Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Moje prababička byla Miluška, ne Miluše. Myslíte, že jde dát tvar Miluška? Kalendář současný ho již nemá, ale když jde dát spousta jmen, co tam ani nejsou. A Ivanka?
A nebyla by jediná https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?… a ani Ivanka těch je dokonce ještě více https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?…
Musis se podivat do aktualniho vydani Jak se bude jmenovat?, Knappova. Pokud ani tam jmeno nenajdes, muzes si podat zadost o uznani jmena.
Ja bych teda zdrobnelinu nechtela, jako představovat se Ivanka Novakova(priklad) je hrozny ![]()
Vždyť si okolí bude myslet, že je to blázen a říká si zdrobněle, aby byla roztomilá… Jako malá to ještě jde, to je bude jen přemlouvat, že ano, je to ten správný tvar. Od určitého věku ale bude jen trapná.
Pokud dohledáš, že existuje, neměl by být problém..
Já bych nedala, ale je otázka vkusu a módy.. Teď právě se zdrobněliny nenosí
Ale chápu, že někomu líbí či má svůj jiný důvod.
Ale prapůvodně některá jména byla zdrobnělá, třebas původní tvar byl Jiřinka a až pozdější tvar je Jiřina.
Nedělejte to, pro tu holčičku to bude za trest. Představ si, že bys měla jít někam na úřad a představovat se zdrobnělinou svého jména. Zdrobněle ji přece budete oslovovat, není nutné, aby to měla jako oficiální tvar svého jména.
Ja si predstavim Petrušku tesne pred klimakteriem a uplne nejasam.
Neeeee, nedavej ji Ivanku ani Milušku, nebo ji potrestas do konce života…Dobry den ja jsem Ivanka…Vsichni si budou myslet, ze se zbláznila.
Proboha nedělejte to, chudák dítě! Chápu třeba, že se jméno zkrátí, moje sestra je Bára místo Barbora, takže třeba z Kateřiny Katka, bych ještě možná chápala, ale Ivanka, no představte si třeba v práci jak se představuje, jmenovka na dveřích
, nebo ve škole jak se jí budou posmívat. Kvůli tomu dítěti vás prosím, to nedělejte.
Miluška Voborníková ani Ivanka Trump nikomu divne nepřijdou, vsechno je jen o zvyku.
Znam jednu Milusku, co si zmenila jmeno na Miluse, protoze se ji zdrobnelina nelibila. A taky znam asi 70-ti letou Alenku. Takze to asi jde.
@Litta píše:
Vždyť si okolí bude myslet, že je to blázen a říká si zdrobněle, aby byla roztomilá… Jako malá to ještě jde, to je bude jen přemlouvat, že ano, je to ten správný tvar. Od určitého věku ale bude jen trapná.
Vidíš, a mé spolužačce, která se jmenovala Jindra, zase všichni urputně tvrdili, že se jmenuje Jindřiška a učitelé na ZŠ ji tak tvrdošíjně psali do třídnice a všude možně. ![]()