Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, mám dceru bude ji devět let. Bohužel stále neumí plavat. Ve druhé třídě měli i povinný plavecký výcvik se školou, ale stejně se plavat nenaučila. Loni jsme byli i u moře, myslela jsem si, že to za ten týden klapne, ale bohužel. Zkoušela jsem i psát přímo paní, která je měla na starosty ale odepsala mi, že soukromé hodiny neposkytují. Největší problém u dcery je strach a já nevím jak ji toho strachu zbavit případně jak postupovat při učení. Všechny mé metody nějak selhaly a já občas pak prostě chytnu nerva, čehož je mi v závěru líto. Prostě bych si moc přála, aby se to naučila, už teď ji je blbé chodit s rukávky, ale prostě se stále nedaří odbourat strach
@marinka5 píše:
Zdravím, mám dceru bude ji devět let. Bohužel stále neumí plavat. Ve druhé třídě měli i povinný plavecký výcvik se školou, ale stejně se plavat nenaučila. Loni jsme byli i u moře, myslela jsem si, že to za ten týden klapne, ale bohužel. Zkoušela jsem i psát přímo paní, která je měla na starosty ale odepsala mi, že soukromé hodiny neposkytují. Největší problém u dcery je strach a já nevím jak ji toho strachu zbavit případně jak postupovat při učení. Všechny mé metody nějak selhaly a já občas pak prostě chytnu nerva, čehož je mi v závěru líto. Prostě bych si moc přála, aby se to naučila, už teď ji je blbé chodit s rukávky, ale prostě se stále nedaří odbourat strach
Osobně bych se do žádných experimentů nepouštěla a sama ji rozhodně neučila - v okolí bych si našla kvalitní plaveckou školu a zapsala ji do kurzu pro začátečníky. Obvykle se v těchto školách dá i domluvit instruktor pro individuální lekce (což je cesta, kterou bych asi zvolila já).
A proč jste jí nezačali učit plavat třeba ve 4 nebo 5 letech? To je jasny, že takhle pozdě se bojí
@Tosidelassrandu bála se vždycky, já sama se naučila plavat až kolem 7.roku právě při plavání se školou a myslela jsem si, že se tak naučí i dcera
Zaplatila bych jí soukromé hodiny, kde se bude věnovat plavčík/trenér jen jí. Na cenu bych se vůbec neohlížela.
My jsme dávali každé dítě od školky na plavecký výcvik. Ten byl nejdříve od 4 let. Plus v létě s náma nebo s prarodiči. Chtěla jsem a bylo pro nás důležité, ať plavat umí. Takže na tom plaveckém výcviku ve druhé třídě nám umělo každé dítě. Jediné čeho zpětně lituji, že jsem propásla čas, kdy je šlo přihlásit na závodní plavání v první třídě. Už to bohužel nejde vzít zpět. Ve třetí mi je nechtěl klub přijat, že je pozdě.
@Tosidelassrandu píše:
A proč jste jí nezačali učit plavat třeba ve 4 nebo 5 letech? To je jasny, že takhle pozdě se bojí
Já jsem jako dítě od mala hystericky řvala když jsem byla v hluboké vodě. Plavat jsem se naučila až ve 3 třídě a to byl taky docela boj. Měli jsme strasnyho deb.ila učitele co po nás řval a málem mě utopil. Pak se to kupodivu samo nějak zlomilo až se divím a plavání bylo můj nej předmět.
@marinka5 píše:
@BohunkaP to v okolí nikdo neumožňuje
Co neumožňuje? Individuální lekce? No tak se jistě dá sehnat někdo přes inzerát, třeba nějaký student sportovní školy, aby s ní chodil do bazénu ![]()
Doporučuji zaplatit pravidelné kurzy plavání s instruktory.
Syn takhle chodil od školky do třetí třídy a naučil se tam plavat dobře asi v první třídě, ale byla to hodina týdně celý školní rok. Týden někde u moře je málo a to školní povinné plavání taky trvá 2 nebo 3 měsíce, takže nic moc.
Jsem také pro pravidelné lekce pro začátečníky. Dceři bych vysvětlila, že nejde o to, že chodit s rukávky je trapas nebo že co tomu řeknou kámošky, že plavat neumí, ale že jde o její bezpečnost. Aby se vody nemusela bát, musí se naučit plavat, takhle jednoduché to je
Je velká, normálně si s ní promluv.
Nevím, jakým stylem jste jí učili plavat, já mám jedno dítě velmi bojácné odmala, druhé střelce, takže systém „výuky“ plavání byl naprosto rozdílný, hodně se nám ale osvědčilo právě třeba v moři nebo dětském bazénu chodit rukama po dně, natáhnout nohy dozadu. Klidně i s brýlemi na nos, syn měl paniku, že mu cákne do čumáku ještě někdy v 8 letech
Ale jsou to takové metody pro předškoláky, devítiletá slečna už by se asi cítila trapně.
Do ničeho bych ji nenutila. Tak nebude umět plavat. Když o plavání později projeví zájem, tak ji prihlasis na kurz.