Děti s dys... ve škole

Anonymní
20.2.23 11:31

Děti s dys... ve škole

Chtěla bych se zeptat, jak učitelé přistupují ve škole k dětem s různými formami dys… Mám potomka, kterého v příštích dnech čeká návštěva PPP a myslím, že tam padne návrh na další vyšetření, možná i podezření na konkrétní diagnózy. K dotazu mě dovedla vedlejší diskuze o dyspraktikovi a asi i můj strach, jak to zvládneme. Budu ráda za vyjádření rodičů i názory a zkušenosti pedagogů.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24995
20.2.23 11:35

Holka, každý jinak, to je jak hádat v 8tt jestli to bude holka nebo kluk. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2988
20.2.23 12:05

Záleží na škole a učiteli. Co jsem zažila z vlastní praxe, většinou ve třídě byly děti s dyslexií a dysgrafií. Učitelky s nimi pracovaly individuálně, např. při diktátu děti měly možnost psát tiskacím písmem, méně textu, chlapec se závažnější poruchou učení jenom doplňoval tvrdá a měkká i/y. Děti ve třídě to neřešily a neposmívaly se. Spíše bych se na Tvém místě poptala lidí, co mají děti ve škole, kam zvažuješ dítě dát, popřípadě si domluvila schůzku s ředitelem / potencionální budoucí třídní učitelkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.2.23 12:23

To je indivindy.. spolužák míval upravené známkování, protože jinak by čj v životě neprošel :think: a je to víc jak 20 let :mrgreen: dneska už je vše na domluvě se školou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
20.2.23 12:35

Dys se stanovuje později, ne dřív než dítě nastoupí do školy..
Záleží jaký problém dítě má, škola má respektovat podpůrné opatření z poradny.
Základem je škola, která takové děti umí integrovat…
Spolupráce se speciálním pedagogem ale je to z větší části na rodičích, aby to doma zvládli…
Některé děti zvládnou integraci na klasické ZŠ, jiným je lépe ve školách speciálních…
Syn má VD a dyslexii a dysortografií.. plynule na úrovni třídy nečte ještě ve třetí třídě.. vše táhne vysokým intelektem, to jsme se jako bonus dozvěděli v osmi, když jsme " šli k psychologovi pro diagnózu"

• Citovat
  • Upravit
15995
20.2.23 14:20

No zjevne ruzne, co jsem tady postrehla v diskusich i od znamych…ja za nas musim rict ze dobre, syn ma vypracovany plan, ktereho se drzi, ve tride je asistentka (sdilena), ktera taky pomaha…ale jsou tady pribehy ucitelek, ktere plan ignoruji, nekde nemaji asistentky a nema kdo pomoct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4057
20.2.23 20:57

Hlídám si, abych dodrzovala opatření z PPP a obecně mi přijde, že „papír z poradny“ je pro dítě s problémem výhoda. Ale diskuse o dyspraktikovi mě taky znejistila, to je fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4110
20.2.23 21:56
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat, jak učitelé přistupují ve škole k dětem s různými formami dys… Mám potomka, kterého v příštích dnech čeká návštěva PPP a myslím, že tam padne návrh na další vyšetření, možná i podezření na konkrétní diagnózy. K dotazu mě dovedla vedlejší diskuze o dyspraktikovi a asi i můj strach, jak to zvládneme. Budu ráda za vyjádření rodičů i názory a zkušenosti pedagogů.

Ahoj, ja mam zatim jen dobre zkusenosti.
Dcera je dysfatik, prvni 3 roky byla na spešce, ted uz druhym rokem na klasicke mistni zakladce, ma IVP a ucitelka s ni podle toho pracuje. Za me vse funguje, jak ma, a jsem za to rada.
Ale je skola a skola, a ucitelka a ucitelka. My meli zatim stesti na dobre lidi, kteri se toho nebali..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4110
20.2.23 21:58
@PenelopaW píše:
Záleží na škole a učiteli. Co jsem zažila z vlastní praxe, většinou ve třídě byly děti s dyslexií a dysgrafií. Učitelky s nimi pracovaly individuálně, např. při diktátu děti měly možnost psát tiskacím písmem, méně textu, chlapec se závažnější poruchou učení jenom doplňoval tvrdá a měkká i/y. Děti ve třídě to neřešily a neposmívaly se. Spíše bych se na Tvém místě poptala lidí, co mají děti ve škole, kam zvažuješ dítě dát, popřípadě si domluvila schůzku s ředitelem / potencionální budoucí třídní učitelkou.

Presne tak, dost zalezi i na rediteli a jaky tym ucitelu ma pod sebou, jestli jsou zvykli s takovymi detmi pracovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.25 15:43

Syn má dysgrafii, v doporučení má mimo jiné i nepsat diktáty, zkracovat texty, hodnotit jen jeden jev, nehodnotit háčky a čárky. Dneska přinesl 5 za přepis cvičení z učebnice, bylo to asi 15 vět, kde byly všechny možné jevy, psal stejnou délku textu jako ostatní, ale dvě věty nestihl, taky brane jako chyba. Chyb tam měl hodně, ale zajímá mě, jestli platí doporučení z PPP o hodnocení jednoho jevu a nehodnoceni interpunkce i při opakovani, nebo se to týká jen nové látky? Učitelce jsem nepsala, zeptam se případně osobně příští týden, když budou konzultace, ale abych nevypadala jako úplná stíhačka.

• Citovat
  • Upravit
32603
24.9.25 17:36
@Anonymní píše: Více

Tak pokud se nemá něco hodnotit, tak pokaždé, ne jen když je to nová látka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.25 18:09

Je to doporučení, takže v praxi to funguje jak kdy. Dítě má totéž, prostě ty pětky z diktátů jsou jasná věc. Demotivující, ale nehli jsme s tím…

• Citovat
  • Upravit
32603
24.9.25 19:09

No řekla bych dítěti, že diktáty prostě vůbec ani nemá psát. Má to v papíru z poradny, tak to tak má být. A pokud by mu sázela pětky, obrátila bych se na poradnu, ať jí to vysvětlí sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.25 21:33
@Monchichik píše: Více

U nás dítě nemá z poradny, že diktáty nemá psát. Má psát zkrácenou verzi nebo doplňovačky. Ale to hodnocení je prostě otázka každého učitele, jak si to vyloží.

• Citovat
  • Upravit
44357
24.9.25 21:38

Ve které je třídě? Zmíněný úkol mi přijde tyranie i pro zdravé dítě. U dcery jsou PO dodržované a na přepis dostávají i ostatní maximálně 3 věty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí