Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, před měsícem se udělalo synovi 4 roky ječné zrno(aspoň jsme si to mysleli) nechali jsme chvilku jestli se rozjede nebo nerozjede. Nic se s ním nedělo jen má pod okem bulku. Šli jsme k pediatričce ta nasadila TOBLEX, ale po 10ti dnech bez efektu. Poslala nás na vyšetření na bulovku a zde nám řekli že to není ječné zrno, ale vlčí zrno (pod okem). Bohužel nám řekli že je to třeba odstranit chirurgicky. Chci se zeptat jestli to není ječné zrno ale vlčí, zákrok máme až 13.12., může chodit normálně do školky? Nedokážu si představit že by měsíc a půl nechodil do školky. Nic mu neteče, nic ho nebolí. Nic nemá nateklé. Jen má pod okem tu bulku.
a dále se chci zeptat jestli má nekdo zkušenosti jak dlouho se to v oku bude hojit, pan doktor říkal, že možná bude i jeden steh, ty se vyndavají po týdnu? Děkuji za každou reakci. ![]()
Měla jsem to jako dítě taky - nejspíš nějaký zapouzdřený bordýlek, co oko nedokázalo vyplavit. Není to nakažlivé narozdíl od ječného zrna:
https://www.grandoptical.cz/…priznaky-126
Taky mi to odstraňovali chirurgicky, je to trochu otrava, že na ně tím okem koukáš, zatímco to řežou, ale hojení proběhlo úplně v pohodě a už se mi to nikdy neopakovalo.
Já to měla před rokem a půl a doktorka mě nechala asi měsíc mazat framykoinem, že jestli to nepomůže, tak to vyřízne, ale ono se to vstřebalo
Ale trvalo to opravdu ten měsíc… Tak třeba se to vstřebá i vám.
@Terka_mamka píše:
Tak uvidíme. Malýmu to budou dělat v celkové.
To je asi u dětí lepší no. Já vím, že mi řekli, ať koukám dolů, ale ono to moc dlouho vydržet nejde, takže jsem stejně párkrát nakoukla, jak mě tam pidlaj ![]()
@dickys píše:
Já to měla před rokem a půl a doktorka mě nechala asi měsíc mazat framykoinem, že jestli to nepomůže, tak to vyřízne, ale ono se to vstřebaloAle trvalo to opravdu ten měsíc… Tak třeba se to vstřebá i vám.
Našemu klukovi v roce a půl to doktorka na očním píchla takovou jehlou a pak jsme taky něčím mazali, ale teda bála jsem se, aby necuknul a nepropíchla mu oko… ![]()
Dcera měla dvakrát na horním víčku, poprvé jí to zmizelo asi po týdnu mazání a naposledy, jsem jí to mazala mastičkou i kapkama na předpis asi měsíc a půl, už jsem se bála, že bude muset na vyříznutí. Naštěstí to ale jednoho dne samo zmizelo.Do školy normálně chodila.
@Terka_mamka To určitě v celkové. Není to nic příjemného. Dávají pod oko umrtvovaci injekci, už to je nepříjemné a pak chytnou vicko, aby ho otočili. Sice to trvalo chvilku, ale nedovedu si představit, že by to dítě vydrželo. Pak se to hojilo už rychle. Nejhorší byl první a druhý den, pak už dobrý.. měla jsem ho snad půl roku, pořád čekala, že se vstřebá a nic. Prý je to jen esteticky problém. Kdyby se mi udělalo znovu, nevím jestli bych ještě šla.
Držím palce.
![]()