Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den všem, mám dotaz ohledně dcerky. Je narozená v srpnu a v září má jít do školy. Byla jsem s ní dva měsíce zpátky v PPP a tam mi paní řekla, že je malá inteligentní, učenlivá a moc šikovná, akorát rychle ztrácí pozornost, ukázala mi pracovní papíry kde bylo vidět, že postupně tu pozornost ztrácí a dělá tak zbytečné chyby, kromě toho ale vše dopadlo dobře. Domluvili jsme se na odkladu, jenže dceru to vzalo, těšila se do školy, že půjde s kamarádkami ze školky, vlastně celý rok od všech slyší, že je předškolák apod. a najednou nejde. S tím bych si, ale dokázala poradit, ale nad čím váhám je to, že ona se zlepšila, maluje krásně a více detailněji, úkoly co jí dávám dodělá dobře, zkrátka vidím zlepšení. Co tedy? Dát i přesto odklad? Je tu nějaká maminka, která má podobnou zkušenost, nebo má již dítě ve škole, které ale nebylo úplně připravené? Děkuji předem za odpovědi. Chtěla bych pro ní to nejlepší, byla jsem i na neurologii ( tam jsme šli kvůli vyloučení nějakých mozkových poruch a hlavně tedy kvůli dalšímu posouzení) a tam dopadlo vše v pořádku, tak já nevím.
@Dancza134 Moje dítě je srpnové, takže počítám, že to budu řešit za rok - a já bych asi dceru dala. Pokud sama chce, tak bych si myslela, že se posnaží a dá to.
Myslím, že v tomto věku změny přicházejí každým měsícem. A dítě může rychle dohnat, v čem bylo pozadu… Pokud jste byli na zápisu, můžeš se pro klid duše ještě pobavit s učitelkou, jak ji hodnotí, podle toho, co viděla u toho zápisu. Možná je psycholožka náročnější než učitelka.
@Slečna Ferka na zápise jsme byli krátce před tou PPP a tam řekli, že je ještě roztěkaná, ale že to je na mě, a právě řekli i to, že je ještě dost času na to aby se uklidnila. Jenže to konečné rozhodnutí je na mě a já se bojím abych jí neublížila.
A ještě jedna věc…jsou dny kdy je pozorná a vše udělá na 130%, ale pak je den kdy je tzv.na ránu…vše jí musím opakovat víckrát. Nevím jestli to s tím souvisí, a to je taky důvod proč váhám. Jenže je tu pořád její zlepšení, dělá pokroky a já je vidím, ale stačí to?
Pokud v PPP radili odklad a na zapise podobne, dala bych odklad. Pedagog to dite odhadne velmi dobře během par chvil, ma několikaletou praxi, to same v PPP.Co rikaji v MS?
@Dancza134 já bych se řídila učitlekou.. Já minulý rok jsme nad tímto ani nepřemýšlela..
Náš kluk podle učitelk byl velmi šikovný ve školce, opravdu plnil své povinnosti i řád jako první, uměl počítat atd. atd.
Teď kluk končí první třídu..byli jsme u psycho pedago poradně.. Jeho testy co se týká inteligence je na urovníi třetí třídy- to neni chlubení, prostě jenom píšu fakta
co se týká matematiky horší známku nebo nikdy neměl chybu v žádném příkladě.. Ale co se týká diktátu, tak má pomalu samé 5 nedá nic, nesoustředí se.. Podle výsledků má nerovněrný vývoj.. Takže ze čtení mívý jedničky, písmenka zná všechny diktáty nedá vůbec.. Je u toho nervocní, nesoustředěný..
tam ná řekli, že se divili, že jsme nedali odklad, že prostě když je dítě škokvné a počítá- tak u nás kluk vypočítal kde co, že je to jen jedna oblast..
Takže bych fakt radila, někde se zeptat. Já teda docela kvůli češtině lituji, protože podle prostě logo, různé neur, nemá vyznárlou sluchovou část, má špatné soustředění a proto se ani moc nesoustředí na diktát..
Takže za mě.. porad se někde… protože někdy se to moc řeší, ale někdy se neoplatí říct, dám je šikovná
Ja se pridavam k tomy, zeptat se jeste na nazor ve skolce - prece jen tam ji znaji daleko lip nez ucitelka, co ji vidi chvilku u zapisu. v PPP ji sice vidi o neco dyl, ale porad to muze byt blby den, cizi prostredi, cizi lidi - deti to rozhodi. Plus jak pises, mala se meni kazdy mesic.
jinak obecne mi prijde, ze dneska se davaji odklady snad u pulky deti. ja to moc nechapu - v prvni tride pulka deti slavi 8.narozeniny
ja ke skole nemam zadny kladny vztah
ale nad druhou stranu mi to prijde divne koncit ZS v 16 letech. samozrejme jsou deti, kde je odklad prospesny a v podstate nutny - to zas rozhodne nezhazuju.
@Eemii ve školce plní úkoly tak jak má, maluje hezky, v kolektivu je vše v pořádku. Akorát je jí někdy plná třída a u jídla je to někdy boj ( to zažívám i doma, vychovávala jsem jí sama a byla jsem na ní až moc hodná, chtěla jsem jí vynahradit tátu ). Co se týče školy, nemají názor, je to školka kde mají věkově smíšené třídy a nemají na předškoláky tolik času. Učitelka říká, že zlepšení je, ale odhady zda jí do školy dát nechce dělat, zkusím to tam ještě probrat, ale přijde mi jejich celkový systém laxní.
Já mám březnovýho, taky jsem původně o odkladu neuvažovala, ale v PPP ho doporučili, kvůli grafomotorice, a že je celkově takovej pomalejší u psaní, a povahou hodně uzavřenej. Jako hodně jsem váhala, je hrozně šikovnej na matiku, sčítá a odčítá v pohodě, teď před pár dny začal chápat i násobilku. ale po přečtení asi milionu názorů ten odklad nakonec dám, názory pro odklad převažovaly, nic mu neuteče, a pak mu to půjde mnohem snáz.
Já bych řekla, že pokud je šikovná, inteligentní, zapojuje se do kolektivu, není bojácná a ve třídě bude mít kamarádky, tak bych jí dala. Taky si myslím, že se dneska dává odklad kvůli každému prdu. Navíc nikdo ti nezaručí, že za rok se pozornost zlepší, může to být její povahový rys.
Může se taky stát, že se bude rok ve školce nudit, naučí se písmena, čísla a třeba číst a pak se ve škole bude nudit, nebude jí to bavit a bude vyrušovat a bude to horší než teď s trochou nesoustředěnosti.
Odklad nemusí dítěti pokaždé jen prospět, může mu i uškodit.
V rodině mám kluka s mírnou poruchou pozornosti, kterému byl doporučený odklad. Maminka ho nedala a on už 2 roky ve škole bojuje. Neříkám, že by to s odkladem bylo super, ale dalo by mu to čas dozrát. Vidím na něm, jak se věkem zklidňuje.
Anonymní z rodinných důvodů.
@AnastazieB no právě, že i odklad má mínusy. Nechci jí ho dávat jen protože je narozená v srpnu a ta pozornost…nevím no, je to těžké a nejhorší je, že to musím rozhodnout. Kdyby nebyli ty dny kdy jí vše musím opakovat víckrát tak bych asi tak neváhala.
@Anonymní píše:
V rodině mám kluka s mírnou poruchou pozornosti, kterému byl doporučený odklad. Maminka ho nedala a on už 2 roky ve škole bojuje. Neříkám, že by to s odkladem bylo super, ale dalo by mu to čas dozrát. Vidím na něm, jak se věkem zklidňuje.
Anonymní z rodinných důvodů.
Mohla bych poprosit o více detailů, ohledně toho jak se u něj ta porucha projevovala a projevuje? Klidně do sz. Děkuji ![]()
Tak já jsem v sobě hodně řešila, jestli dát odklad nebo ne, malá je srpnová a ještě k tomu hodně malinká, teď je ve 3.třídě na konci…a má 120cm a 20kg ![]()
Neřešili jsme ve školce žádnej problém, jako třeba logopedii.. atd. - kterej by nějak tomu rozhodnutí pomohl. Nakonec jsme do školy dali, sice jsem byla za exota
Půlka třídy, starších dětí měly odklad
Školu zvládá zatím na samé 1, teď ve třetí třídě jsme zaznamenali trošku únavu, nejprve se poprvé objevila před Vánoci, začala být pomalá, nestihla dopsat písemky atd.. hodně pomohly prázdniny vánoční, a teď jsme měli také takovou zpomalenější chvilku, tak se to snažím nějak kompenzovat větším odpočinkem. Ale je pravda, že u toho zvládá dost kroužků, hraje na 2 hudební nástroje, což zabírá i čas doma na cvičení…
Zpětně když zhodnotím, tak nelituji a udělala bych to stejně.
Za rok budu řešit školu znovu, ale se synem, a už dneska vím, že je teda naprosto jinej, sice možná i chytřejší atd.. ale línej, nepozornej, takovej „samorost“ a jelikož vím, jaké požadavky v té škole jsou, a u nás teda je dost náročná - byla jsem s malou v 1.třídě u psycholožky…a ta valila jenom oči, když viděla co dělali v listopadu a byla názoru, že ty děti jsou naprosto přetěžovaný a takto by to vůbec nemělo být.
Těžko radit, svoje dítě zná člověk nejlíp, a i tak je to hrozný dilema a rozhodnutí někdy, rozhodout správně. Tak přeji ať to nějak rozlouskneš.
A teda jako ve školce by měli teda mít názor
měli by tam být trochu odborníci a s dítětem pracují - zase jinak než rodič, jsou pro dítě jinou autoritou. Takže mě by osobně pomohl názor od učitelek, určitě víc než u nějakýho zápisu ve škole, a poradně tedy také moc nevěřím.