Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako bych to psala já před pár lety. Dcera měla tyhle stavy tak mezi 8-10 lety. Pro mě to byl horor, vždycky jsem byla nervní, že zas nebude vyspalá do školy.
Dcera si šla lehnout a prostě nemohla zabrat, chodila za mnou, honilo se jí v hlavě, kde co. Jak z toho byla bezradná, tak kolikrát fakt hystericky brečela, prostě psycho.
Zkoušela jsem pak nějaké bylinkové čaje na lepší spánek, aromalampu s levandulovým olejem, ale žádné zázraky to nepřineslo.
Naštěstí z toho časem vyrostla a teď když nemůže usnout, tak já to neřeším a ona si prostě v posteli čte.
Dve hodiny pred spanim zadny tablet ani mozna tv…synovi deset let to pomaha
Žádnou televizi, tablet, nebo telefon aspoň 2hodiny před spaním a zkontrolovat žárovky v bytě aby měly teplé světlo já taky nemohla spát a pomohlo vyměnit studené světlo za teplé a bylo po problému.
No většinou je s námi v obýváku, do osmi kouká na pohádku nebo se kolem sedmé připúravuje do školy.
Na podvečerní pohádky kouká - ted na nějakou sofii nebo co, déčko, tablet nemá, na pc moc nechodí.
Ahoj.
Taky znám. Podle mě. Stres, nervozita, uzkosti,
Někdy je líp a je dlouho klid. A pak bez zjevné příčiny to nejde a nejde.
Mluvím sním, že všechno je vpohodě, všechno má nějaké řešení. Někdy z toho i něco vyleze. -paní učitelka křičí, bojím se toho a toho, pohádali se ve škole.. atd..prostě něco je trápí a jejich hlavinka to neumí ještě zpracovat.
Byli sme na kineziologii. A snad to i trochu pomohlo. Tehdy bylo fakt dost zle..
Doteď ještě dobíráme kapičky. Joalis. A budu kupovat další.
Tak ať je líp. Vím co je to za stres…
Ja v tomto veku uz tez mela problem s usnutim, ale ja jsem zkratka sova, je to dane a nic s tim nenadelam. Driv jak v 11 usnu jen nemocna nebo totalne vycerpana.
Ja bych jirekla, at si cte
V 10 letech uz by preci mela chapat, ze se staras o mimco a kdyz te budi, ze pak padas na hubu.
Vysvetlila bych ji, ze ma prijit, pokud ji neco boli, pokud ji je spatne, ale pokud nemuze usnout, tak si ma vzit knihu, cist si nebo treba sluchatka a neco poslouchat, mluvene slovo, hudbu…
Mám to u dcery podobné. Usíná později kolem 22 hodiny běžně a někdy se zadaří později.
Neřeším to. Ráno vstává dobře a je odpočatá a plná života.
Celkově mám u ní pocit, že potřebuje menší množství spánku. Je hodně živá, akční, komunikativní a nebývá unavená. Ve škole prospívá výborně a do aktivit se žene po hlavě.
Nevidím u ni stres či nějaký problém.
Do postele si ji neberu. ![]()
Jediné, co mi vadí, že nabourává večerní humidování s manželem a mi jej odsouváme k půlnoci, což vadí mně, páč já jsem velký spáč. ![]()
@bobes Prosím tě, kam chodíte pro ty kapky?
jinak všem děkuji za podporu.
@Bibi239 No ona si jednou četla a skončilo to tím, že jsem tam v půl druhé musela jít… jinak by snad neusnula vůbec. Já nevím no. Moc ráda bych jí pomohla, ale nevím jak. Někdy usne raz dva v půl desáté, jindy máme toto. bydlíme v hodně otevřeném prostoru, kde je taky slyšet každý zvuk. Takže vím, že vstává z postele. ona zase slyší nás s manželem…
Ahoj. Kapky nám prodala kynezioložka. A já budu muset koupit další na netu. Proběhala sem město a nikde je nemají.
Ono je hodně moc druhů. Nám právě řekla které přesně mu budou sedět. Otázka je co je na tom pravdy..
ale mě přijde že je to lepší a to je pro mě důležitý.
Já mu třeba i vařím čaj a řeknu mu, že je to pro dobré spaní. Třeba je tam i nějakej psychologickej efekt. Aspoň něco říkám si. Protože on je hodně vystresovanej když leží a převaluje se a nezabere a nezabere.
@bobes děkuju, my právě kapeme streson a emoce joalis. No, nevím, jaký to má účinek. Já si myslím, že ji stresuje samotné to usínání, že nemůže zabrat a možná někdy škola…No uvidíme. Dávala jsem i levandulový olejíček a vše možné…taky si s ní povídám večer v její posteli, aby se jí lépe usínalo, říkáme si, na co se těšíme a tak a včera nepomohlo ani to…
A kde spi manzel? Ze by spala s nim v mistnosti a ty s miminkem. Treba ji vadi spat samotne. Aspon na dobu, nez zacne zase usinat dobre ![]()
Ahoj, poslední rok má občas dcera problém s usínáním. Nemůže usnout, nemůže zabrat. Chodí za mnou třeba do jedné do noci, že ještě nespí a nemůže spát. Většinou to končí tak, že zaleze ke mně do postele. Jenže máme mimino, já jsem totálně nevyspalá a neodpočinutá. Někdy usne v pohodě kolem desáté, jindy ještě chodí o půl jedné. Extrém byl i půl druhá. Nevím, jestli ji něco stresuje. Je taková cíta…Brečí kvůli tomu. Nějak nevím, co s tím…
Kvůli dceři anonym