Dát si rok pauzu?

628
29.8.16 10:55

Dát si rok pauzu?

Mám teď takový, pro mě těžký, rozhodování.. v červnu jsem absolvovala SŠ a podala si přihlášku na VŠ. Tam mě bohužel nevzali z kapacitních důvodů. A tak jsem si podala přihlášku do druhého kola na VOŠ v Praze obor Sociální pedagogika. Tam jsem se dostala, byla jsem mezi prvními. Mezi tím, co jsem čekala na výsledky o přijetí či nepřijetí, jsem si hledala práci. Vzali by mě do jednoho DS, který mám téměř za barákem. Chtěla bych, ale studovat kombinovaně (dojíždění 120 km 1× týdně) + pracovat na částečný úvazek. Ale v práci chtějí jen na celý. Nejsem si jistá, jestli bych zvládla oboje. Ta práce je přece jen docela vyčerpávající. Jak fyzicky, tak i psychicky. Taky mě napadlo, si dát třeba rok pauzu. Chodit jen do práce, něco si vydělat a pak zkusit znovu přijímačky na VŠ. Ale co, když mě znovu nevezmou? To pak „ztratím“ další rok. Zas na druhou stranu se bojím, abych vůbec s VOŠ našla v budoucnu práci. Nejsem si jistá jestli jsem zvolila správný obor. Nebyl by lepší obor Sociální práce? Co byste dělali vy na mém místě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28
29.8.16 10:59

A chceš dělat přímo ve stacionáři, nebo někde jinde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
29.8.16 11:06

Plneho uvazku a studia bych se nebala. V kombinovanem studia ma vetsina studentu krome prace jeste deti a to uz je teprve narocne. Ja jsem loni statnicovala jako soc.ped. se dvema detma, tak vim o cem mluvim. Bezdetnym jsme zavideli to mnozstvi casu na uceni.

Jinak ja bych treba na VOS nesla, studovalo se mnou nekolik holek, ktere jiz byli dis. ale v praci po nich chteli min. Bc. Ale hodne zalezi na tom, co chces delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
29.8.16 11:07

No pokud jsi v takové situaci, jak píšeš, tak já bych klidně ten rok chodila někam takhle do práce, vydělala si nějaké peníze, trochu poznala, jestli je to skutečně to, co chci v životě dělat a za rok to zkusila na VŠ znovu, začala bych se koukat i třeba po kombinovaném studiu, i když to u sociální práce asi tolik nebude, přeci jen na většině VŠ v tomhle oboru vyžadují hodně hodin praxe a zkusila to za rok znovu, ono titul DiS. není prakticky skoro nic, alespoň kvůli tomu, že na většině míst již vyžadují v téhle oblasti Bc. nebo lépe Mgr., takže bych v klidu rok pracovala a za rok pak šla na VŠ, tady by jsi měla smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
29.8.16 11:09

Láká mě práce např. v nízkoprahovým zařízení nebo terénní sociální pracovnice třeba v Ranný péči. Ale taky by se mi líbilo dělat vychovatelku třeba v dětském domově, ale to bych asi kvalifikaci nezískala ani u jednoho z oborů, všude chtějí vystudovanou speciální pedagogiku. Jinak můj sen je pracovat v jeslích, na to už i vzdělání mám, ale u nás jesle ani kojenecké ústavy nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
29.8.16 11:11

Asi na dobu určitou. Taky si myslím, že bude lepší si dát rok pauzu, ale mám strach, že ta škola znovu nevyjde. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
29.8.16 11:19

Já osobně dělám v dětském domově. Momentálně jsem měla taky problém se vzděláním, chtěli po mě, jak píšeš, vystudovanou spec. pedagogiku. Mám z ní státnice, ale ouha, nestačí to, mám ji v blbém oboru (učitelství pro MŠ). Vyřešila jsem to mateřskou a uvažuju, že si dodělám logopedii, i když to neni etopedie, stačí to. A pozor, co jsme se bavili na supervizi s jedním pánem z výchováku, tak do budoucna je možné a pravděpodobné, že DD spadnou pod ministerstvo práce a soc. věcí a budeš potřebovat sociální vzdělání, nebo, čistě teoreticky ti stačí vychovatelství, klidně ze SŠ. Ale co nakonec bude a kdy…kdo ví. Jinak co mám zkušenosti, Dis. ti stačí, ale moc se na ní zaměstnavatelé netváří, berou to skoro jako SŠ. A v platových tabulkách, mám dojem, jsi taky pod Bc.. Myslím, že by se to dalo zvládnout, práce na plný úvazek a škola, ale zvaž, jestli to má cenu. Kamarádka studovala 1 rok VŠ, potom dostala nabídku práce, sekla s tím. Potom jí to mrzelo, nastoupila na VOŠ. Odstudovala rok, ale nakonec stejně znovu zkusila VŠ, dostala se a dnes už má vystudováno. Je to lepší, než nic, ale pokud vážně přemýšlíš o VŠ, možná bych se na to vyprdla a spíš bych se rozvíjela v praxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kattynka000
29.8.16 11:21

Upřímně.. :oops: A klidně neanonymně se přiznám, že jsem lempl a vzdala jsem to.. Měla jsem stejné plány.. Že si jen dám pauzu a VŠ si dodělám.. Maturovala jsem s vyznamenáním, tak proč ne, měla jsem na to, jen jsem si chtěla na školu sama vydělat a postavit se na vlastní nohy, abych nebyla pořád závislá na rodičích.. Takže rok pauza, najdu si vlastní bydlení a pak při práci budu studovat dál dálkově.. Dali to jiní, dám to taky.. No, škola šla stranou.. Po tom, co jsem „přičuchla“ k penězům už jsem si prostě neuměla představit tu „buzeraci“ (špatné slovo, vím, že to dělám pro sebe, ale jak jinak to říct), že prostě musím do tehdy a tehdy umět to a to a když ne, tak pápá lálá, dřeš málo.. Že bych si měla zas sednout do lavice, poslouchat něco, co mě enormně nebaví jen kvůli tomu, abych měla 2-3 písmenka před jménem a k platu možná o 2000 víc.. Učit se doma, nervovat se s tím, že nestíhám termín a do toho musím do práce splnit si své povinnosti.. No, doteď jsem se k tomu nedokopala.. A plánuju, že si to dodělám při mateřské.. Jen abych teda ty 2-3 písmenka před jménem měla, protože to v mém oboru vypadá líp.. Plánuje se to zatím hezky, naivně.. Ale čím víc se mateřská blíží, tím míň věřím, že se k tomu dokopu..

Takže hrozně moc přeju, aby to opravdu byla jen rok pauza, protože co jsem tak koukala po mých kamarádkách, tak většinou to bylo tak, že „si dám rok pauzu“.. Z roku je najednou 5 let, pak není čas kvůli práci, pak si nemůžu dovolit ztratit práci, pak najednou už je čas na dítě… Vždycky je důvod, proč to odložit o další rok.. Tak držím palce :-)) :palec:

• Citovat
  • Upravit
10257
29.8.16 11:28

@Online Zvládnout oboje by v tomto případě fakt bylo asi hodně náročný. On samotný přechod ze školy do zaměstnání je výrazná změna a ještě kt omu studium…
Pokud tě podporují rodiče a není pro tebe nutností mít příjem, pak bych šel na tu VŠ, kde tě vzali a za rok zkusil přijímačky znovu nebo přestup.
Když budeš studium zvládat, tak by sis k němu mohla najít nějakou stálou brigádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padme93
29.8.16 11:30

Já první rok skončila VŠ dobrovolně, že to zkusím později. další rok jsem sice nastoupila, ale ani pak nedodělala, přiznám se, chodit do práce mě baví víc, než na přednášky a cvičení.

• Citovat
  • Upravit
29
29.8.16 11:46

No já mám třeba Bc. ze spec. pedagogiky (somatopedie a psychopedie) kombinovaně na MU, u toho jsem pracovala, je pravda, že jen jako AP, takže pokud jsem potřebovala třeba uvolnit z práce, tak to nebyl takový problém, ale asi bych to na denní studium studovat nešla, ta praxe u toho mi dala hodně a i v dalším zaměstnání bylo lepší, že už mám nějakou praxi v oboru. Je teda pravda, že to nebylo hned po maturitě, ale až dva roky po ní. (nástup na VŠ - mezitím jiný denní obor na Bc., jen s ním bych se asi neuživila :-)
A jinak online - nebála bych se příjmaček, podívala bych se, kde se obory na to, co chceš otevírají a vyzkoušela přihlášky na více VŠ, záleží i kde bydlíš, jestli se budeš chtít přestěhovat za školou, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
29.8.16 11:48

@Online
To záleží na tobě a tvojí motivaci.
Spousta lidí, co si takto najde práci a není to vyloženě špatný už se do školy nevrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze