Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, já se divím, jak je možné, kolik hraček končí v popelnicích. Sice je nevybírám, ale když občas koukám co tam lidi naházej - zrovna nedávno sem viděla jak popelář si dává k řidiči popelářskýho auta do úschovy úplně hezkýho plyšáka!
Jak vy jste naložili s hračkami, co Vám nějak zbyli. U mě ty nepoškozené skončili ve sklepě, a s prvním dítětem šly ven, a dítě si s nimi rádo hraje.
To dnes lidi tak rádi plýtvaj?
Máme moře hraček poděděných, některé snad ještě po mě, jiné po malé ségře. Kupujeme jenom minumum, většinou nějaké didaktické. Ale vzhledem k tomu, že mu je 20m a je to kluk, začíná mít své specifické nároky a budeme asi kupovat daleko častěji. Ty, co vydrží pak odložíme pro další dítě. A dál se uvidí. Asi nechám ségru se v tom prohrabat, aby řekla, co chce. A zbytek vyhodíme. Třeba takové ty staré gumové hračky, potrhané plyšáky, rozbyté autodráhy a pod. ![]()
Ja davam hracky, se kterymi si uz syn nehraje a jsou v ok stavu na cerveny kriz. Jednou jsem i darovala romske rodine.
To ale nené o plýtvání, konkrétně plyšáci, to je dar vskutku danajský, takový přiblblá hračka, když někdo neví co a nechce se mu přemýšlet, koupí plyšáka, a pak je pokojíček zahlcený plyšáky, já nikdy nekoupila ani jednoho, všem důrazně říkám, že raději pastelky, než plyšáka a přesto jich máme hafo, drží se v tom prach, nikdo si s tím nehraje, zabírá to místo, a je to neudatelné, běžně nosím krásné hračky do kojeňáku, plyšáky nechce nikdo, druhá malá je atopik, tyhle hračky jsou smrt, i přes upozornění už jsme jich zase pár dostali, takže nové leží hluboko ve skříni, je mi trapné, to vyhodit nové, hrané nehrané, ty letí jednou za čas do popelnice.
Lidi plýtvají a vyhazují spousty věcí
moje známá ma malinký byteček a kdyby měla všechno skladovat tak se tam ani nevejde
hračky po dětech rozdala co mohla a zbytek též vyhodila… Taky nejsem tip co skladuje vše (s tím, že třeba jednou se to bude hodit) též bych byla zavalená věcmi…
Dcera má taky spoustu poděděných hraček po mně a po ségře, taky sme dostali něco od známých a příbuzných a prá sme jich koupili my a naši (narozeniny, Vánoce) a něco přinesly návštěvy. No a zatím sem ještě neschovala nic, ale je fakt, že už bych asi měla něco poschovávat, protože se to hromadí
A určitě hračky vyhazovat nebudu, pokud nebudou vyloženě zničené (což snad ani žádná není
).
Ale sou lidi, kteří prostě to dědění a věci „z druhé ruky“ nějak nepřekousnou, takže musí mít všechno nové ![]()
Do popelnice jsem schopná vyhodit bez milosti jen rozbitou hračku. Co nepotřebujeme posílat po kamarádce dál, kdo je chce vezme si je, nebo ať je vyhodí sám. Ale vždycky se najde někdo, komu se ještě hodí.
Náš děda takhle našel u popelnice super dětskou motorku na baterii, něco tam spravili a malý drandí o106. To samé dětské jízdní kolo, natřelo se, udělala se údržba a bylo zase super.
Každý má jiné měřítko, takže tobě se zdá, že je hračka krásná a v bezva stavu, druhému už to připadá jako křáp k nepoužití.
Každý má jiné měřítko, jestli hračky někomu daruje, schová nebo vyhodí. Já jsem ráda, že mamka schovala nějaké hračky po nás, takové ty gumové pískací co se teď nedají skoro sehnat. Jinak já ráda kupuji pro dceru dřevěné a didaktické hračky, které pak podědí sestra až budou mít dítě.
Stejně si malá nejvíc vyhraje s různýma krabičkama naplněnýma tak aby chrastily, dřevěnýma vařečkama a poklicema ![]()
Vyhozenej, plyšák v popelnici, nemusí být po dětech, spíš zhrzená pubertální láska. ![]()
Já nejvíc plyšáků dostala v pubertě a teď se hodí dětem. Taky zakazuji kupovat plyšáky mají jich tu hafo. A hračky mě rodiče taky schovali a děti je mají rádi. Vyhazuji jen rozbité věci co už nejdou spravit. ![]()
Já to co už děti nebere a je nezničené nosím do ordinací k dětským Mudr. Jakmile chybí kolečko atd. tak to letí do koše. Teda když se neuvolí dědeček, že s tím něco provede. Zrovna naposledy se nám u asi 30leté tatrovky ulomil podvozek, ale protože je to moc oblíbená hračka, tak už je zase fungující ![]()
Davam manzelovi do ambulance, deti si rady jako odmenu vyberou hracku, pekneho plysaka bych nevyhodila, ale vsechny takove ty plastove kramy, kterym hned neco upadne, protoze nas synek vsechno rad montuje hazim do popelnice..
Taky kolikrát vídám hračky u popelnic, ale bokem, aby si je někdo mohl vzít. Ale bývají to hračky typu plastová chodítka, malé kočárky, které vypadají na první pohled, že nejsou úplně ok. Ale stejně vždycky zmizí:-)
Žijeme v době konzumu, jsme zavalení vším, nejen hračkami. Když ty hračky někdo nesmyslně nakupuje, pak je musí vyhazovat. Za prvé se snažím udržet nějaké rozumné množství hraček, aby nás to doma neobtěžovalo. Rozbité hračky vyhodím a až děti odrostou, tak ty dobré někomu dám. K tomu, co dnes někteří lidi vyhazují: můj táta se ptal jednoho bufeťáka, co vybíral popelnici, co tam hledá. Tak mu ukázal úlovky - zlaté (opravdu zlato) šperky, funkční mobily, starožitnosti…
Tak zrovna plyšáci jsou u nás za trest. Kluky nezajímají, jedině snad metrový Medvídek Pů, s ním spával asi půl roku starší syn ve velké posteli, než si zvykl sám. Navíc plyšáky nikdo nechce, je to ráj pro roztoče a podobné potvůrky.
Rozbité hračky vyhazuju. Z čeho odrostou, dám buď do mateřského centra nebo nabídnu sousedům, známým, co mají menší děti.
Ale těch hraček je teď všude tolik, že je problém udat i pěkné nepoškozené.
Takže spíš pro děti kupuju knížky, stolní hry atd.