Lze dát zdrobněliny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14637
7.8.17 17:05
@Hoa Mai píše:
Vidíš, a mé spolužačce, která se jmenovala Jindra, zase všichni urputně tvrdili, že se jmenuje Jindřiška a učitelé na ZŠ ji tak tvrdošíjně psali do třídnice a všude možně. :mrgreen:

Taky dobrý. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23731
7.8.17 17:10

Moje kamaradka tady v Nemecku nechala prejmenovat svoji dceru Helenu na Helenku, protoze ji jmeno Helena prislo hnusne :zed: Rozmlouvali ji to uplne vsichni vc. jeji matky. Nedala si rict. Ja ji to vymlouvala, at to necha byt, ze at se jeji dcera rozhodne sama treba v 18.
Mimochodem, znam i jednu Janu, co se vsude a vsem predstavuje Janicka. A divny to teda prijde asi uplne vsem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
7.8.17 17:16
@Prosimklid píše:
Miluška Voborníková ani Ivanka Trump nikomu divne nepřijdou, vsechno je jen o zvyku.

Voborníková je ale normálně Miluše, Miluška se jí začalo říkat až když přišla k Šimkovi a Grossmannovi, zrovna nedávno o tom někde mluvila, že jí prostě v souboru přisoudili roli dlouhovlasého nevinného děvčátka a už jí to zůstalo. Není pravda, že to nikomu nepřijde divné, mně naopak to v kombinaci s tím stále stejným dívčím účesem v jejím věku připadá už docela nepatřičné, ale asi za to tak úplně nemůže, prostě se to vžilo :think: Ivanka Trump žije v zahraničí, tam to ani jako zdrobnělina nemusí být vnímáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
7.8.17 17:29

Zjevne jde…k tomu, ze je to „hrozne“ - je to jen otazka zvyku. Ja jsem Lenka, coz je technicky stejna zdrobnenina jako Ivanka atd, nikdo se nad tim nepozastavuje a i na urade se tak predstavuji…akorat ze u nas se ujala zdrobnenina jako zakladni tvar jmena, ale v zasade je to uplne stejne „trapne“ (nebo netrapne)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.8.17 17:36
@beruska9 píše:
Zjevne jde…k tomu, ze je to „hrozne“ - je to jen otazka zvyku. Ja jsem Lenka, coz je technicky stejna zdrobnenina jako Ivanka atd, nikdo se nad tim nepozastavuje a i na urade se tak predstavuji…akorat ze u nas se ujala zdrobnenina jako zakladni tvar jmena, ale v zasade je to uplne stejne „trapne“ (nebo netrapne)

Lenka je základní podoba jména uvedená v kalendáři. nevím, jak jinak by ses asi na úřadě měla představovat. Dát dítěti jméno Lenička - to by skutečně trapné bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
7.8.17 17:46

@hanka.br. : nepochopila jsi, co jsem tim myslela…jo, u nas se zauzivala podoba Lenka, ale zaklad toho jmena je Lena. Lenka je uz zdrobnenina, ale u nas je zauzivana tak, ze to lidi nevnimaji. Technicky je to ale uplne stejne, jako treba Ivanka, vnimani lidi je ciste o zvyku.
Ja treba dlouho svoje jmeno jako zdrobneninu vnimala a trochu mi to vadilo…ted uz mi spis vadi lide, co se pozastavuji nad kazdym jen trochu „jinym“ jmenem ;) Takze ja bych klidne dala Ivanku, Milusku nebo co, kdyby se mi to libilo (pro syna jsem chvili uvazovala o Vitkovi napr, ve zdrobnene podobe) a dite se pokusila vest ke zdravemu sebevedomi, aby mu. kazdy blby ksicht pri predstavovani nekazil naladu ;) Ono by si na to lidi v pohode zvykli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.8.17 18:00

@beruska9 Podívej se do kalendáře - je tam Lenka? Ano - je to základní podoba jména. Je tam Ivanka? Ne - je to zdrobnělina. Stejně jako jména Jindřiška, Radka, Vlaďka, Eliška, Śtěpánka, Jitka by technicky vzato mohly být považovány za zdrobněliny, ale samozřejmě nejsou, protože jsou v kalendáři uvedeny jako základní podoby jména a jsou také tak vnímány.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.8.17 18:19
@vonajebohyne píše:
Ja si predstavim Petrušku tesne pred klimakteriem a uplne nejasam.

Já jsem jednu poklimakterickou Petrušku znala. Jde si na to zvyknout, ale holčičce bych dala nezdrobnělé jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
7.8.17 18:26
@ghzkmk píše:
Moje prababička byla Miluška, ne Miluše. Myslíte, že jde dát tvar Miluška? Kalendář současný ho již nemá, ale když jde dát spousta jmen, co tam ani nejsou. A Ivanka?

To bych fakt nedala, promiň. Na malém dítěti je to roztomilé, ale co když z Milušky vyroste metráková údernice 8o :zed:?? A teda říkat nějaké managerce nebo nadřízené „Miluško“? To je tak pro sekretářku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
7.8.17 18:27

@hanka.br. I tu Štěpánku vnímám jako zdrobnělinu a právě proto bych ji své holčičce nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
7.8.17 19:00
@Michelle_M píše:
Voborníková je ale normálně Miluše, Miluška se jí začalo říkat až když přišla k Šimkovi a Grossmannovi, zrovna nedávno o tom někde mluvila, že jí prostě v souboru přisoudili roli dlouhovlasého nevinného děvčátka a už jí to zůstalo. Není pravda, že to nikomu nepřijde divné, mně naopak to v kombinaci s tím stále stejným dívčím účesem v jejím věku připadá už docela nepatřičné, ale asi za to tak úplně nemůže, prostě se to vžilo :think: Ivanka Trump žije v zahraničí, tam to ani jako zdrobnělina nemusí být vnímáno.

to je fakt, Šafránkové se taky říká Libuška a v občance to určitě nemá.
Ale já bych jméno ve zdrobnělém tvaru taky nedávala. Navíc jméno Miluše zní zjemněle i v tomto tvaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
7.8.17 19:07

Třeba Miluška se vzhledem Fibingerové…to není úplné terno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
7.8.17 20:00

My jsme na střední měli hoooodně starou třídní učitelku a jmenovala se Bohunka. Normálně, oficiálně:) a mám syna jménem Vítek, normálně, oficiálně… A hrozné a trapné my nepřijde ani jedno :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
7.8.17 20:07

@hanka.br. : ja vim, jak je to v kalendari, jmenuji se tak :mrgreen: Ale to, ze o tom kdysi nejaky soudruh rozhodl jeste neznamena, ze je to zakladni podoba…a diky bohu, ze dnes uz se kalendare drzet nemusime :mrgreen: Ja jsem mela byt Lena, ale soudruzce na matrice se to nechtelo povolit.
Nicmene hadat se dal nebudu, konec koncu jsme mimo tema, zakladatelka se ptala, zda to jde, ne jestli se nam to libi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
442
7.8.17 21:00

Pracuji s lidmi a pár žen s drobnělinami znám, všechno ženy po padesátce a popravdě, u některých to k nim vůbec nesedí. Jedna paní mi dokonce říkala, že celý život své jméno nesnáší. Svému dítěti bych ho nedala. Ono je rozdíl, jestli Vám Ivanko říkají známí, ale na úřadě jste Ivana, nebo máte Ivanku v občance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze