Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Takhle jste to chteli ne? Mate to co jste si sami prali. ( ne nemam problem se dvema jmeny ).
Učtyřleté bych rozhodně počkala. Říkala bych jí jménem, které si vybrala, ale změny si může dělat později nebo klidně sama jako dospělá.
Já bych jí říkala tím druhým jménem, když se jí líbí víc. Ale změny bych nedělala, do dospělosti si to může ještě milionkrát rozmyslet, je ještě malá
Můžu se zeptat, jak se jmenuje?
S tím jste měli počítat. oslovovala bych jí jak chce, rodina si zvykne ![]()
Tak to splnilo svůj účel ne? Respektovala bych, jakým jménem si přeje být oslovovaná, ale na nějaké „papírové“ změny bych počkala, až z toho přece jen bude mít trochu víc rozum ![]()
Rikala bych ji tak, jak chce ona, konec koncu ta dve jmena jsou rovnocena a ona se tak jmenuje. Dceri bych rekla, ze prvni jmeno si muze jit uderem 18.narozenin zrusit, do te doby bude mit obe.
Ja se v tom samem veku chtela nechat prejmenovat. No a „prekvapive“ me to do 18 preslo. ![]()
Druhé jméno jste dceři dali jen na ozdobu, nebo na používání…?
Když se jí to líbí, oslovovala bych jí tak.
Však ano, svůj účel to splnilo
Jen najednou nevím, jak velké změny mám u čtyřleté povolit anebo ještě počkat. Je to pro okolí relativně velká změna, proto ty rozpaky. Dceřinu volbu samozřejmě respektuju, jen…je ještě malá, tak se zdráhám dělat definitivní kroky.
Zakladatelka
Obě jména mají stejnou hodnotu, pokud se jí víc líbí druhé, tak jí tak říkejte. Taky jsem znala kluka, kterému říkali jen druhým jménem, divné mi to nepřišlo. Však si všichni zvyknou. Papírově bych to ale ještě neřešila.
Rikala bych ji ‚druhym‘ jmenem, ale oficialne bych nic nemenila.
Musi to byt hrozne schizofrenni. Mate, co jste chteli a ted se vam to nelibi. Kde je problem? Mala si vybrala a najednou je na volbu prilis mala?
Taky se pripojuji k vetsine, syn ma dve jmena, rikame mu prvnim, ale pocitam s tim, ze kdyby si zvolil jednou druhe, respektovala bych to (I kdyz doufam, ze k tomu nedojde, nicmene jsem to pri zapisovani jmena slibila
). Oficialni zmenu bych ale nedelala. Nevim, jestli bych pak cekala do 18, pokud ji to bude drzet, tak bych mozna menila pred nastupem do skoly
Dceri bych vysvetlila, ze „papirova“ zmena je slozita a ze je potreba pockat. Okoli bude mozna koukat blbe, ale rekla bych presne, cos napsala tady - ma dve jmena a vybrala si druhe, prosim, oslovujte ji XYZ. Nejspis schytate par blbych ksichtu, ale co uz…
Tak pokud jste ji i řekli, že si může vybrat, tak si vybrala…
respektovala bych to. Oficiálně bych nic neměnila.
Naše dcera má také dvě jména, ale my používáme obě a nikdy mě nenapadlo, že bych řekla někomu, ať používá jen jedno..
Doma bych ji klidne rikala druhym. Ale jinak ne, ta dve jmena nemaji stejnou hodnotu, neni to o tom, ze si ma vybrat. Je to soujmeni, které se používá presne v tom pořadí, jak je zapsano v rodnem listu, nikdy se ta jmena neprehazuji, ani kdyz se prvni napíše příjmení.
Ani v zahraničí to neni pro moznost vyberu, domacka podoba může byt jakakoliv, ale jinak oslovovat bud prvnim nebo obema najednou.
Mame devitiletou dceru se dvema jmény, nez jsme se k tomu rozhodli, dost jsme si o tom nacetli a zjistili. A přesně tak bych to podala i čtyřleté dceři.
Holku bych usmernila, at přestane vymyslet, vysvětlila bych ji, proc jsme to tak zvolili, rozhodně ne pro srandu kralikum nebo možnost výběru.
Dobrý den,

když jsme čekali naši nyní 4letou dcerku, nemohli jsme si vybrat ze dvou jmen. Tak jsme jí dali obě s tím, že si jednou sama vybere. V rodině se více zažilo jméno první, oslovujeme ji tak častěji. Jenže před časem přišla malá s tím, že chce, abychom jí říkali druhým jménem, že se jí líbí víc. A dokonce řekla, že chce mít jen jedno jméno, a to to druhé (nezažité). Jak byste tuto situaci řešili?
Jinak prosím případné rýpaly, co nechápou dávání dvou jmen, aby se zdrželi kritiky. O toto se mi vůbec nejedná a své pohnutky jsem už vysvětlila.
Prosím o anonym
Díky za odpovědi k tématu