Úkol matematika

698
20.2.23 18:31

Úkol matematika

Můžete pomoci s tímto úkolem?
Na zastávce se v 10hodin potkaly autobusy č. 8 a 11. Autobus číslo 8 jezdí v intervalu 5 minut a autobus č. 11 jezdí v intervalu 10 minut. Kolikrát se autobusy na zastávce potkají od 10:00 do 18:00 hod?

Příjdu si na to sama, vím kolikrát se potkají. Ale nevím jaký zvolit postup. Jak to tedy zapsat. Jde o slovní úlohu (společný násobek a dělitel).
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10054
20.2.23 18:44

Zjistíš nejmenší společný násobek 5 a 10 minut. Druhý krok - zjistíš, kolikrát se ten násobek vejde do intervalu 10-18 hod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
20.2.23 18:47

Jako úloha na NSN je to teda pěkně pitomý zadání ;) Ale když už bych to tam chtěla nacpat, tak asi takhle:
Osmička jezdí po O minutách, jedenáctka po J minutách. Potom co se potkají se potkají znovu za [O;J] minut (ta hranatá závorka znamená nejmenší společný násobek těch čísel co jsou uvnitř - nevím jestli to tak zapisujete). Takže se znovu potkají za [5;10]=10 minut. Časový interval 10:00 - 18: 00 to je 8 h= 480 min. 480/[5;10]=480/10=48 Takže se potkají 48krát po desáté hodině + v těch deset, takže celkem čtyřicet devětkrát.
Ale jak říkám, to zadání mi přijde dost… no prostě zvolila bych tam jiný čísla… je přece jasný, že se potkají pokaždé, když ta jedenáctka přijede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18385
20.2.23 18:57
@Daisyy1995 píše:
Můžete pomoci s tímto úkolem?
Na zastávce se v 10hodin potkaly autobusy č. 8 a 11. Autobus číslo 8 jezdí v intervalu 5 minut a autobus č. 11 jezdí v intervalu 10 minut. Kolikrát se autobusy na zastávce potkají od 10:00 do 18:00 hod?Příjdu si na to sama, vím kolikrát se potkají. Ale nevím jaký zvolit postup. Jak to tedy zapsat. Jde o slovní úlohu (společný násobek a dělitel).
Děkuji

jak se jmenuje řidič?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
20.2.23 18:58
@DanielaD píše:
jak se jmenuje řidič?

Není důležitější barva autobusů? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18385
20.2.23 19:02
@Jahru píše:
Není důležitější barva autobusů? :think:

je :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15561
20.2.23 19:11

@Daisyy1995 Nejlepší u úkolu je uvádět, pro jakou třídu to je.

@Proskurník Potkali se o v 10 h., takže 49krat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15287
20.2.23 20:07

Jak rozumím matematice : Letěli dva velbloudi, jeden zrzavej a druhej doleva. Kolik váží kilo asfaltu, když ježkovi bylo včera 24.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
20.2.23 20:14

A pokud to funguje tak jako všude, tak se potkali jen v těch 10 a po zbytek času se míjely. :roll:

Jako blbej dotaz, ale k čemu je tohle dobrý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
20.2.23 20:26

Hod si to do ChatGPT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
20.2.23 20:29
@karkarka píše:
Jak rozumím matematice : Letěli dva velbloudi, jeden zrzavej a druhej doleva. Kolik váží kilo asfaltu, když ježkovi bylo včera 24.

Kilo :mrgreen:
Ale to lehci, jak kilo peri, ne to tezke jak kilo zeleza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
20.2.23 20:30
@KeckaJ píše:
A pokud to funguje tak jako všude, tak se potkali jen v těch 10 a po zbytek času se míjely. :roll:Jako blbej dotaz, ale k čemu je tohle dobrý?

Jo, to mě taky napadlo, hned jak jsem si přečetla ro zadání :lol: ale třeba je to v Japonsku…

Dobrý to takhle samostatně určitě není k ničemu. Být učitelkou, tak je pro mě cennější to, že na to žák přijde úvahou, než že to umí formálně zapsat a jak jsem psala, cpát do toho NSN na sílu mi taky přijde trochu s palicí na komára.
Naxdruhou stranu, je to prostě procvičení, no. A sám o sobě tene nejmenší společnej násobek se občas hodí. Třeba když mám něco v balení po 15 a k tomu druhej kus v balení po 24 a chci mít obojího stejně, tak jaký nejmenší množství potřebuju… I s tím potkáváním se - jeden šéf jezdí na kontrolu co tři měsíce, druhej po pěti měsících, jak často s nima můžu jednat naráz…

Příspěvek upraven 21.02.23 v 08:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
20.2.23 20:33

Ale postupovala bych jak @Jahru, akorat nevim, jak se to zapisuje…koukla bych do starsich prikladu, ja nekdy nevim ani u syna ve druhe tride, maji nejake jine systemy, nez za mych dob :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
698
20.2.23 21:26

@Proskurník děkuji za odpověď. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43053
21.2.23 07:54
@Proskurník píše:
Jo, to mě taky napadlo, hned jak jsem si přečetla ro zadání :lol: alectřeba je to v Japonsku…Dobrý to takhle samostatně určitě není k ničemu. Být učitelkou, tak je pro mě cennější to, že na to žák přijde úvahou, než že to umí formálně zapsat a jak jsem psala, cpát do toho NSN na sílu mi taky přijde trochu s palicí na komára.
Naxdruhou stranu, je to prostě procvičení, no. A sám o sobě tene nejmenší společnej násobek se občas hodí. Třeba když mám něco v balení po 15 a k tomu druhej kus v balení po 24 a chci mít obojího stejně, tak jaký nejmenší množství potřebuju… I s tím potkáváním se - jeden šéf jezdí na kontrolu co tři měsíce, druhej po pěti měsících, jak často s nima můžu jednat naráz…

zapisy jsou dulezite, ale aby byly prehledne, ne buzerovat s presnou formou zapisu, to je jak ty silene excesy v tom, do jakych podrobnosti se uci gramatika. Pokud jsme teda na ZS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí