Jak naučit devítileté dítě plavat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13545
15.2.23 16:28
@Tosidelassrandupíše píše:
Jak jako, že se bála vždycky? Plavání, stejně jako jizdu na kole maji ucit rodice a to co nejdriv. Vzdyt dneska se da chodit plavat uz s pulrocnim ditetem.

Jako ze nejsou deti, co se proste boji odjakziva? :lol: Moje dcera chodila na plavani od sesti mesicu a bala se. :nevim: A bala se, i kdyz jsme to zkusili v roce znova. Do peti let se tak akorat cachtala v brouzdalistich a v bazenku, pak se nechala ukecat na rukavky a dneska uz i hlavu potopi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
15.2.23 16:31
@marinka5 píše:
@Tosidelassrandu promiň, ale nikdo se na nic nevykašlal. Co o tom víš?
Dcera se narodila poměrně dost nedonošená, plavání nám bylo taktně nedoporučeno. Zhruba od tří let jsme s ní začali jezdit na plavečák případně v létě k řece apod. Plavat jsem ji samozřejmě zkoušela učit, plavat v rukavkach se nebála. Jenže pak přišly problémy s ušima, placaly jsme se v tom snad dva roky, přičemž nám opět nebylo doporučeno chodit do bazénu nebo minimálně zamezit vniknutí vody do uší. Tak jsme samozřejmě poslechli, protože zdraví bylo přednější…pak měla plavecký výcvik. Ve skupině jich bylo pět a stejně se to nenaučila.
Rozhodně fakt potřebuju, aby mi někdo psal, že jsem něco zanedbala. To mi opravdu pomůže

Nic si nedělej z hloupých příspěvků některých lidí.
K tomu plavání - ono se dítě většinou naučí plavat tak, že se nebojí vody, nedělá mu problém potopit hlavu, nevadí mu, když nateče voda do uší, dokáže tam i otevřít oči. Začíná třeba ve vaně. To u vás bohužel v době, kdy byla menší, nešlo. Patrně už jen proto, že musela dávat pozor, aby se voda nedostala do uší, tak získala nějaký strach. Nevím, jestli se může potápět teď, ale pokud ano, tak ten individuální kurz by byl nejlepší. Kromě toho, taky hodně záleží na tom, jak plavou rodiče. Pokud sami plavou dobře a ne jako paní radová, že se bojí šplouchnutí vody do obličeje, jde to snáz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
15.2.23 17:03

Najít si instruktora/ku plavání. My našli přes net. Učí kohokoliv, děti i dospělé. Byla fantastická. Děti se naučili plavat velice rychle. Skvěle investované peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4045
15.2.23 20:27

Máme v rodině dítě, které své naučio plavat taky až kolem 8-9 let, jeho matka z toho dost šílela a dítě mělo měsíce a měsíce soukromého trenéra. Ale nakonec se taky naučilo.

Zaplatila bych soukromého trenéra, ale bude to drahý :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.2.23 00:20

Dcera jako mala stravila plavecky kurz v naruci. Ani tuk.
Ted je v zavodni pripravce plaveckeho oddilu (jinde).
Chce to fakt dobry system vyuky, vlastne se zacina na melcine takovymi hrami, aby se dite nebalo vody. Postupne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6900
16.2.23 00:37

Kluk 7 let měl vždy vodu moc rád a právě takový hromadný kurz se školkou mu akorát vypěstoval strach. Od šesti let jsem ho dala do plavecké školy, nebýt covidu, chodil by už od pěti. A pravda, že tam je ze začátku učili vše úplně jinak, než v té školce. Ze školkového plavání jsem ho po dvou lekcí stáhla. V plavecké škole je že začátku učili hlavně se vody nebát. Vše formou hry, takže cákání po sobě, potopení se pro hračku, různé vodní hry. Viděla jsem velké pokroky. Pravda, on často marodil v zimě, takže ta docházka v zimním období byla mizerná. Přesto je u nás úspěch, že se vody bát přestal a na hodiny se začal těšit. Pro mě to byla priorita a stále je, aby uměl plavat. Hlavně do doby, než to bude mít se školou povinné. Jelikož jsem nechtěla, aby se tam cítil nepříjemně a měl strach. Sama bych ho to nenaučila. Bála jsem se, aby neměl úplně fóbii a přeci jen, to dítě spolupracuje daleko lépe s cizím člověkem, než s rodičem. Alespoň u nás to tak je. Hodně mu dalo i léto a pobyt u moře, že se i snažil plavat a šlo vidět, že ten strach nemá. To zase díky kurzu. Takže já doporučuji najít si recenze a dát ho do kurzu plavání. Ty soukromé lekce jsou úplně jiné, než pak ty školní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15896
16.2.23 07:47

@marinka5 Mě kdysi naučila maminka plavat tak, ze mi postupně ufukovala rukávky, byly jsme na dovolené, takže cele dny v bazénu a taky už mi bylo 8-9let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80302
16.2.23 07:52
@vejilka píše:
Kluk 7 let měl vždy vodu moc rád a právě takový hromadný kurz se školkou mu akorát vypěstoval strach. Od šesti let jsem ho dala do plavecké školy, nebýt covidu, chodil by už od pěti. A pravda, že tam je ze začátku učili vše úplně jinak, než v té školce. Ze školkového plavání jsem ho po dvou lekcí stáhla. V plavecké škole je že začátku učili hlavně se vody nebát. Vše formou hry, takže cákání po sobě, potopení se pro hračku, různé vodní hry. Viděla jsem velké pokroky. Pravda, on často marodil v zimě, takže ta docházka v zimním období byla mizerná. Přesto je u nás úspěch, že se vody bát přestal a na hodiny se začal těšit. Pro mě to byla priorita a stále je, aby uměl plavat. Hlavně do doby, než to bude mít se školou povinné. Jelikož jsem nechtěla, aby se tam cítil nepříjemně a měl strach. Sama bych ho to nenaučila. Bála jsem se, aby neměl úplně fóbii a přeci jen, to dítě spolupracuje daleko lépe s cizím člověkem, než s rodičem. Alespoň u nás to tak je. Hodně mu dalo i léto a pobyt u moře, že se i snažil plavat a šlo vidět, že ten strach nemá. To zase díky kurzu. Takže já doporučuji najít si recenze a dát ho do kurzu plavání. Ty soukromé lekce jsou úplně jiné, než pak ty školní.

a kdo je učil v tom školkovém plavání? jen že u nás školkové i školní plavání vyučují lektoři z plavecké školy - takže je to úplně stejný postup a metody,
problém je teda docházka, když je dcera téměř nonstop nemocná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3509
16.2.23 08:11

V tomto veku individualni lekce s instruktorem. Zejmena, pokud dcera sama zajem ma, resila bych to a nelitovala penez. Jinak by na to narazela cely zivot a v budoucnu by fobii uplne zbytecne klidne mohla prenest i na sve deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
16.2.23 08:17

Upřímně jsem ještě za celou dobu od plavání na základce nikdy nepotřebovala umět plavat. Na bazene můžu jít jen tam, kde dosáhnu na dno, v moři to samé. Možná kdybych jela na výlet lodí a ta se potopila, tak bych potřebovala doplavat někam do bezpečí :)
Ale myslím že plavání se přeceňuje. Kdo se bojí vody a neumí plavat, asi nepoleze tam, kde to plavání potřebuje. Stejně jako jízda na kole. Když někdo neumí jezdit na kole, nebude jezdit na kole, v čem je problém?

Věřím, že když se někdo nenaučí plavat v dětství a v dospělosti bude chtít umět plavat, dá se to naučit.
Já sama se budu učit, chci umět pořádně plavat než budu mít děti, abych v případě nouze mohla své dítě vytáhnout z vody a neutopila bych se s ním :mrgreen:
Na hladině se tedy udržím, ale na záchranu někoho z vody to určitě není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
16.2.23 08:18
@Magda26 píše:
V tomto veku individualni lekce s instruktorem. Zejmena, pokud dcera sama zajem ma, resila bych to a nelitovala penez. Jinak by na to narazela cely zivot a v budoucnu by fobii uplne zbytecne klidne mohla prenest i na sve deti.

Jinak by na to narážela celý život? Kdy a při čem?
:think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
16.2.23 09:01

@marinka5 nejste jedini, 9 let neni jeste tak pozde. Synovi je 7 a taky neumi, a to jsme ho davali do kurzu (ne teda od mimina, ale asi od 4-5 let). Vsechny deti se za ten trimestr vzdycky nejak naucily, jenom my ne. Absolvovali jsme bezvysledne 3 trimestralni kurzy. Syn mel z toho strach, bal se utonuti, instruktorka rikala, ze nekdo to tak ma a trva to dele. On se tam nenaucil ani splyvat, byla to proste fobie. Mozna mate neco podobneho. Nam se osvedcilo netlacit na plavani klasickymi metodami (na hloubce, v tom nasem kurzu navic neradi videli pomucky), ale proste se chodit koupat - brouzdaliste, melke bazenky, proste si zvyknout na tu vodu, hrat si v ni. U bazenu operuji plavecke skoly, ktere davaji soukrome hodiny, kdyz se zeptas. My to ted zkouseli, 1 lekce vysla asi na 600. Syn ted udelal velky pokrok. Doporucuju proste nejdriv se jen tak cakat v aquaparku a pak dat kurz s profi ucitelem. Zeptej se dcery, co ji vadilo na skolnim kurzu, a zkuste to jinak. Synovi na tom prvnim kurzu vadilo, ze nedosahne na dno. V melcim bazenu byl aspon schopny nedrzet se jako kliste instruktorky a delat, co mel.

@Tosidelassrandu vubec nevis, jak to kdo muze mit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
22.5.23 07:50

Ahoj, tak píšu s tříměsíčním rozestupem, třeba někoho bude zajímat i kvůli svým dětem, jak se vše vyvíjí. Takže, dcera koncem února začala chodit na kurz pro neplavce, ve skupince ji je asi deset, přičemž plný stav nebyl zatím nikdy. Ze začátku jsem si říkala, že to bude úplně k ničemu, ale zhruba v půlce se to fakt zlomilo. První taková vlaštovka bylo potopení hlavy 😃 pak to šlo ráz na ráz. Sice s rukávky, ale dobrovolně sjela na skluzavce. Ve velkém s rukávky už plave úplně v pohodě, dokonce ani neřeší, že je tam hloubka cca 3,5 metru. Také už zvládne přeplavat malý bazén pod vodou. Nad vodou je to trošku horší, ale snaží se, zatím dá tak cca 10 metrů, ale pro začátek si myslím, že dobrý. Takže za ty tři měsíce se stal prostě zázrak, z dítěte, které šílelo, když mu stříkala voda do očí, se stalo dítě, které musí být v bazénu minimálně dvakrát týdně a jeho nejoblíbenější činnosti je potápění se :mrgreen: takže pokud je tu někdo, jehož dítě ještě kolem 9. roku neumí plavat, fakt zkuste nějaký kurz. Musím říct, že jsem neskutečně šťastná a už teď vím, že bude ráda v září znovu pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí