Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Půáček píše:
Pro mě teď i plne aktuální téma, vyhazuji nájemníky a přemýšlím jestli byt neprodat! Už potřetí resim to samé. Neplatiče nebo predcasne ukončení nájmu. Na jednu už máme příkaz k exekuci a současni (včera vystěhovani) jsou v reseni. Máme dobře udělanou smlouvu, což je snad jediná věc, která ti může pomoct… Pokud se můžeš rozhodnout, tak za mě PRODAT. A pokud někdo tvrdi, že slusne lidi poznáš, tak já rikam ze nepoznas!
Tak to je síla ty lidi jsou dneska tak drzý. Já bych si to nikdy nedovolila nezaplatit nájem kort když sem v pronájmu. Je pravda že lidi neodhadnem. Můžou to být i pracující co se neustále vymlouvají na to že jim nepřišla výplata. Nebo nám zdemolujou byt že to ani kauce nepokryje. Přítel říká že by bylo nejlepší dát tam známého ale já se bojím že by toho mohl akorát využívat že jsme přeci kamarádi. Mám z toho smíšené pocity. Na pár let bych to pronajmout chtěla než to prodáme za tu cenu aby se nám vrátilo vše co jsme do toho bytu investovali. Ale zas jsou s tím akorát starosti a abych pak po nocích nespala že nejakej magor nemá na nájem a my pak peníze co chcem vložit do baráku strkali do bytu se mi teda nechce. Ach joo ![]()
@kacenka8 Jo, a pokud mate byt opraveny/ zrekonstruovany, tak bych ho prodala tim spis. Najemnici znici kde co. A i treba neznici, ale nebudou se ti o to starat. Navic pokud jste zvedli cenu bytu rekonstrukci, tak ta se v prodejsi cene odrazi, ale v najmu moc ne. Jen tedy pekny byt pritahne jine najemniky.
@kacenka8 píše:
Tak to je síla ty lidi jsou dneska tak drzý. Já bych si to nikdy nedovolila nezaplatit nájem kort když sem v pronájmu. Je pravda že lidi neodhadnem. Můžou to být i pracující co se neustále vymlouvají na to že jim nepřišla výplata. Nebo nám zdemolujou byt že to ani kauce nepokryje. Přítel říká že by bylo nejlepší dát tam známého ale já se bojím že by toho mohl akorát využívat že jsme přeci kamarádi. Mám z toho smíšené pocity. Na pár let bych to pronajmout chtěla než to prodáme za tu cenu aby se nám vrátilo vše co jsme do toho bytu investovali. Ale zas jsou s tím akorát starosti a abych pak po nocích nespala že nejakej magor nemá na nájem a my pak peníze co chcem vložit do baráku strkali do bytu se mi teda nechce. Ach joo
Nam makler primo rikal, ze nemame pocitat s tim, aby se nam vratily vsechny rekonstrukce… Pro nas to bylo pekne zrekonstruovane za kupu penez, ale kuoujicimu se to libit nemusi, muze si to chtit predelat a vubec ho nebude zajímat, kolik penez to stalo… Rekonstrukce se odvíjí od vkusu kazdeho, proto to pry nelze uplne zahrnout do ceny… ![]()
@Cuddy píše:
S pronajimanim bytu jsou starosti, ne, ze ne. Byt bych nechala pouze v pripade, ze ho chces v budoucnu pro sve deti.
Nikdy nemate jistotu, ze deti byt budou chtit… Muzou se odstehovat do jineho mesta nebo jakykoli jiny duvod. Myalim, ze je lepsi cast penez nechat / zaplatit pujcky atd a zbytek dat detem na stavebni spořeni
@tamikuc Ale ano, vubec nepozaduji, aby deti sly do toho bytu bydlet. At si s nim samy pak udelaji, co chteji, jedina podminka je, ze penize z toho museji pouzit na zarizeni sveho bydleni. Ale davat neco diteti na stavebni sporeni je dle meho nejvetsi nesmysl. Toto sporeni dostane dite v 18 letech, tedy v dobe, kdy je pro nej zarizovani vlastniho bydleni daleka budoucnost a velke mnozstvi penez laka k utraceni.
@Cuddy píše:
@tamikuc Ale ano, vubec nepozaduji, aby deti sly do toho bytu bydlet. At si s nim samy pak udelaji, co chteji, jedina podminka je, ze penize z toho museji pouzit na zarizeni sveho bydleni. Ale davat neco diteti na stavebni sporeni je dle meho nejvetsi nesmysl. Toto sporeni dostane dite v 18 letech, tedy v dobe, kdy je pro nej zarizovani vlastniho bydleni daleka budoucnost a velke mnozstvi penez laka k utraceni.
To, ze je to nesmysl, si zase nemyslim ja… Samotne je mi 18, sporeni uz je pravne moje, ame rodice mi jasne rekli, ze dokud mi tam posilaji penize a ja se nestehuju, tak at na to nesaham. A me osobne by to ani nenapadlo, jsou to penize urcene pozdeji na shaneni bydleni… A kde jinde se budou penize urocit takovym urokem a jeste k tomu se statni podporou? ![]()
@tamikuc píše:
Nam makler primo rikal, ze nemame pocitat s tim, aby se nam vratily vsechny rekonstrukce… Pro nas to bylo pekne zrekonstruovane za kupu penez, ale kuoujicimu se to libit nemusi, muze si to chtit predelat a vubec ho nebude zajímat, kolik penez to stalo… Rekonstrukce se odvíjí od vkusu kazdeho, proto to pry nelze uplne zahrnout do ceny…
Souhlasím. Hledáme teď bydlení a raději koupím v původním stavu a předělám podle svých představ, ať už jde o estetiku, ale i kvalitu.
Stejně tak není možné počítat s tím, že se vrátí všechny peníze vložené do rekontrukce.
@kacenka8 já bych se hlavně řídila tím, v jakém je byt stavu. pronajímala bych pouze v případě, že je to opravdu nový byt, nejlépe novostavba..staré byty ač po rekonstrukci jsou rizikové a mohli byste z toho nakonec mít víc problémů než užitku. My budeme náš prodávat, nevěřím tady starým elektrorozvodům apod.
Ale když už jsem tu, tak k tématu. Pokud teď nepotřebujete peníze - splatit dluhy, tak bych zkusila pronajmout. Za to nic nedáte. Může se objevit dobrý nájemník, všichni přece nejsou „zločinci“. A když pronajmout nepůjde, tak bych prodala. Prázdný byt bych dlouhá léta pro děti nedržela.
@tamikuc Tak to jsi zodpovedna, ale pak je velka cast nezodpovednych 18 letych lidi. to, ze ti rodice rekli, ze na penize nemas sahat pravne nic neznamena. Z moralniho hlediska ano, ale z pravniho ne.
Tak to vem tak, prodam ted byt za 3 mil, nechces mi tvrdit, ze je vyhodne dat tyto penize na stavebni sporeni s urokem do 2 procent rocne a statnim prispevkem 2tis rocne?
@Cuddy píše:
@tamikuc Tak to jsi zodpovedna, ale pak je velka cast nezodpovednych 18 letych lidi. to, ze ti rodice rekli, ze na penize nemas sahat pravne nic neznamena. Z moralniho hlediska ano, ale z pravniho ne.Tak to vem tak, prodam ted byt za 3 mil, nechces mi tvrdit, ze je vyhodne dat tyto penize na stavebni sporeni s urokem do 2 procent rocne a statnim prispevkem 2tis rocne?
Myslím, že je to vždy na domluvě rodič-díě a výchově, nikdo v mém okolí ty peníze nepoužil a ani to nemá v plánu
ale chápu, že je plno těch, co to zruší a utratí to za kraviny…
Neříkám, že tam dát vše, jen jsem řekla, jak to udělali mí rodiče a přijde mi to jako dobré řešení - část si nechali a část nám rozdělili na stavební spoření… Zase je pravda, že já tím, že máme s bráchou spoření založené už hodně dlouho, tak máme trošku větší úročení…
Kamarád má v jednom domě asi 5 bytů, pronajímá je už snad více než 10 let a momentálně se chystá je rozprodat, protože mu to za ty nervy s nájemci nestojí. Říká, že najít někoho normálního je nadlický výkon, poslední dobou to byli samí problémoví lidé a to tam je nájem celkem vysoký (historické centrum středně velkého města). I dalších zdrojů slyším převážně o problémech.
Pronajímala bych jen známým, pokud by tato možnost nebyla, asi bych spíše prodala.
@radkka známý jsou ještě horší než neznámý, oni pak reagují: vždyt se známe, počkej nám ještě chvíli, já už jsme ti ten nájem poslal, jo aha ono to nepřišlo… a pak skončí přátelství, když už vám dojde trpělivost
protože vy jste ta špatná…
@teepe píše:
@radkka známý jsou ještě horší než neznámý, oni pak reagují: vždyt se známe, počkej nám ještě chvíli, já už jsme ti ten nájem poslal, jo aha ono to nepřišlo… a pak skončí přátelství, když už vám dojde trpělivostprotože vy jste ta špatná…
Tak takovou zkušenost nemám. Zrovna tenhle pronajímal byty vždy kamarádům a vše bylo bez problémů, jenže ti se odstěhovali do vlastních a nastalo peklo. My jsme měli také byt o známého a naopak nám záleželo na udržení dobrých vztahů.