Dědičná skleróza

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.11.23 21:52

Dědičná skleróza

Ahoj holky, již nějakou dobu mi vrtá hlavou jedna věc a tou je, jak moc velká je pravděpodobnost nemocí u dětí, hlavně ta dědičná.
Můj manžel má v rodině hojně roztroušenou sklerózu. Umřel na ni jeho dědečka, mají to dva malý chlapečci od manželova strejdy, atd. Celkem tuším 5 lidi z linie manželovi maminky. Zajímá mě…manžel doufám tímto onemocněním nikdy trpět nebude, moc v to doufám, ale bojím se, že když budeme mít děti, tak že se může stát…
Já vím, že se lehko říká, že na takové blbosti nemám myslet, ale mě to vážně děsí…zajímá mě, jaká je pravděpodobnost, dá se to někde zjistit pomocí genetiky? :oops:
Já sama jsem před lety měla podezření na ARS a můžu říct, že jsem byla na dně, naštěstí se vše vyloučilo. Asi právě proto tuto nemoc tak hodně vnímám a bojím se jo, hlavně u dětí.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
91
1.11.23 23:12

Mě bylo řečeno, že dědičnost tam je, ale nestačí jen ten vadný gen, musí být k propuknutí nemoci i další faktory (na genetiku nás nikdo neposlal). Taky máme v rodině autoimunitní onemocnění. A může se u dětí projevit jinou autoimunitní nemoci, známý má psoriazu (lupenku) jeho syn RS, můj manžel má taky jiné autoimunitní onemocnění než jeho otec. Taky doufám, že se u dětí nic neprojeví (u manžela nemoc propukla až po narození dětí). Pokud manžel zatím nic nemá, nebála bych se, dobré je se vyhýbat stresu, žít zdravě (hlavně se vyhnout průmyslově zpracovanym potravinám), otuzovat se, neprechazet nemoci, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.11.23 23:12

To by chtelo urcite probrat v geneticke poradne.

Kazdopadne jedna vec je geneticka zatez a druha je spusteni te nemoci.
Prokazanymi spousteci mohou byt vazne infekce, prudke hormonalni zmeny (puberta, porod, prechod), velky stres, „chemie“ z prostredi, jidla, leku ci ockovani.
Jako urcita prevence se vnima uzivani vit. D minimalne 2000 iu/den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
2.11.23 06:00

Tak zhruba všeobeně lze říci, že jsou dědičné především předpoklady. Tedy pokud budete dělat vše proto, abyste minimalizovala spouštěče nemoci, máte velikou šanci tomu zabránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kattynka000
2.11.23 08:14

U nás má RS moje tchýně. Už ve stádiu, že je na vozíčku, nespočet léků, křeče do rukou, nohy přestali úplně fungovat, a to ještě před 3 lety chodila o berlích. Byli jsme na genetice a tam nám řekli, že RS jako taková dědičná není, ani pro manžela, ani pro našeho syna. Manželovi je už 43 let a u něj opravdu zatím nic.

• Citovat
  • Upravit
34322
2.11.23 14:09
@Kattynka000 píše:
U nás má RS moje tchýně. Už ve stádiu, že je na vozíčku, nespočet léků, křeče do rukou, nohy přestali úplně fungovat, a to ještě před 3 lety chodila o berlích. Byli jsme na genetice a tam nám řekli, že RS jako taková dědičná není, ani pro manžela, ani pro našeho syna. Manželovi je už 43 let a u něj opravdu zatím nic.

Jsou dedicne predpoklady pro rozvoj autoimunitniho onemocneni.
Byt manzelem, beru poctive to decko a vyhybam se spoustecum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí