Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Samozřejmě, že by se chtěla hádat.
To je snad normální - chce se prosadit.
Moje se taky hádají, obě - starší sedmiletá i mladší pětiletý. Vyrůstají, snaží se prosadit, najít si svoje místo, ukázat, že jsou taky důležití.
Nemá smysl snažit se ji zlomit - důležité je nastavit pravidla a hranice.
EDIT - zdvojený příspěvek - chyba serveru.
Příspěvek upraven 31.07.14 v 02:47
@Anonymní píše:
Dobrý večer maminky, mám 5ti letou dcerku začala nějak zlobit, ted, když ji řeknu at třeba uklidí, tak mi odpoví a neuklidím nebo si prostě hraje dál, nebo mi prostě odmlouvá mě i manželovi a to je i teprve 5 let nevím čím to, puvodně jsem si říkala je to tím vedrem je unavena atd…ale dělá to přád, přijde mi že by se semnou chtěla snad hádat…
co platí na vaše děti???
zkoušela jsem trest, i dostala na zadek i po dobrém i jiným tonem, i ignorace… a nepomohlo nic ani zákaz např. televize…odmlouv a je drzá i na manžela.
prostě odmlouvá a neposlouchá, doma, venku, všude. nevím proč to ted dělá
budu ráda za vaše zkušenosti, vím že každé dítě je jiné ale na to mé asi neplatí nic.
Malému bude 5 v prosinci a máme celkem podobný problém..Není to teda pořád, ale často..Snad je to jen období, snažíme se být důrazní, ale malý má prostě na všechno odpověď a musí mít,,poslední slovo" ![]()
Taky jsem zvědavá na typy a rady ostatních ![]()
EDIT - zdvojený příspěvek - chyba serveru.
Příspěvek upraven 31.07.14 v 02:48
@Anonymní píše:
Dobrý večer maminky, mám 5ti letou dcerku začala nějak zlobit, ted, když ji řeknu at třeba uklidí, tak mi odpoví a neuklidím nebo si prostě hraje dál, nebo mi prostě odmlouvá mě i manželovi a to je i teprve 5 let nevím čím to, puvodně jsem si říkala je to tím vedrem je unavena atd…ale dělá to přád, přijde mi že by se semnou chtěla snad hádat…
co platí na vaše děti???
zkoušela jsem trest, i dostala na zadek i po dobrém i jiným tonem, i ignorace… a nepomohlo nic ani zákaz např. televize…odmlouv a je drzá i na manžela.
budu ráda za vaše zkušenosti, vím že každé dítě je jiné ale na to mé asi neplatí nic.
Máme podobný problém..Malý bude mít 5 v prosinci.Snad je to jen nějaké období, které přejde, snažíme se být důrazní, ale když ho to chytne, tak je to děs..On prostě musí mít,,poslední slovo" na všechno má odpověď atd.
Jsem taky zvědavá na typy a rady ostatních maminek ![]()
Začala zlobit až v pěti letech? Gratuluju
![]()
Jinak: Nechceš uklízet? Bere se černý pytel a hračky mizí (nevyhazujeme je, schováváme - to děti ví, ale neví kam)
Nechceš jíst? Nejez, nic jinýho nebude, další jídlo je až svačina/oběd…
@pomeranca píše:
Začala zlobit až v pěti letech? Gratuluju![]()
![]()
Jinak: Nechceš uklízet? Bere se černý pytel a hračky mizí (nevyhazujeme je, schováváme - to děti ví, ale neví kam)
Jo, to taky děláme..Vždycky se začne vztekat a řvát po nás, samozřejmě mu neustoupíme a snažíme se najít kompromis a situaci vyřešit na místě, ale někdy je to fakt na bednu ![]()
Hmm, moje ještě dělá to, že když na ní zvýším hlas, tak dělá jako že se mě strašně bojí
Jako kryje se rukama abych ji nezbila, krčí se v koutku. Jako kdyby to někdo viděl, tak mi ji sebere sociálka
A to ji teda fakt nebiju. Dostane tak max na zadek a to jen když je to hodně přes čáru. Úklid to samé - já uklízet nebudu. Odmlouvá, je drzá, zákazy taky nic moc. Snad je to jen nějaké období ![]()
@Antonie Bolavá píše:
Hmm, moje ještě dělá to, že když na ní zvýším hlas, tak dělá jako že se mě strašně bojíJako kryje se rukama abych ji nezbila, krčí se v koutku. Jako kdyby to někdo viděl, tak mi ji sebere sociálka
A to ji teda fakt nebiju. Dostane tak max na zadek a to jen když je to hodně přes čáru. Úklid to samé - já uklízet nebudu. Odmlouvá, je drzá, zákazy taky nic moc. Snad je to jen nějaké období
Nó přesně..Krčení v koutě a dodatky typu, nebij mě, maminko, já budu hodný
Samozřejmě se pak tomu řehtá ![]()
@pomeranca píše:
Začala zlobit až v pěti letech? Gratuluju![]()
![]()
jo, tak na tohle mi řekne, že je jí to jedno, ať ty hračky klidně vyhodím
Aktuálně naše období
Zrovna dnes jsem si postěžovala, že je tu snad nějaká předpuberta nebo co
O co mě dnes mile překvapovala tříletá, o to víc mě dokázal vyšokovat pětileťák. Jsem myslela, že už mě klepne
Radu nemám, sama se sebou bojuju, jak se dá ![]()
@Silwinka87 píše:
Nó přesně..Krčení v koutě a dodatky typu, nebij mě, maminko, já budu hodný![]()
Samozřejmě se pak tomu řehtá
ta moje čůza se tomu neřehtá. Já nevím jestli to viděla někde v televizi…
Jako někdy tady řvu jak pominutá, někdy i jedna na zadek přistane, ale snad to není taková hrůza, že by se mě bála ![]()
@Kakika píše:
Aktuálně naše obdobíZrovna dnes jsem si postěžovala, že je tu snad nějaká předpuberta nebo co
O co mě dnes mile překvapovala tříletá, o to víc mě dokázal vyšokovat pětileťák. Jsem myslela, že už mě klepne
Radu nemám, sama se sebou bojuju, jak se dá
Tak vidím, že děti si z nás dělají pěknou pr.del,co?
![]()
@Antonie Bolavá píše:
ta moje čůza se tomu neřehtá. Já nevím jestli to viděla někde v televizi…Jako někdy tady řvu jak pominutá, někdy i jedna na zadek přistane, ale snad to není taková hrůza, že by se mě bála
to je jasné..Jsou vychcaní, jak díra do sněhu..Taky se někdy divím, co z něho vyleze
![]()
co platí na vaše děti???