Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, moje dcera 6,5 roku má selektivní mutismus. Má ho diagnostikovany už rok a půl přímo z pedagogicko psychologické poradny, kam docházíme. Poslali nás tam ze školky, protože tam vůbec nemluvila. Teď už tam prý mluví lépe. Má ve školce asistentku… Dostala odklad školní docházky minulý rok. Teď v dubnu jdeme na zápis do školy a já mám v hlavě strašáka. Na zápisu po ni budou něco chtít, co když tím, že jim neodpoví na otázku, tak budou degradovat to, že má nižší IQ a musí do speciální školy? Protože dcera rozhodně není dítě s nižším IQ, aby šla do specialky. Ona je normální holčička i toho dost umí. Myslím všechno, co by předškolní děti umět měli jen prostě nemluví. Teda se mnou mluví normálně, nemluví nejčastěji s cizími lidmi. Neodpoví jim ani na otázku…
Kdyz mela dcera zapis do skoly, byla nemocna. K zapisu jsem tedy sla sama. Uplne bez problemu. Tak pripadne se taky muzes vymluvit na jeji nemoc.
@Sindy1996 ona k zápisu nemusí
Ovšem to neřeší váš problém. Já bych jí tam vzala, aby viděla.
Nám prošla školou taky taková holčička, já jsem ve školní družině.
Učitelce ve škole po pár dnes šeptala do ucha. A nám v družině taky
Byla skvělá a šikovná, jen prostě nemluvila.
Je teď v 9. třídě a s učiteli stále nemluví.
Chce to ale vstřícnost ze školy a od pedagogů, podporu a empatii.
Držím palce
Tak vy jim oznamite u zapisu diagnózu, tak nevim, proc by ji degradovali.
@Sindy1996 Vůbec neměj obavy. U zápisu nikdo IQ nezměři. Navíc selektivní mutismus nic nevypovídá o výšce intelektu a jako diagnóza do speciální školy? Tak to ani náhodou.
Asi bych zkusila kontaktovat ředitele nebo zástupce předem a vysvětlila situaci. Počítáš s tím, že dcera bude mít asistenta i v první třídě? Nebyla by lepší škola s menším počtem žáků ve třídě, pokud někde poblíž taková je? Ono je to pro učitele docela zatěžující a práce navíc. Budeš muset doma nahrávat, jak čte, říká básničky a tak. Zkoušet lze jen písemně.. Zabere to čas. Ale pokud nemá poruchu intelektu, do spádové školy ji přijmout podle mě musí.
@Sindy1996 píše:
Dobrý den, moje dcera 6,5 roku má selektivní mutismus. Má ho diagnostikovany už rok a půl přímo z pedagogicko psychologické poradny, kam docházíme. Poslali nás tam ze školky, protože tam vůbec nemluvila. Teď už tam prý mluví lépe. Má ve školce asistentku… Dostala odklad školní docházky minulý rok. Teď v dubnu jdeme na zápis do školy a já mám v hlavě strašáka. Na zápisu po ni budou něco chtít, co když tím, že jim neodpoví na otázku, tak budou degradovat to, že má nižší IQ a musí do speciální školy? Protože dcera rozhodně není dítě s nižším IQ, aby šla do specialky. Ona je normální holčička i toho dost umí. Myslím všechno, co by předškolní děti umět měli jen prostě nemluví. Teda se mnou mluví normálně, nemluví nejčastěji s cizími lidmi. Neodpoví jim ani na otázku…
Pedagogové vědí, co je selektivní mutismus. Rozhodně nebudou předpokládat nižší inteligenci, zvlášť, když už dítě v PPP vyšetřeno bylo. Vemte k zápisu tu zprávu. Na jak dlouho platí vaše doporučení? Určitě by bylo vhodné po dvou letech navštívit PPP znovu, už k vůli doporučení PO pro školu.
Setkala jsem se s tím v běžném školství, škola spolupracuje s SPC logopedickým, dítě má i specifické poruchy učení.
Na mě si dítě zvykalo při pravidelném kontaktu dvakrát týdně asi čtvrt roku.
Jak dítě roste, lepší se to.
@Sindy1996 jsem učitelka na ZŠ. Zapisovala jsem holčičku se selektivním mutismem. Nebyl problém. Maminka mi řekla, co je za problém a já si holčičku vyzkoušela tak, aby nemusela mluvit.
Učitelky opravdu nejsou neempaticke osoby, co se snaží potopit všechny děti. Naopak hodně učitelek se opravdu snaží dětem pomoct a poradit.
U zápisu hodně dětí mlčí a to i těch, co diagnózu nemají.
S námi maminka holčičky komunikovala už před zápisem, protože tato diagnóza není ještě tak známá. Věděli jsme, že tam přijde.
Holčičku jsem i několik let učila. Už je na druhém stupni a pořád nemluví. Byla a je velmi šikovná jedničkářka. Ani neměla odklad.
@Sindy1996 píše:
Ahoj, já ti jen můžu napsat svoji zkušenost, selektivní mutismus jsem měla tři roky, od 10ti do 13ti let. Přestala jsem ve škole úplně mluvit. Pak jsem změnila školu a tu a tam už trochu něco řekla a na 4letém gymnáziu jsem už mluvila úplně normálně, prospěch jsem měla celou dobu výborný, takže to se neboj, že by si snad mysleli, že má nižší IQ.
Držím moc palce, ať zápis zvládnete a ať si ve škole nějak zvykne, já se díky selektivnímu mutismu stala terčem šikany, tak doufám, že vám se to vyhne.
@Lollitka píše:
Ahoj, já ti jen můžu napsat svoji zkušenost, selektivní mutismus jsem měla tři roky, od 10ti do 13ti let. Přestala jsem ve škole úplně mluvit. Pak jsem změnila školu a tu a tam už trochu něco řekla a na 4letém gymnáziu jsem už mluvila úplně normálně, prospěch jsem měla celou dobu výborný, takže to se neboj, že by si snad mysleli, že má nižší IQ.
Držím moc palce, ať zápis zvládnete a ať si ve škole nějak zvykne, já se díky selektivnímu mutismu stala terčem šikany, tak doufám, že vám se to vyhne.
Lollitko, možná blbá otázka, ale co tě k tomu vedlo, že jsi ve škole nemluvila? Ta holčička, co jsem s ní měla zkušenost, měla vysloveně na háku všechny dospělé včetně rodičů a učitelů a dělala to jen kvůli pozornosti. Docela dobře ovládala celou třídu.. A pak mám ještě zkušenost s disociativním nemluvením, ale to bylo jiné a do týdne přešlo. To jsi mluvit nechtěla nebo nemohla?
@mokkk Dcera má tuhle diagnózu nejspíš po mě. Mě to sice nebylo diagnostikovany, ale bohužel jsem taková byla. Celou zš jsem v podstatě jen seděla v lavici a mlčela. Akorát si nepamatuji, že by to bylo až v takové fázi, že bych ani na otázku neodpověděla… Mě k tomu nevedla touha po pozornosti naopak jsem byla ráda, když na mě moc pozorností nebylo… Ale hodně stydlivost a strach z toho, že něco řeknu špatně. Při hodinách jsem se třeba ani nehlasila ačkoliv jsem mnohdy odpověď znala. Jen abych nemusela mluvit, protože co kdyby ta moje odpověď byla přece jen špatně? Byla jsem kvůli tomu taky terčem šikany… Já takhle prochodila celou ZŠ a čím jsem byla starší tím to bylo o trochu lepší i když nějaké problémy s komunikaci mám do teď.
@mokkk píše:
Lollitko, možná blbá otázka, ale co tě k tomu vedlo, že jsi ve škole nemluvila? Ta holčička, co jsem s ní měla zkušenost, měla vysloveně na háku všechny dospělé včetně rodičů a učitelů a dělala to jen kvůli pozornosti. Docela dobře ovládala celou třídu.. A pak mám ještě zkušenost s disociativním nemluvením, ale to bylo jiné a do týdne přešlo. To jsi mluvit nechtěla nebo nemohla?
Ahoj, no já přestala mluvit od páté třídy, oni nás totiž dělili na druhý jazyk (chodila jsem na jazykovku) a já si jako jediná z naší původní třídy dala francouzštinu, takže mě přeřadili do jiné třídy a já tam prostě najednou nedokázala mluvit. Takže opravdu kvůli pozornosti jsem to nedělala, doma jsem mluvila normálně, ale ve škole ani slovo, i když se do mě naváželi a šikanovali, nedokázala jsem je nějak odpálkovat. Pro mě to bylo strašné období, každou přestávku jsem probrečela na wc, trvalo to 3 roky, nikdo mi nepomohl, ale jsem si pak dala přihlášku na 6ti leté gymnázium a ze ZŠ jsem odešla. Sice jsem introvert, ale jinak už nemám nějaký větší problém komunikovat, ale záleží, v jaké jsem společnosti.
@Sindy1996 Dobrý večer, tak jak jste dopadli u zápisu? Ja teď řeším něco podobného. Syn má za pár dnů 6 let a dnes jsme byli na zápisu a krom malování podstavy a podpisu celou dobu mlčel a nekomunikoval.Byl nám tedy doporučený odklad a dostali jsme kontakt na klinickou psycholožku, která nám má určit diagnózu. Za celou dobu ve školce dá se říct nekomunikoval až na pár výjimek a stručných odpovědi ale nikdo mě na tuto diagnózu neupozornil.Doma a mezi dětmi jinak normal e komunikuje a pusu za celý den nezavře. Začala jsem sama před měsícem pátrat a narazila právě na selektivní mutismus.
Vůbec teď nevím zda dávat odklad či ne. O škole mluví hezký a prý by tam chtěl. Základní věci co by měl prvňáček znát umí bez problémů.
Dobrý den taky by mě zajímalo syn má 4,5 roku doma mluví hezký křesly si povídá tanci vše jediné co němu je psát a číst a počítat ale na to už zajímáme pracovat ve školce nechce mluvit a žádné aktivity dělat s ostatníma je ve školce už měsíc a pár dní ale přesto žádná odezva volá sem Dr aby mi napsala psycholožku pro syna ale jak čtu tam má mutismus byl problém v Dr nechtěl mluvit s doktorkou ale to se změnila povídá si s každým i venku z cizí má lidma ale zas to začlo když jsme chodili na logopedie paní na něho zakřičela a už to skončilo nechtěl si sní mluvit pár slov jo potom sem musela odejít a přestat tam chodit teď to začlo znova ve školce paní jsou hodně na něj ale neudrží pozornost je hravej a nechce dělat věci které musí občas se stane výjimka ale jinak se to vrátí zpět mám strach že ho dají do zvláštní školy a udělají z něho hlupáka s prominutím ale syn je doma jinačí pomáhá mi vařit uklidí
si pokojicek mluví se mnou ve větách umí počítat do 10 umí i pondělí do neděle říct barvy jsem z toho Tako smutná
@Michaela345 píše: Více
Promiň, ale to se nedá číst. Říkají ti něco interpunkční znaménka? Tu hromadu dalších chyb snad radši nekomentuju. Možná máš dyslexii nebo jsi Slovenka, ale aspoň ty věty od sebe odděluj.
Jinak nechápu, proč řešíš, že ještě neumí číst, psát a počítat, ale už na tom začínáte pracovat. Ve 4,5 letech. Jasně, některé děti to v tomto věku umí. Ale o těch, co to neumí, bych neřekla, že by na tom už měly pracovat.
Pokud vím, dnes už zvláštní školy nejsou. Jsou kdyžtak školy speciální, kam ale dítě nedávají „oni“, ale rozhodnutí o zařazení je vždy na základě doporučení školského poradenského zařízení a žádosti zákonného zástupce.
A z dítěte se selektivním mutismem přece nikdo nebude dělat hlupáka ![]()
Navíc z tvého popisu nechápu, jak se tedy ve školce projevuje. Když s ním učitelka mluví, tak on neodpovídá? S dětmi také nemluví?