Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
zapisy jsou dulezite, ale aby byly prehledne, ne buzerovat s presnou formou zapisu, to je jak ty silene excesy v tom, do jakych podrobnosti se uci gramatika. Pokud jsme teda na ZS.
Ne jasný, zapsat si přehledně sčítání pod sebou, nebo rovnici, vzorec, doszení,… to určitě důležitý je a pomůže to pak neudělat chybu. Ale zrovna u těch slovních úloh… já vím jak jsme museli vždycky opisovat zadání, teď řešení muselo být nějak, odpověď… přitom zrovna u té slovní úlohy je nejdůležitější, že na to přijdu. Jak - to je na mě. Pak jsou totiž úlohy, co člověk vyřeší nějakou úvahou, nakreslí si obrázek nebo něco - ale jak to zapsat?
@Proskurník píše:
Ne jasný, zapsat si přehledně sčítání pod sebou, nebo rovnici, vzorec, doszení,… to určitě důležitý je a pomůže to pak neudělat chybu. Ale zrovna u těch slovních úloh… já vím jak jsme museli vždycky opisovat zadání, teď řešení muselo být nějak, odpověď… přitom zrovna u té slovní úlohy je nejdůležitější, že na to přijdu. Jak - to je na mě. Pak jsou totiž úlohy, co člověk vyřeší nějakou úvahou, nakreslí si obrázek nebo něco - ale jak to zapsat?
u svých dětí vidím, že když si to nezapíšou, tak v průběhu počtů se jim poplete, co vlastně počítají
třeba vytvoří rovnici, ale na konci už neví, co to X vlastně je
takže když máš slovní úlohu zadanou v souvětí, tak je rozumné zapsat si třeba něco jako:
pytel cementu…25 kg
paleta…15 pytlů
Náklaďák uveze… 3 palety, tzn 3×15 pytlů, tzn 3×15×25 kg
jistě chápeš
ale třeba můj syn v šestce musel umět zapsat postup konstrukce trojúhelníku pomocí řeckých pímen a všelijakých značek, to mí na ZŠ přišlo vážně na palici