Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, mam doma osmiletou dcerku a skoro 4mesicni miminko. mimi v noci skoro nebreci ani nedela nejaky velky bordel ale starsi dcera neusina v noci, je vzhuru treba do 12 protoze nedokaze usnout a rano se budi silene unavena a slaboucka. zkousela jsem pohadky, ukolebavky, serialy a uz nevim co s tim. na nic si nikdy nestezuje, ani nevypada ze by se neceho bala. k doktorovi? k psychologovi?
Co zkusit něco na zklidnění. Medunkovy čaj klidně bych zkusila i homeopatika ![]()
A mluvila jsi s ní o tom? Proč nespí, jestli se jí něco honí v hlavě, špatné sny, není unavená apod.?
Je to sice dítě, ale je to člověk, primárně než psychologa bych mluvila s ní já.
Třeba je neco, co by sama chtěla dělat před spaním, aby dobře usnula (zeptej se), třeba tepla koupel apod.
Já jsem to takhle měla taky. Ať jsem lehla kdykoliv, následovalo nekolikahodinove cuceni do stropu. Netuším, proč. Prostě mi usnout neslo a bylo jedno, co jsem předtím dělala, jak moc je byla unavená, co jsem jedla, pila… Spravilo se to až s narozením prvního dítěte. Ten miláček byl těžce nespici dítě. Jestli spal dvě hodiny v kuse, tak to bylo moc, takze většinou, když usnul, tak než jsem usnula já, byl zase vzhůru… můj spánek se smrskl do par krátkých úseků mirkospanku v sede u postylky… to tělu samozřejmě nestačilo, takže se konečně po mnoha letech naučilo usínat za min než 4 hodiny…
I kdyz jdete uplne vsichni spat a vdude je zhasnuto, tak neusne?
Já se taky přimlouvám za ten meduňkový čaj. Mám vyzkoušeno, že funguje i na dospělého
Navíc si meduňku můžeš pěstovat i v truhlíku/na zahrádce. Pěstuje se totiž úplně sama ![]()
Já bych jí zkusila pustit mluvené slovo, nějaký monotónní hlas, to by mohlo zabrat.
Kolegyně v práci to měla podobně. Zjistila že dcera si před školou kupuje ty nejlevnější energetické nápoje (protože pijí to všichni ve třídě)
Promluvila bych s dcerou, jestli nemá nějaký stres nebo úzkosti, pokud by to nebylo tím, tak bych zašla k dr., aby jí udělala rozbor krve. A pak bych zkusila různé bylinky nebo homeopatika na lepší spánek.
Anebo zkusit psychologa, pokud je to už takový ten kruh nemůžu usnout - jsem ve stresu z toho, že zase neusnu.
Moc dekuji vsem
dala jsem ji dneska vecer ten caj, uvidime jestli to pomuze ![]()
Řeším něco podobného s osmiletým synem. Od narození cyklicky řešíme problémy se spaním. Aktuálně jsme ve fázi, že vstává ráno v pět. Pokud se mi povede ho donutit, aby ještě ležel, tak usne hned a spí do půl sedmé, kdy vstává do školy. O víkendu klidně do osmi, takže unavený je a potřebu spánku má.
Už kvůli tomu spím dost často u něj, ale to není řešení, protože spím na půl oka, takže jsem unavená já. Často v noci vstane a chodí po domě. Chvíli si s něčím hraje, pustí si TV, povídá si s kočkou, převlékne si pyžamo, protože to předchozí se mu už nelíbí.
Pak má další dny, kdy večer usne v jedenáct, i když leží třeba od osmi nebo půl deváté, pak vstane v pět a v sedm už padá na ústa
![]()
Pokud odhadnu dobré rozpoložení, tak klidně usne v půl osmé. Minulý týden přišel ve čtyři ze družiny, nasvačil se, usnul u TV a spal ráno do půl sedmé. Spala jsem u něj, a když se moc hýbal, tak jsem ho zalehla.
Když jsem s ním řešila proč vstává, když je pak unavený, tak ho spaní nebaví, je to nuda.
Různé bylinky jsme zkoušeli. Zkoušeli jsme i Sedalii. Jednou jsme s doktorkou zkoušely při nemoci Dithiaden. Nespal ani po něm.
Když je nevyspalý, tak je unavený, jde mu hůř škola, je uhádaný, hůř jí, takže je protivný i z hladu.