Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Psaní je u nás katastrofa. Dcera je v první třídě. Strašně tlačí. Úchop vypadá dobře… ale ukazovákem a palcem drží křečovitě a ryje… píše pomaloučku, takže kostrbaté, vyryté… děs. Na začátku první třídy jsme dělali uvolňovací cviky.. ale i to bylo takové všelijaké. Píše tornádem. Pomůže jiné péro na psaní? Stabilo? Nebo další cviky na uvolnění…???
Diktáty taky nic moc… dlouhé krátké písmenka neslyší rozdíl…ale to doufám že bude cvikem časem.
@KKK85 píše:
Psaní je u nás katastrofa. Dcera je v první třídě. Strašně tlačí. Úchop vypadá dobře… ale ukazovákem a palcem drží křečovitě a ryje… píše pomaloučku, takže kostrbaté, vyryté… děs. Na začátku první třídy jsme dělali uvolňovací cviky.. ale i to bylo takové všelijaké. Píše tornádem. Pomůže jiné péro na psaní? Stabilo? Nebo další cviky na uvolnění…???
Diktáty taky nic moc… dlouhé krátké písmenka neslyší rozdíl…ale to doufám že bude cvikem časem.
Omlouvám se, ale tvůj příspěvek mě pobavil. ![]()
Podle nadpisu jsem si teda ptedstavila potřebu WC a péro taky fajn (chápu, že je to překlep). Přesně tohle jsem teď potřebovala.
@Kockazvysocan píše:
Omlouvám se, ale tvůj příspěvek mě pobavil.
Podle nadpisu jsem si teda ptedstavila potřebu WC a péro taky fajn (chápu, že je to překlep). Přesně tohle jsem teď potřebovala.
tak na wc nepíšeme… nooo a třeba psací potřeba
@KKK85 Zkoušeli jste jednotazky?
Co radi učitelka případně speciální pedagog ve škole?
Pero kup trojboke široké, případně se dají koupit i speciální balónkové násady na úchop.
Taky existují pera/tužky/fixy, které při přílišném tlaku zajedou dovnitř.
@Svistice píše:
@KKK85 Zkoušeli jste jednotazky?
Co radi učitelka případně speciální pedagog ve škole?Pero kup trojboke široké, případně se dají koupit i speciální balónkové násady na úchop.
Taky existují pera/tužky/fixy, které při přílišném tlaku zajedou dovnitř.
Už koukám na ty jednotažky.. objednala jsem hned.
Péro má to tornádo, trojboké je, ale široké asi nee. Na to co zajíždí se zajedu podívat zítra do papírnictví a budeme trénovat.
U syna mají klasická plnicí pera, učitelka na tom trvala, s tím se tak ryt nedá, když reje tak to hází kanky nebo se pero rozbije
To ryla i tužkou?
@Kriss Tina píše:
U syna mají klasická plnicí pera, učitelka na tom trvala, s tím se tak ryt nedá, když reje tak to hází kanky nebo se pero rozbijeTo ryla i tužkou?
ano i tužkou… i když to nebylo asi tak viditelné, pak to bylo lepší. Pořád jsem trénovali uvolňovací cviky. Tornádo měla povolené mezi posledníma ve škole.
To bychom mohli zkoušet doma plnícím pérem.
@KKK85 Tornádo mi nepřijde úplně ideální, někdy dítě nutí tlačit, nepíší úplně lehce (resp. je to dost kus od kusu). Zkuste Stabilo Easy, jednak je dělané pro správný úchop a jednak úplně klouže po papíře, když se na nej tlačí, píše hrozně tlustě a dítě to vidí. Syn měl taky tendenci psát pomalu, být křečovitý a rýt a tohle pero mu hodně pomohlo, píše s ním rád i teď ve druhé třídě, když už nemá problém psát i s jinými pery.
Trénovat se to dá, já jako dítě taky trpěla. A dneska, když něco píšu, přečetla bych to ještě o tři stránky dál, jak to mám protlačené. Kvůli tomu dodnes píšu ráda klasickým perem se špičkou, propiska je děs. Perem píšu hezky a bez tlačení, jen jsou za písmena obrovská. Je to prostě vrozené
@Hoa Mai píše:
@KKK85 Tornádo mi nepřijde úplně ideální, někdy dítě nutí tlačit, nepíší úplně lehce (resp. je to dost kus od kusu). Zkuste Stabilo Easy, jednak je dělané pro správný úchop a jednak úplně klouže po papíře, když se na nej tlačí, píše hrozně tlustě a dítě to vidí. Syn měl taky tendenci psát pomalu, být křečovitý a rýt a tohle pero mu hodně pomohlo, píše s ním rád i teď ve druhé třídě, když už nemá problém psát i s jinými pery.
Na to stabilo jsem koukala… zítra ho zajdu koupit a vyzkoušíme.
@KKK85 píše:
Už koukám na ty jednotažky.. objednala jsem hned.Péro má to tornádo, trojboké je, ale široké asi nee. Na to co zajíždí se zajedu podívat zítra do papírnictví a budeme trénovat.
Ono se to vsákne, neboj. Až bude zralá na péro, tak budeš vzpomínat na své mega problémy.
@KKK85 píše:
Dcera je sice ve 3. třídě, ale od začátku má pero inkoustové na bombičky s hrotem (aktuálně My Pen od Herlitz a Schneider) Tam když zatlačíš, tak toho moc nenapíšeš. Jinak Tornádo, Piloty atp. bych asi prvňákovi ještě nedala. Zkus s tím hrotem, mělo by to být pak lepší ![]()
@KKK85 taky mi syn v první třídě vyráběl Braillovo písmo protlacene na x stránek.
Pomohly smirkova písmena psaní do písku. Dítko písmenko obtáhne prstama, které má ve spetce a pak to písmeno napíše do písku, do mouky…
Nechala bych ji zatím psát tužkou