Jak naučit devítileté dítě plavat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10486
15.2.23 12:08

@Tosidelassrandu promiň, ale nikdo se na nic nevykašlal. Co o tom víš?
Dcera se narodila poměrně dost nedonošená, plavání nám bylo taktně nedoporučeno. Zhruba od tří let jsme s ní začali jezdit na plavečák případně v létě k řece apod. Plavat jsem ji samozřejmě zkoušela učit, plavat v rukavkach se nebála. Jenže pak přišly problémy s ušima, placaly jsme se v tom snad dva roky, přičemž nám opět nebylo doporučeno chodit do bazénu nebo minimálně zamezit vniknutí vody do uší. Tak jsme samozřejmě poslechli, protože zdraví bylo přednější…pak měla plavecký výcvik. Ve skupině jich bylo pět a stejně se to nenaučila.
Rozhodně fakt potřebuju, aby mi někdo psal, že jsem něco zanedbala. To mi opravdu pomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
15.2.23 12:11

Plavání považuji za důležité. Jednak jde o vlastní bezpečnost. A jsou obory na vysoké, které bez plavání neprojde. Nedostane zápočet. Tím bude do budoucna omezená, kdyby na takový obor chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
15.2.23 12:13
@marinka5 píše:
Dcera se narodila poměrně dost nedonošená, plavání nám bylo taktně nedoporučeno. Zhruba od tří let jsme s ní začali jezdit na plavečák případně v létě k řece apod. Plavat jsem ji samozřejmě zkoušela učit, plavat v rukavkach se nebála. Jenže pak přišly problémy s ušima, placaly jsme se v tom snad dva roky, přičemž nám opět nebylo doporučeno chodit do bazénu nebo minimálně zamezit vniknutí vody do uší. Tak jsme samozřejmě poslechli, protože zdraví bylo přednější…pak měla plavecký výcvik. Ve skupině jich bylo pět a stejně se to nenaučila.
Rozhodně fakt potřebuju, aby mi někdo psal, že jsem něco zanedbala. To mi opravdu pomůže

Tyhle neustalý výmluvy jak něco nejde fakt nikomu a ničemu nepomůžou. Stavíš se do role oběti, lituješ se bojiš se a samozřejme tenhle poraženeckej přístup přenášíš i na dítě. Jako v 9 letech jí s takovým přístupem asi jen tak nenaučíš a mezi vrstevníkama bude divná, že neumí tak základní dovednost.

• Citovat
  • Upravit
788
15.2.23 12:14

V tomhle věku už to nech na profíkovi. Určitě v okolí najdete nějakého trenéra, co má zkušenost s dětmi. Pokud tam máte bazén, zeptej se tam nebo googli. A taky se přimlouvám za to, abyste jí to naučit nechali. Plavání je v životě docela důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
15.2.23 12:16
@Tosidelassrandu píše:
Tyhle neustalý výmluvy jak něco nejde fakt nikomu a ničemu nepomůžou. Stavíš se do role oběti, lituješ se bojiš se a samozřejme tenhle poraženeckej přístup přenášíš i na dítě. Jako v 9 letech jí s takovým přístupem asi jen tak nenaučíš a mezi vrstevníkama bude divná, že neumí tak základní dovednost.

Ne ude divná. Nebo bude divná pro děti omezených rodičů. a je otázka, jeslti o takové kamarády stát

• Citovat
  • Upravit
80451
15.2.23 12:25
@Pitaya1 píše:
Do ničeho bych ji nenutila. Tak nebude umět plavat. Když o plavání později projeví zájem, tak ji prihlasis na kurz.

podle mně když se nenaučí plavat v dětství, už se to nenaučí - moje mamka je toho zářný příklad, chtěla, chtěla, ale nešlo to a plavat neumí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
15.2.23 12:28

Kurzy plavání ve škole jsou spíš pro děti, které mají minimálně slušný základ. Syn nedávno dokončil se třídou kurz. Už je to poslední, když je třeťák. Užíval si to. On umí plavat. Vody se neboji. První dvě družstva byly srovnatelné. Ale i děti v posledních dvou družstvech mají nějaký pokrok. U nich je to teď na rodičích, jestli budou plavání rozvíjet. Jestli zaplatí soukromé hodiny. Nebo se na to vykašlou úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
15.2.23 12:44
@stinga píše:
podle mně když se nenaučí plavat v dětství, už se to nenaučí - moje mamka je toho zářný příklad, chtěla, chtěla, ale nešlo to a plavat neumí

A problém je kde? To musí nutně všichni umět plavat? Stejně většina Čechů plavat neumí.

• Citovat
  • Upravit
32185
15.2.23 12:44
@stinga píše:
podle mně když se nenaučí plavat v dětství, už se to nenaučí - moje mamka je toho zářný příklad, chtěla, chtěla, ale nešlo to a plavat neumí

My meli na VS povinne plavani. V rocniku bylo 10 8o neplavcu (z cca 150, prislo mi to docela dost) a naucili to vsechny pri frekvenci 2krat tydne cely prvni semestr.. Jedna z neplavcu byla ma budouci nej kamoska z VS. Jako neni z ni zadny reprezentant, ale bazen uplave, ba i hlavu potopi. A v dospelosti jsem chodila na treninky plavani, meli jsme tam v zacatecnicke skupine Pepu, taky ve 40 neumel a taky ho naucili, trvalo to dele, ale naucili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
15.2.23 12:46
@marinka5 píše:
Rozhodně fakt potřebuju, aby mi někdo psal, že jsem něco zanedbala. To mi opravdu pomůže

Z toho si nic nedelej. Tady se vzdycky najde nekdo chytry, co vi, ze rodice neco museli zanedbat. Mame to same. Devitileta a strach z vody, ucime sami, na kurz nechce, je to tezke s ni. Nefunguje nic. Minule leto zacala aspon slapat vodu trochu. Uvidime, co tento rok. Je ji to jedno, nevadi ji, ze to neumi. Me ano, ale nehneme s ni. Chytre komentare, jak je to spatne, miluju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80451
15.2.23 13:33
@Hobitka píše:
My meli na VS povinne plavani. V rocniku bylo 10 8o neplavcu (z cca 150, prislo mi to docela dost) a naucili to vsechny pri frekvenci 2krat tydne cely prvni semestr.. Jedna z neplavcu byla ma budouci nej kamoska z VS. Jako neni z ni zadny reprezentant, ale bazen uplave, ba i hlavu potopi. A v dospelosti jsem chodila na treninky plavani, meli jsme tam v zacatecnicke skupine Pepu, taky ve 40 neumel a taky ho naucili, trvalo to dele, ale naucili.
:palec: tak to je docela obdivuhodné, asi kombinaci pevné vůle a hodně dobrých instruktorů
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
15.2.23 16:04
@marinka5 píše:
Zdravím, mám dceru bude ji devět let. Bohužel stále neumí plavat. Ve druhé třídě měli i povinný plavecký výcvik se školou, ale stejně se plavat nenaučila. Loni jsme byli i u moře, myslela jsem si, že to za ten týden klapne, ale bohužel. Zkoušela jsem i psát přímo paní, která je měla na starosty ale odepsala mi, že soukromé hodiny neposkytují. Největší problém u dcery je strach a já nevím jak ji toho strachu zbavit případně jak postupovat při učení. Všechny mé metody nějak selhaly a já občas pak prostě chytnu nerva, čehož je mi v závěru líto. Prostě bych si moc přála, aby se to naučila, už teď ji je blbé chodit s rukávky, ale prostě se stále nedaří odbourat strach

Zapsala bych ji na kurz a domluvila individuální lekce, aspoň ze začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
15.2.23 16:10
@Pitaya1 píše:
A problém je kde? To musí nutně všichni umět plavat? Stejně většina Čechů plavat neumí.

Já si třeba myslim, ze ano…a to kvůli bezpečnosti. Nerikam umět plavat všemi styly v konkrétním čase, to určitě ne, ale základ (udržet se na hladině, zvládnout doplavat má břeh atd.) určitě ano. Přijdou chvíle, kdy dítě začne jezdit se školou na školní výlety, adaptační kurzy atd., do bazénu chodit budou a bude to potřebovat. A spoléhat že dítě do vody nepoleze, to fakt ne (jasně že se nechá vyhovovat ostatnimi). Takže já bych určitě na tom plavání zapracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
569
15.2.23 16:12
@Tosidelassrandu píše:
A proč jste jí nezačali učit plavat třeba ve 4 nebo 5 letech? To je jasny, že takhle pozdě se bojí

Někdy to není tak jednoduché. Mám dítko 8 let, o plavání se snažíme od malička, ale prostě se bojí. Zkusili jsme plavání ve školce, ale jen se to zhoršilo. Ve škole katastrofa. Nikdo ho nestrašil, já mám vodu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
15.2.23 16:13
@Perníček22 píše:
Já si třeba myslim, ze ano…a to kvůli bezpečnosti. Nerikam umět plavat všemi styly v konkrétním čase, to určitě ne, ale základ (udržet se na hladině, zvládnout doplavat má břeh atd.) určitě ano. Přijdou chvíle, kdy dítě začne jezdit se školou na školní výlety, adaptační kurzy atd., do bazénu chodit budou a bude to potřebovat. A spoléhat že dítě do vody nepoleze, to fakt ne (jasně že se nechá vyhovovat ostatnimi). Takže já bych určitě na tom plavání zapracovala.

Dítě, které neumí plavat do toho bazénu nepůjde. Nebo půjde tam kde stačí. A podívej se na to, kolik se ročně utopí těch, co umí plavat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi