze. Doufám, že ty kliniky si kandidáty více prověřují a nemůže darovat každá blbka.. ![]()
Co to řešíš ty? Zrovna tobě daroval milenec sperma a to o tom chudák ani neví a nedozví se to. Nad tímhle by ses měla sakra zamyslet, ne nad lidma, co to dělají vědomě a s vědomím všech následků.
@Klopotkova píše:
Zdravím.
Někdy mě napadá, proč jdou ženy do dárcovského programu? Některé se ještě kasají, že nedarují pro peníze., pro co tedy, pro lásku k cizí ženě, kterou nikdy neuvidí? Ty peníze - asi 30 000,–Kč za jedno darování jsou směšné, vždyť to není v dnešní době ani průměrný měsíční příjem a za ta možná zdravotní rizika nestojí.
Zase je dobře, že ty ženy za to něco dostanou. Ony ty peníze nejsou za darování (dárování orgánů a pohlavních buněk je v naší zemi zakázané), ale za ušlou mzdu, za čas, který tomuto procesu musí věnovat, za bolestné atd.)
Ani si nemyslím, že do tohoto procesu jdou pouze ženy sociálně slabé, méně inteligentní, ale i studentky a vzdělané ženy, i když jich bude menšina.
Já bych do toho nešla ani za všechny peníze světa, prostě nemohla bych žít s pocitem, že někde možná (to se stejně ani ty dárkyně nedozví) žije někde dítě s mojí dna, že jednou bude řešit, proč se nenarodilo svojí biologické matce a nebude mu umožněno se s ní setkat.
Mně to přijde i vůči tomu dítěti, které se z darovaných vajíček narodí, nehorázné.
Je mi líto, že se něco takového vůbec děje.
Jak se k této problematice stavíte?Příspěvek upraven 27.05.23 v 19:35
Citujeme
@Thomassss píše:
A darování spermií ti v žaludku neleží?
Úplně stejně, ale u nich aspoň nehrozí rakovina a jiné zdravotní následky z odběru.
@Klopotkova á, tvé obvyklé téma… ty to snad už kopíruješ a občas to tu znovu založíš…prostě pořád dokola dokolečka. To tu budeš dávat až do důchodu?
@Anonymní píše:… ale mě to fakt zajímá
@Klopotkova á, tvé obvyklé téma… ty to snad už kopíruješ a občas to tu znovu založíš…prostě pořád dokola dokolečka. To tu budeš dávat až do důchodu?
To je sice pěkné, že tě to zajímá, ale určitě už jsi tady dostala x krát x odpovědí, ale ty ti zřejmě nestačí. Mě jen zaráží, že se znovu ptáš a znovu zakládáš diskusi na stejné téma.
@Anonymní píše:
To je sice pěkné, že tě to zajímá, ale určitě už jsi tady dostala x krát x odpovědí, ale ty ti zřejmě nestačí. Mě jen zaráží, že se znovu ptáš a znovu zakládáš diskusi na stejné téma.
Myslím, že by bylo fér se odtajnit. Nepíšeš žádné tajnosti.
@Anonymní píše:
Vyndej kule z kabelky a nezneuzivej anonym, hrdinko
![]()
Já o tom přemýšlela z více důvodů.
1. kamarádka si prošla IVF a prostě jsem takhle taky chtěla někomu pomoc
2. peněžní odměna
3. genetické vyšetření
4. svoje děti nemám a ani nechci
Prošla jsem tím procesem, pohovor, genetické testy, gyn prohlídka. Doktorka z mých vajíček byla nadšená
Taky jsem v dobré věku, hubená, nikdy jsem nebyla nijak nemocná. Takže když mi volali, že je u mě vše v pořádku, už prý měli zájemkyně o moje vajíčka.
Ale nakonec jsem do toho nešla, svědomí by mi to nedovolilo. Mamce našli agresivní formu rakoviny a i když moje genetika byla prý v pořádku, tak kdo ví jak by to bylo za pár let.. Plus mě děsila ta hormonální stimulace a co by to se mnou udělalo.
Zdravím.
Někdy mě napadá, proč jdou ženy do dárcovského programu? Některé se ještě kasají, že nedarují pro peníze., pro co tedy, pro lásku k cizí ženě, kterou nikdy neuvidí? Ty peníze - asi 30 000,–Kč za jedno darování jsou směšné, vždyť to není v dnešní době ani průměrný měsíční příjem a za ta možná zdravotní rizika nestojí.
Zase je dobře, že ty ženy za to něco dostanou. Ony ty peníze nejsou za darování (dárování orgánů a pohlavních buněk je v naší zemi zakázané), ale za ušlou mzdu, za čas, který tomuto procesu musí věnovat, za bolestné atd.)
Ani si nemyslím, že do tohoto procesu jdou pouze ženy sociálně slabé, méně inteligentní, ale i studentky a vzdělané ženy, i když jich bude menšina.
Já bych do toho nešla ani za všechny peníze světa, prostě nemohla bych žít s pocitem, že někde možná (to se stejně ani ty dárkyně nedozví) žije někde dítě s mojí dna, že jednou bude řešit, proč se nenarodilo svojí biologické matce a nebude mu umožněno se s ní setkat.
Mně to přijde i vůči tomu dítěti, které se z darovaných vajíček narodí, nehorázné.
Je mi líto, že se něco takového vůbec děje.
Jak se k této problematice stavíte?
Příspěvek upraven 27.05.23 v 19:35