Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
malému je 15m. Byl kojen tak cca 6-7× za den, ale jsou to 3 dny, kdy moje mléko nechce, pouze v noci v polospanku. Kouká se mi na bradavky, jako kdyby se mu hnusily, až je mi ti líto ![]()
A ted z čeho mu mám dat večer UM? Mám normálně zkusit lahvičky s dudlikem? Nebo dáváte z hrnecku?
Měli jsme takový uspavaci rituál, ze jsem vleze kojila, on se potom otočil a usnul… nevim, jak to bude ted ![]()
A on UM pije? Než začneš nakupovat flašky a hrnečky, tak bych se ujistila, že ano. Pokud UM pije, dávala bych mu ho normálně před spaním v posteli, zkusila bych něco na způsob Avent magic cup, pítko, pokud ne, tak bych tam hodila dudel, dá se to měnit. Mlíko z postele jsem odnauvovala až když jsem plánovala odplenkovat na noc.
Normálně jsem pohladila dítě, položila do postýlky, podala flašku a odešla, on si to vyzunknul a usnul, později jsem šla flašku vyndat, až jsem měla jistotu, že fakt spí.
Mě se syn odstavil sám ve 13 měsících, UM jsem zkoušela dávat z lahví, ze kterých se učil pít - učící hrneček Avent apod. Na flašku s dudlíkem jsem ho učit nechtěla. A UM mi stejně nakonec vůbec nepil ![]()
A co UM do večerní kaše? Moje děti to milujou. Ráno buď kojení nebo pak taky od cca 15 měsíce raději UM v hrnečku s (i bez) tvrdým pítkem z Ikei.
A co zoubky? Mlíko bych dala před čištěním zubů normálně z hrnku, však už to není miminko a jako uspávací rituál zavedla ukolébavku nebo pohádku s pomazlením.
@barbuchablond píše:
Mě se syn odstavil sám ve 13 měsících, UM jsem zkoušela dávat z lahví, ze kterých se učil pít - učící hrneček Avent apod. Na flašku s dudlíkem jsem ho učit nechtěla. A UM mi stejně nakonec vůbec nepil
A proč jsi tak nechtěla učit ho na flašku s dudlikem?
@zmzlinka píše:
A co UM do večerní kaše? Moje děti to milujou. Ráno buď kojení nebo pak taky od cca 15 měsíce raději UM v hrnečku s (i bez) tvrdým pítkem z Ikei.
Kaši dáváme ráno, zdálo se mi, ze mi po ni špatně spí.
@Patricia89 píše:
![]()
z hrnecku? Dej normalne flasku, ne? A udelej jinej uspavaci ritual.
Ja na to taky koukala, je to napsané na UM od HIPPu, ze je určeno ke konzumaci z hrnecku… ![]()
@kaja555 protože mi přijde divný cpát flašku s dudlíkem víc jak ročnímu dítěti, co už se dokáže napít z nějakýho pítka. Kromě toho jako kojenec z flašky pil 2×, pak to nechtěl a neuměl.
@kaja555 píše:
Ahoj,malému je 15m. Byl kojen tak cca 6-7× za den, ale jsou to 3 dny, kdy moje mléko nechce, pouze v noci v polospanku. Kouká se mi na bradavky, jako kdyby se mu hnusily, až je mi ti líto
A ted z čeho mu mám dat večer UM? Mám normálně zkusit lahvičky s dudlikem? Nebo dáváte z hrnecku?
Měli jsme takový uspavaci rituál, ze jsem vleze kojila, on se potom otočil a usnul… nevim, jak to bude ted
Já se zeptám ještě úplně jinak - proč chceš vůbec dávat umělé mléko? V 15 měsících už je dost starý, aby mohl přes den dostávat mléčné dávky v jiné podobě - v kaši, jogurtu, tvarohu… pokud nejsi jeho ideologický odpůrce, tak klidně i kravské mléko normálně z hrnečku (však to umělé je taky vyrobemé z kravského). Umělé mléko pro děti od roka výš je podle mě jenom tahání peněz z kapes rodlčů. Zavedla bych jiný uspávací rituál a na UM se vykašlala.
Ale pokud na tom trváš - záleží na tom, jestli jsi smířená s odstavem nebo se chceš pokusit v kojení pokračovat. Je možné, že jeho aktuální nechuť je jenom dočasná, nerostou mu třeba zuby, nemá rýmu nebo tak? Nejedlas něco nezvyklého, pomčem by mu mléko nechutnalo? Nebyli jste na očkování? Pokud chceš kojení zachovat, flašku s dudlíkem bych nedávala, kdyžtak hrneček, ale spíš bych se vytrvale snažila to prso nabízet a nenahrazovat umělým. Jestli ti na tom nesejde a odstav přijmeš, tak viz výše.
@kaja555 píše:
Kaši dáváme ráno, zdálo se mi, ze mi po ni špatně spí.
Je pravda, že večer dávám kaše instantní ze zdravé výživy, které mi přijdou lehčí. Po klasicky vařené by se jim asi také špatně spalo.Tak bych to asi řešila kusem pečiva a hrnkem UM. Flaška mi přijde pro tak staré dítko zbytečná a krok zpět.
Ahoj, na UM se uplne vykasli. I pediatr ti rekne ze od 12.mesicu muze dite plnotucne mleko. Zbytecne budes kupovat drahy mleko v prasku.Me syn flasku s UM v roce prohodil kuchyni a od teby mi k UM ani necuchnul. Dceri jsem do plnotuc. mleka mixovala kousek bananu pro lepsi chut. A je ssi jedno jestli na tu noc das hrnek nebo flasku.Ale pres den bych davala hrnecek.
Náš pediatr tedy upřednostňuje UM před kravským mlékem do 3 let kvůli lepšímu trávení. I názory pediatrů se různí
Jinak mléčné výrobky jako jogurt k odpolední svačině od zavádění příkrmů.
UM Do tri let?
To bych se nedoplatila.Moje deti vypily od roka do tri let kazdy skoro dva litry mleka denne.Plus neco na kasi a spoustu jogurtu. Kolikrat jsem Si rikala ze si poridime kravu
. Pokud ma dite od roka pestrou stravu a ji vsechno, tak je UM mleko zbytecne. A hodne se po nem kazi zuby.Je v nem pridany cukr.
Stačí mu tedy z hlediska mléčných dávek, pokud ho 2-3× nakojim + ma ráno kaši?