Dědictví a nájemní byt

Anonymní
21.8.13 00:58

Dědictví a nájemní byt

Umřel mi táta v roce 2009 měl družstevní byt platil nájem atd. Mám na něj nárok? Od roku 2011 je nový zákon myslím teda že dědicové mají nárok na byt? Nevíte jak to je? Já tam neměla trvalý pobyt.Jen tátova družka. Táta mě odhlásil trvala na ton ona. :cert: Ten byt má těd ona ale já byla jediná dědička a táta chtěl at ho mám já. Nevíte jak to je těd?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Brooucinda
21.8.13 08:08

A neřešili jste to u notáře? Ten by ti měl říct víc, než my všichni dohromady. Je to vaše situace, kterou objektivě posoudí, jen notář. Ten určí pozůstalost

• Citovat
  • Upravit
72725
21.8.13 09:53

Má takový pocit, že řešit to po tolika letech nemá smysl. vzhledem k tomu, že k úmrtí došlo 2009, tak dle tehdejších zákonů na to nárok nemáš.. Navíc jsi v bytě neměla TP, předpokládám, že jsi ho ani neobývala, tudíž nárok fakt nevznikl..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
21.8.13 10:13

No tak i v roce 2009 byli zákonem daní dědicové v první, druhé…linii. Spíš mi přijde divné, jakto že to neřešil notář nebo zkrátka někdo. Nevím jestli to mají řešit u každého úmrtí, ale asi ano, hlavně kvůli pozůstalosti ne? Co závěť?
Víš jak, já jsem taky zdědila část domu ve kterém jsem nežila ani TP neměla, protože jsem v té první linii dědické. Jaké byly zákony tehdy, ale opravdu nevím :lol:

• Citovat
  • Upravit
mag
12864
21.8.13 10:16

Členský podíl k družstevnímu bytu podléhá klasickému dědictví, takže jste ho museli řešit v dědickém řízení, kdo je tedy jeho majitelem nyní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
21.8.13 11:06

@mag Takže je to tak, že každé úmrtí je šetřeno přes notáře?

V tom případě vlastník už je dávno stanoven, ne? Asi to nechápu :oops:

• Citovat
  • Upravit
mag
12864
21.8.13 11:17

No tak pokud po zůstaviteli zbyl k dědictví členský podíl k družstvu, tak muselo proběhnut dědické řízení.

Zakladatelko a šlo tedy o družstevní byt? Nebo šlo o nájemní byt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.13 12:19
@mag píše:
No tak pokud po zůstaviteli zbyl k dědictví členský podíl k družstvu, tak muselo proběhnut dědické řízení.Zakladatelko a šlo tedy o družstevní byt? Nebo šlo o nájemní byt?

Tak mamka říkala nájemni byt od Bytpolu. Tak to není družstevní. Ale i tak když já jsem jediná dědička tak bych ho měla i tak mít. Bydlí tam od tatu družka :cert: Jen doufám že jí zvedli nájem, tata platil 1200. Dřív to byly šatny a tata s mamou si ho opravili tak proto nízký nájem. Pak se rodiče rozvedli, já zustala u mami.Za tatou jsem chodila. Děkuji Vám za každý komentář.

• Citovat
  • Upravit
Brooucinda
21.8.13 12:21

A on to neřešil žádný notář, už v době kdy otec zemřel? To je divné…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.13 12:23
@Brooucinda píše:
A on to neřešil žádný notář, už v době kdy otec zemřel? To je divné…

Jen se ptal jestli vlastní dum/byt. Jinak toto notářka neřešila. Asi bych ale stejně nárok neměla jak to není družstevní byt.

• Citovat
  • Upravit
mag
12864
21.8.13 12:23
@Anonymní píše:
Tak mamka říkala nájemni byt od Bytpolu. Tak to není družstevní. Ale i tak když já jsem jediná dědička tak bych ho měla i tak mít. Bydlí tam od tatu družka :cert: Jen doufám že jí zvedli nájem, tata platil 1200. Dřív to byly šatny a tata s mamou si ho opravili tak proto nízký nájem. Pak se rodiče rozvedli, já zustala u mami.Za tatou jsem chodila. Děkuji Vám za každý komentář.

Tak nájem se v žádném případě nedědí, pokud bys v tom bytě bydlela s otcem v době smrti, tak na tebe přešla nájemní smlouva, což se ale stát nemohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
21.8.13 22:18

@mag

Ahoj, omlouvám se za vpadnutí :kytka:, ale všimla jsem si, že tomu rozumíš a třeba mi poradíš.
Moje mamka bydlí v družstevním bytě, já tam mám trvalé bydliště a nechala jsem se vyškrtnout ze společného užívání.
Bydlím s partnerem jinde.
Zdědím i přesto tento byt (jsem její jediné dítě)?
Ráda bych pak doplatila anuitu a odkoupila ho do OV. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
22.8.13 08:45

@zvědavá borůvka Pokud budeš jediný dědic, tak je to úplně v pohodě. Zdědíš členský podíl a na základě toho získáš nájemní smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
22.8.13 08:53
@mag píše:
@zvědavá borůvka Pokud budeš jediný dědic, tak je to úplně v pohodě. Zdědíš členský podíl a na základě toho získáš nájemní smlouvu.

Děkuji, jsem ráda :hug:
Doufám, že to tak bude platit i když jednou změním trvalé bydliště :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
22.8.13 09:18

@zvědavá borůvka Trvalý pobyt s tím nemá co dělat. Až budeš majitelem členského podílu, získáš všechny práva s tím spojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný