Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nikola0203 píše:
Díky holky, s dcerou si o tom ještě musím promluvit. Ten intr, který si vybrala stojí ještě 12.000 Kč za školní rok, slibovala mi, že by si našla i brigádu.Mluví o tom pár dní, tak třeba jí to ještě přejde.
Brigáda při střední určitě není dobrý nápad. O prázdninách jo, proč ne, ale přes školní rok určitě ne. To se má dítě soustředit na školu a na učení. Já jsem pracovala celou vysokou a vím o čem mluvím, pokud to není nějaká ulejvárna, tak ty síly pak prostě chybí. V dospělosti to člověk zvládne, na výšce taky nemusí chodit na každou hodinu a učit se průběžně, ale na střední jo. A potřebuje i nějaký mentální odpočinek a spánek a ne jet jak fretka.
@Anonymní píše:
Byla jsem na intru v Praze. Moji rodiče z toho asi také odvázaní nebyli, ale nebránili mi. Jinak na intru byl režim hodně přísný, neexistovalo, že bychom se mohli někde poflakovat po venku. POkaždé jsme museli nahlásit příchod, odchod, vycházky byly jen párkrát v týdnu (a to ještě hodně omezeně). Každý večer nás vychovatelky chodily přepočítávat a kontrolovat…takže asi tak.
Ale na druhou stranu mi to dalo hodně do života - člověk se naučí řešit různé krizové situace, které by za něj doma vyřešila maminka s tatínkem, naučí se hodně samostatnosti a zodpovědnosti.
Jinak po intru jsem šla na kolej zase do jiného města a nakonec jsem se usadila doma (ač jsem vždycky říkala, že doma nikdy nezůstanu)Nějakého přestěhování bych se nebála - a i kdyby tam už zůstala, Praha není konec světa. Zvlášť ne z Děčína. Můj manžel také studoval mimo domov a také se vrátil, naopak kamarád, který z domova do 25 let nevystrčil ani zadek, se do té Prahy přiženil.
mám stejný názor. Rozhodně mladé holce neublíží, když se osamostatní. Nehledě na to, že většina lidí na intr/kolej vzpomíná jako na nejlepší část mládí.
@Nikola0203 píše:
@aiwwa jsem na děti sama, manžel zemřel.
omlouvám se ![]()
tak to chápu, že je to složitější. a jaký je pravý důvod, že chce do Prahy? kvůli bráchovi si myslím že to není?
@Nikola0203 píše:
Díky holky, s dcerou si o tom ještě musím promluvit. Ten intr, který si vybrala stojí ještě 12.000 Kč za školní rok, slibovala mi, že by si našla i brigádu.Mluví o tom pár dní, tak třeba jí to ještě přejde.
tak to není vůbec špatná cena na Prahu. Tak jestli si chce to chce i zaplatit, tak je vidět, že o to dost stojí.
@Nikola0203 píše:
Já bych jí nebránila, ani bych se nebála, že tam „zvlčí“. Jak píšou ostatní, na intru může být pod větším dohledem než doma.
Ale pozor na ty finanční nároky - ono to není jenom to ubytování, ale také doprava, jídlo, některé věci, co má doma, musíš pořídit i na intr, aby to pořád nepřevážela. A taky učebnice - vím, kupují se všude, ale každá škola má jiné - a v Děčíně mohla využít ty od bráchy.
Brigádu při škole bych moc reálně neviděla.
Přes týden bude mít školu, pak cestování domů - nevím, jestli by ten víkend chtěla strávit na brigádě.
@aiwwa v pořádku.
Řekla mi, že na tu školu chtěla dost dlouho (je to pravda, od 7. třídy mi o ní začala vyprávět, že na ní půjde atd) a pak když tam šel její bratr, tak byla dost smutná, protože jí tu školu bratr „sebral“. Je to bezproblémová holka, nechodí domů pozdě ani nedělá problémy, doma maximálně utřela nádobí a uklidí si pokoj, nechci to po ní. Takže myslím, že to je opravdu jen kvůli bratrovi
Řekla mi ještě, že mě tu nechce nechat samotnou. To mě dojalo, takže vůbec nevím, jak to dopadne.
@Nikola0203 TAk to je děvče na svůj věk vyspělá. To bych od 14leté holky nečekala. pokud je bezproblémová, tak bych ji s klidným srdcem pustila. Jednou odejde, holt to bude dřív, no.
Jinak se vracím k tomu, co jsem psala o tom srovnávání se sourozenci - já jsem byla ta, co neumí matiku, a sestra byla ta, co neumí německy. Fakt úžasné a skvělé. Zvlášť matikář, který na nás všechny horší žáky řval, jaký jsme kreténi, mi to opravdu zpříjemnil („A., tak se podívejte na sestru! To je úroveň! Čím vy myslíte? Ničím, že! K maturitě vás půlku nepustím, vy nevzdělanci!“ a podobně - šli jsme si na něj stěžovat.)
@Nikola0203
Tak pokud to finančně utáhnete, tak bych se intru nebránila. Já byla na intru rok a pak tři roky se spolužačkami v podnájmu. Byla to od rodičů dost velká důvěra a já si ji vážila. Dost mi to pomohlo v samostatnosti. Jen teda brigádu na střední během školního roku bych jako dobrý nápad úplně neviděla. Myslím pravidelnou ne třeba jednorázovou přes víkend nebo pak ó prázdninách.
No a byli jste se na těch školách, jak v Praze, tak u vás, podívat? a na intru taky? jestli ne, tak to udělejte, ať má holka porovnání.
já mám stejně starou holku, taky už od sedmičky ví, na jaký obor chce jít - na ekologii. a i když ta se v Praze (tam bydlíme) učí, tak bohužel na potravinářský průmyslovce a holka si usmyslela, že chce na zemědělku, že na průmyslovku ne
nicméně poté, co loni na podzim měla možnost vidět a porovnat tu svoji vysněnou zemědělku s dalšími školami, tak zemědělka zůstala úplně na konci seznamu
Praha sice nevyhrála, nicméně už ji nezavrhuje a je ochotná si ji napsat jako druhou volbu, což předtím odmítala.
jinak taky mluví o tom, jak bude chodit na brigády, bere to jako samozřejmou věc, nicméně mně to přijde nereálné. ony ty intry mají svůj režim a nejsem si tak docela jista, jestli by se jí podařilo najít takovou brigádu, aby se do toho režimu vlezla
mmch to taky bylo fajn, že měla možnost si prohlídnout intry, byly jsme v jednom, kde kluci a holky byli od sebe tak striktně oddělení, že se nesměli setkávat ani ve společenské místnosti ![]()
Já jsem taky kdysi chtěla na internát, matka mi tehdy řekla, že 15 leté dítě nikam nepustí. Dnes jí docela chápu, taky bych 15 dceru nenechala se odstěhovat na intr, zkrátka bych jí chtěla mít pod dohledem. Navíc ve vašem případě není důvod, pochopila bych, že chce jít na nějaký zvláštní obor, ale v Děčíně je dost možností, obchodní akademie, gympl, stěhování do Prahy je nesmysl, jen finanční zátěž na víc pro rodinu, tohle bych dceři rozhodně zatrhla.
@Nikola0203 Ještě mě napadlo… když nechce na obchodní akademii v Děčíně, není někde poblíž jiná OA? Taky aby se dalo denně dojíždět.
Já bych rozhodně nic striktně nezatrhávala, jinak se to vůči zakladatelce může pěkně obrátit a jednou ji to vyčte. Naopak, zajímala bych se o to proč chce do školy do Prahy a pokud to není nějaká top obchodní akademie a důvod je opravdu jen bratr, jestli neuvažuje o nějaké škole blíž bydlišti, případně vzala v potaz, jak dlouho by se s bratrem na škole potkávali. Ukázala ji výhody i nevýhody obou možností (např. bratr ví, jak to tam chodí, může jí poradit, začátky jsou těžké vždycky, i když teď si to třeba nepřipouští). Určitě bych na obě školy dceru doprovodila v rámci otevřených dveří, prohlídla si s ní případný internát a tak. Aby věděla, že má v tobě podporu a může se na tebe obrátit, ne aby se bála, že ji to zatrhneš ![]()
@Nikola0203 píše:
Tak proč do Prahy, která je drahá? vždyť v okolí Děčína jsou taky obchodky
např. Ústí n. L.,Česká Lípa
@bejbyn píše:
Tak proč do Prahy, která je drahá? vždyť v okolí Děčína jsou taky obchodkynapř. Ústí n. L.,Česká Lípa
Chce do víru velkoměsta, jak tu již zaznělo. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.