Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky do vánoc se budem stěhovat do rodinného domku a přemýšlíme co udělat s naším bytem. Máte zkušenosti s pronajimanim? Jak se přinejhorsim bránit pokud nám nájemce nezaplatí například dva nájmy a bude mít smlouvu na rok? Pište prosím svoje zkušenosti a rady Děkuji
Rodice byt prodali, „zaplacla“ se s tim celkem velka cast hypoteky a ted s tim nejsou zadne starosti… Rodice od kamaradky pronajimaji, ted se stalo, ze meli byt pul roku prazdny, misto, aby investovali do svého v dome, tak investuji do bytu, aby si ho nekdo pronajal (delali komplet novou kuchyn, koupelnu, zachod)… Nehlede na to, ze první najemnici jim znicili nejake vybaveni ![]()
Když se vám „podaří“ tam mít za nájemce gaunery, tak vám nebudou platit, byt zdemolují a ještě je odtamtud nedostanete. Pokud je vyhodíte násilím, můžete také čelit trestnímu stíhání.
Když budete mít štěstí, tak budete mít pravidelný příjem a navíc jen trochu starostí.
Já osobně bych pronajímala jen tehdy, kdybych ani trochu ty peníze z pronájmu nepotřebovala - protože je to tak nejisté a navíc hrozí náklady, že bych si na to netroufla spoléhat.
Tak já bych se toho bytu sama nejraději zbavila. Bojím se že neodhadnem nájemníky a budem na tom akorát doplácet
jemu jde hlavně o to že u nás v kraji šly ceny bytů dolů. Byt je pěkný nově udělaný ale kdybysme ho meli prodat šli bysme s cenou hodně dolů ![]()
@kacenka8 píše:
Tak já bych se toho bytu sama nejraději zbavila. Bojím se že neodhadnem nájemníky a budem na tom akorát doplácetjemu jde hlavně o to že u nás v kraji šly ceny bytů dolů. Byt je pěkný nově udělaný ale kdybysme ho meli prodat šli bysme s cenou hodně dolů
presne z tohoto duvodu bych neprodavala, myslim ze se da poznat slusny najemnik, vsak nemusite vzit hned prvniho, s prodejem bych vyckavala az bude lepsi situcace na trhu a ceny pujdou zase nahoru
@kacenka8 píše:
Tak já bych se toho bytu sama nejraději zbavila. Bojím se že neodhadnem nájemníky a budem na tom akorát doplácetjemu jde hlavně o to že u nás v kraji šly ceny bytů dolů. Byt je pěkný nově udělaný ale kdybysme ho meli prodat šli bysme s cenou hodně dolů
Jak jsem psala, rodice meli prodany byt za 3 mesice a nad cenou… Jen to chce mit stesti na kupce, stejne jako na pripadne najemniky…
Každopádně preji hodne stesti at se rozhodnete jakkoli, snad to nebude beh na dlouhou trat ![]()
Ja pronajimam, ale hlavne proto, ze mam k tomu bytu vztah a jednou ho zdedi dcera. A bez prijmu z najmu jsem schopna existovat, ba dokonce ten byt dotovat, kdyz pronajat neni, fond oprav apod. se proste platit musi. V zadnem pripade nepocitam s tim, ze to bude celkove ziskove, je to starsi byt a holt tam ty investice aspon na zakladni udrzbu plynou. Treba loni odesel kotel a kdyz si od najmu odectu veskere poplatky a dane, pokud to budu mit rok a pul pronajate, aniz by se pokazilo co dalsiho, tak se ten kotel zaplati a ja budu na nule
A to tam mam uz podruhe velmi slusne a na den presne platici a nic nedemolujici najemniky. Takze ve vysledku, jsou s tim starosti, jsou s tim vydaje, potrebovat ty prachy a chtit mit klid, prodam.
@kacenka8 kdyby byko možné ho prodat za výhodnou cenu, tak prodat, je to fůra starostí a velký risk, na koho člověk narazí. Bohužel ani vzdělání ani dobrý dojem není zárukou, že s e v bytě budou chovat slušně a čistotně. Ale pokud šly ceny dolů, vyplatí se počkat - aspon já v to doufám, taky čekám se svým svobodným 1+1. ![]()
@kacenka8 musíte holt zvážit pro a proti
@katule9 ne vždy se dá poznat slušný nájemník. Poměrně častí neplatiči, kteří ale nakonec jsou ještě lepší varianta, jsou manželé (nebo mladá rodina), kteří se „přistěhovali za prací“ z jiného města. Zaplatí jeden dva nájmy, pak dva tři měsíce slibují a pak zmizí. V lepším případě po sobě nezanechají adresu daného bytu u exekutora… v horším si tam další rok exekutoři podávají dveře. V pohodě vypadají být důchodci, ale většinou mají exekuci na důchod a taky nemají na víc než jeden dva nájmy. Scénář podobný. Mladý jednotlivec naopak hrozí tím, že tam bude dělat bordel, možná si při prohlídce nevšimneš, že vaří perník, protože to ještě nedělá dlouho a není tak ztrhaný. No a pak jsou prostě úplně normální lidi, kteří se dostanou do problémů a prostě najednou na zaplacení nemají. Nepíšu to jen tak, od všeho jsem viděla spoustu případů.
@ferret v tom mas samozrejme pravdu, holt se musi zvazit rizika..ale to mi tady asi neporadime to si musi zakladatelka poradit sama, kazdy mame s pronajmem nejake zkusenosti, nekdo dobre nekdo spatne..je to holt riziko.. ![]()
Zkus si projet nabidky v okoli. zvaz, za kolik by se dal pronajmout a za jakych podminek. jestli bys si mohla vybirat najemniky, nebo bys byla rada, ze vubec nekoho sezenes. a pak za kolik by se dal prodat, jestli ceny jdou nahoru, jestli je zajem, jak rychle se byty prodavaji (casto jde videt, jak dlouho nekde inzeraty „visi“). a proste si zvazit, co stoji za to.
rozhodne je min starosti proste byt prodat a penize kdyz tak nekde vyhodne ulozit jinak. protoze pronajimat byt, to taky muze byt hodne starosti, smlouvy, reseni zaloh, nedoplatku, neplaticu, vystehovani. samozrejme nemusi to tak byt, ale stava se.
Pro mě teď i plne aktuální téma, vyhazuji nájemníky a přemýšlím jestli byt neprodat! Už potřetí resim to samé. Neplatiče nebo predcasne ukončení nájmu. Na jednu už máme příkaz k exekuci a současni (včera vystěhovani) jsou v reseni. Máme dobře udělanou smlouvu, což je snad jediná věc, která ti může pomoct… Pokud se můžeš rozhodnout, tak za mě PRODAT. A pokud někdo tvrdi, že slusne lidi poznáš, tak já rikam ze nepoznas!
S pronajimanim bytu jsou starosti, ne, ze ne. Byt bych nechala pouze v pripade, ze ho chces v budoucnu pro sve deti.
A ze ceny sly dolu, to oproti jake dobe? Ted jsou naopak ceny bytu docela nahore.
@Půáček píše:
Pro mě teď i plne aktuální téma, vyhazuji nájemníky a přemýšlím jestli byt neprodat! Už potřetí resim to samé. Neplatiče nebo predcasne ukončení nájmu. Na jednu už máme příkaz k exekuci a současni (včera vystěhovani) jsou v reseni. Máme dobře udělanou smlouvu, což je snad jediná věc, která ti může pomoct… Pokud se můžeš rozhodnout, tak za mě PRODAT. A pokud někdo tvrdi, že slusne lidi poznáš, tak já rikam ze nepoznas!
Tak to je síla ty lidi jsou dneska tak drzý. Já bych si to nikdy nedovolila nezaplatit nájem kort když sem v pronájmu. Je pravda že lidi neodhadnem. Můžou to být i pracující co se neustále vymlouvají na to že jim nepřišla výplata. Nebo nám zdemolujou byt že to ani kauce nepokryje. Přítel říká že by bylo nejlepší dát tam známého ale já se bojím že by toho mohl akorát využívat že jsme přeci kamarádi. Mám z toho smíšené pocity. Na pár let bych to pronajmout chtěla než to prodáme za tu cenu aby se nám vrátilo vše co jsme do toho bytu investovali. Ale zas jsou s tím akorát starosti a abych pak po nocích nespala že nejakej magor nemá na nájem a my pak peníze co chcem vložit do baráku strkali do bytu se mi teda nechce. Ach joo ![]()