Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, kdy vase deti zacala mluvit? dcera bude mit 9 mesicu a nic
nepovida si, nepouziva zadne slabiky ani nežvatla ![]()
Uz z toho zacinam byt nervozni, vim, ze se nemaji deti srovnavat, ale vsimam si, ze i mladsi deti kolem nas si alespon neco broukaji…
Dvouletý syn taky neřekne kloudné slovo…v devíti měsících bych byla v klidu.
A to jako nedělá vůbec žádné zvuky? A když na ni mluvíš, tak reaguje? Otáčí se za hlasy, zvuky?
Počkej, tak snad brouká, ne? Dcerce bude rok taky nemluví. Ale brouká, píská, křičí a říká slabiky…
Vydava nejake zvuky? rika treba takove ty jednopismenkove veci jako eeee?
9m je hodne malo, moje 14m rekne jen par slabik a pry je to v pohode.
Jo to ona me slysi, i kdyz ji reknu at udela napr. Paci paci, tak to udela. A kdyz si ji nevsimam, tak na me schvalne pišti, abych se na ni otocila. Maximalne co rekne, tak je „E“ a jinak nic, kdyby si alespon žvatlala nejakou svou detskou reci.
@Pavlushka1 Tak jí udělej test, jestli slyší. Třebas zazvoň zvonečkem na jedné straně hlavy, jestli se malá otočí za zvukem. Nebo zatleskej, zaťukej na něco.
@Pavlushka1 Mám taky devítiměsíční, dělá takové zvuky jako abú, gugu a začíná slabikovat (mamama, bababa a nejoblíbenější tatata, zatím samozřejmě netuší, že by si to někdo mohl vztáhnout na sebe
). Takže pokud tvoje nevydává zvuky, asi bych to řešila s pediatrem, normální to dle mého není
Zkoušela jsi otáčení za zvukem, reakce na zvuk? Vydává nějaké zvuky? Brouká? Slabikovat podle mě ještě nemusí, ale broukat už asi jo ![]()
V devíti měsících bych silně rozlišovala mluví/vydává zvuky - ve smyslu žvatlá, reaguje na mluvené slovo z okolí. Jinak slabiky jako takové, slova máma/táta a to že, v okolí někdo mluví… třeba starší syn začal „normálně“ mluvit až ve školce, a nemám pocit, že by ho to nějak ovlivnilo. Ikdyž podotýkám, kluci tak nějak obecně mluví déle a hůř, ale to neznamená, že holky jsou n tom vždycky líp.
@Pavlushka1 jako žádné zvuky? Ani neartikulované?
Synovi je o měsíc méně a taky nic. Jenom grrr a prská.
Nebyla třeba nemocná?
@Pavlushka1 píše:
Jo to ona me slysi, i kdyz ji reknu at udela napr. Paci paci, tak to udela. A kdyz si ji nevsimam, tak na me schvalne pišti, abych se na ni otocila. Maximalne co rekne, tak je „E“ a jinak nic, kdyby si alespon žvatlala nejakou svou detskou reci.
Takže říká eee? Tak to je v pohodě! Tím pádem bych si nedělala zatím starosti. Jinak co se týče pacipaci, tak si vůbec nedovedu představit, že by to ta naše malá zvládala, takže v tomhle ohledu je zase napřed, takže co, každý holt máme něco ![]()
@Pavlushka1 píše:
Tak já si myslím, že to nemusí nic znamenat..Nebude asi ukecaná, třeba bude ten tip člověka, který radši poslouchá než mluví.. ![]()
@Pavlushka1 pokud umí paci paci, tak bych byla v klidu. A jak je na tom jinak motoricky? Děti se vyvíjí buď jedním nebo druhým směrem. Za čas se to srovná.