Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
jdu pro radu či názor..
dcera (6let) jezdí od února se školkou na plavání. Poslední dvě lekce je lektorka
chtěla posunout dál a sundala jim rukávky (nechala kruh) a museli skákat do vody.
Dcera se bála a brečela tam.. poslali ji pak stranou. Jenže teď mi tu zas brečela že by chtěla být jiná holka, né ta co je. Že chce být statečnější. Že se bojí na
plavání.. Bohužel je celá po mě - tak vim jak se cítí. Já jsem totální sportovní
antitalent, plavání jsem se taky bála (a to jsme se učili plavat až ve škole)..a já
mám teď dilema..nutit jí tam chodit a zkoušet to nebo se prostě na celé plavání
vykašlat? Co byste dělali? Ano, stálo to peníze, ale ty by šli stranou, hlavně když
nebudu mít vynervované dítě doma… nebo jí mám nějak nutit? Motivovat? Ale jak?
Dcera má svou hlavu.. je děsně opatrná na vše. Musí se na ní pomalu… Je prostě celá
já
![]()
Nepomohlo by třeba zajít s ní do bazénu a vyzkoušet to spolu? Že by získala jistotu a nacvičila by to nejdřív s tebou.
Pokud se bojí i když je s dětmi které zná, nechala bych ji a nehrotila to. Můžete zkusit nějaký kroužek či plavat s ní sami později až se přestane tak bát.
@darkblack Pomohla bych ji strach prekonat, chodila bych s ni co nejvic do bazenu a zkousela tam s ni, ceho se na kurzu boji. Pokud by to nepomohlo, zaplatila bych soukromeho trenera, ktery by ji odborne pomohl strach krok po kroku prekonat.
@darkblack Ahoj, mám také zkušenost se svou dcerkou, která také odmítala chodit na plavání s první třídou. Školka s plaváním prošla, ale povinné v 1. třídě již ne. Asi po druhém plavání v 1. třídě přišla domů se slovy, že už plavat chodit nechce. Když jsem se ji ptala na důvod, řekla mi, že ji je zima, když vylezou z vody. Prostě na ní šlo vidět, že má k tomu odpor. Respektovala jsem její názor a neposílala ji na plavání. Jelikož to bylo povinné, tak jsem byla donucena lhát a psát omluvenky typu: začala kašlat, bolí ji hlava, nebylo ji dobře. Bylo mi jasné, že paní učitelka to věděla, i jsem s ní o tom mluvila, chápala to, ale tvrdila, že je to povinné a musí tam chodit. Tak jsem ji řekla na rovinu, že ji budu teda omlouvat.
Jinak plavání miluje, jen je jako já, do studené vody nevlezu, my jen teplou
![]()
Mam doma to same, dcera je extremne bojacne a introvertni dite, a na vsechno musime postupne. Takze kdyz jsem se v jejich temer 5 letech rozhodla, ze ji pomuzu prekonat strach z vody - plavala do te doby jak bojka, ovesena rukavky a paskem a beda kdyby ji cakla kapka na bradu. Prihlasila jsem ji do maleho bazenu na plavani deti, skupinka 4-6 deti, rodice na brehu. Slo to sice pomalinku, ale po kazdotydenni drine se to stale zlepsovalo a dnes je z dcery skoro potapka, plave jiz jen s malym paskem, skace, splyva, jde ji to moc hezky. Ale fakt je za tim rok a pul prace (prave jsem se bala, ze mi ji nekdo ve skolce ci skole vydesi, tak jsem tomu tu praci venovala) ![]()
Ještě chci poznamenat, že s babičkou ráda jezdí to termálů, plavat umí, miluje, když tam může různě skotačit, ale do studené vody ani náhodou a já jsem to stejné, takže jakbych mohla ji tam posílat s vědomím, že já sama bych tam taky nešla…
@Petulka1234 Obe deti mi plavou v tomhle neoprenku: https://www.funswim.co.uk/…m-2-7-years/ - velikosti jsou o dost vetsi (6,5 lete dite, vysoke 125cm ma velikost 4-5 let akorat) ![]()
@darkblack Nedávej ji tam a pohlad ji, promluv si s ní o tom, řekni ji, že ty jsi byla to stejné jako malá a nauč ji to pomaličku někde bokem sama…tam je více dětí a mají jiný výchovný program a možná ani nebudou mít čas na každé dítě zvlášt, tak at ji to princezně třeba nezprotiví, nezablokují nebo tak…držím palečky ![]()
@JayLee Přesně tak, zcela souhlasím. Také bych se bála možného zablokování.
@darkblack máme to samé - s plaváním a jízdou na kole. Jdeme na to hodně pomalu a jakmile púřestane chtít, nezkoušíme to, nelámeme to.
Neposílej ji tam a zkuste to s ní pomaličku sami.
@darkblack Stahla bych ji. Zkus s ni chodit plavat ty, tatinek. Pomaloucku, formou hry trenujte. Pokud by se ji ve vode libilo, nasla bych citliveho lektora a prihlasila ji na plavani mimo skolku.
Lektor ve skolece citlivy neni ani nahodou. Takhle zadelava jedine na trauma z vody ![]()
PS: moje mala plave od neceleho pul roku. Od lonskeho leta mame jinou lektorku a rozdil je 100 %. Teb pristup lektora dela strasne moc.
@darkblack Vynechat skákání do vody. Nevím co na tom všichni vidí a proč se to na kroužcích plavání dělá. Jsou to kroužky plavání, ne skákání. Sám to nerad dělám a chápu, že z toho dítě má strach. Přestože jsem jinak vodní vydra a amatérský potápěč.
Jinak nejjednodušší způsob jak se zbavit strachu je udělat ze stresové situace rutinu.
Určitě bych ji tam neposílala. Prostě někdo na to je a někdo ne. Zřejmě se jí i pošramotilo sebevědomí. Hlavně jí říct, že bys nechtěla jinou holku, že ti nevadí, že se bojí, každý se přece něčeho bojíme. A to není žádná ostuda. A vyzdvihnout to co umí. Já když si vzpomenu na naše plavání, tak to bylo taky hrůza. Díky bohu taakové praktiky už nemají, jak naučit totálního neplavce plavat. Pamatuju si jak mě ten plavčík odstrkoval od kraje takovou dřevěnou tyčí do prostřed, tak jsem pracně v tý hloubce doplácala zase ke kraji a on znovu. No hrůza. Dcera zrovna zítra končí plavání, a byla hrozně spokojená, tak jsem ráda, že na to nebude mít takové vzpomínky. Dneska jsou už na ně hodný. ![]()
@Lenka 6dětí holky mám spor s chlapem ohledně toho, on to nechápe. Chce aby chodila dál, že jednou jí ustoupíme něco si vyřve a tak to bude pokračovat.. nemůžu mu vysvětlit že tohle je o něčem jiném.. já prostě zítra poprosím učitelku co s nimi jezdí aby mi pak řekla jak to malá zvládala a jestli by jí nenutili. Nebo fakt nevim. Když to nepůjde a měla by mi tu každou neděli před plavání a pondělí po plavání brečet tak to zruším.