Bezpečnost dítěte v paneláku

22
20.8.13 07:27

Bezpečnost dítěte v paneláku

Ahoj dámy,
po nějakém čase jsem tady zase dotazem. Prodáváme byt a včera jsme vybrali jeden nový. Dosud jsme bydleli ve druhém patře a ten nový se nachází v patře čtvrtém.
Když jsem byl dítě, tak jsme bydleli ve 3. patře a když si vzpomínám co jsme s bratrem dělali za vylomeniny (přelézali zábradlí na balkóně apod) a vím, že i když bych se postavil na hlavu, tak s děckama nemůžu být 24 hodin denně. Prostě si najdou okamžik, aby provedli tu lumpárnu (mám 2 kluky, zatím malí 2,5 roku a 3 měsíce, ale pokud jsou jen trochu po mě, tak vím jací budou). Navíc jsem pracoval na oddělení úrazové chirurgie, takže vím jak bohužel takové úrazy dopadají…Moje otázka je, jestli máte nějaké zkušenosti jak tomu lze zabránit. Teď nemyslím obligátní doporučení - nepouštět děti z dohledu… to děláme, ale náhoda je blbec. Myslím jestli dát do oken mříže nebo zamykatelnou lodžii… Máte s tím prosím někdo zkušenost? Děkuji za každou radu, s pozdravem Laďa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
20.8.13 07:29

Na okna dětské pojistky, větrat jen když je člověk v místnosti, na balkon lodžii.. měli jsme to tak doma už za nás (3 P)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1259
20.8.13 07:42

Jednoduše c jde zavřít ať je zavřené. tz. pojistky na okna, na dveře. Klece jsou už moc, to pak budou zvířata a ne děti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
20.8.13 07:43

Pojistky na okna i na balkonové dveře, otvírat jen s někým v místnosti. Mám dva předškoláky a zatím se pořád ptají, jestli můžou na balkon - musí čekat až tam někdo s nimi jde, sami si to nedovolí (viděli když jim spadlo auto dolů, jak dopadlo) a zatím si taky pamatují, že židle se k oknu-otevřenému nedává atd. Tak snad je nějaké blbosti nenapadnou, můžu jen doufat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
942
20.8.13 07:57

Největší úlohu podle mě v tomhle hraje dozor a výchova, vysvětlování. Samozřejmě okenní pojistky a prosklený balkon to jistí. Nás teda nikdy nenapadlo lézt do oken, nebo přelézat zábradlí. Moje děti taky ne. Prostě vědí co se nesmí. Takže žádné extra zabezpečení nemáme. Jsem opatrná, okna otvírám jen když tam uklízím, jináč větračku, když si hrajou na balkoně tak je kontroluji z místnosti. No uvidíme co nás čeká s klukem, ti jsou prý vynalézavější i když z domu takovou zkušenost nemám. Jde mi spíš o to, že ať bydlíš kdekoli, tak jsou tam nebezpečí a děcka musíš, jak se říká, hlídat jako oko v hlavě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17984
20.8.13 08:04

Zohledňovat patro kvůli dětem?? :mrgreen: Tak to mi přijde vtipný, pardon :lol:
Všude se může něco stát a může to bejt v přízemí nebo ve 12. patře :nevim:

Jestli neposlouchaj a vymejšlej lumpárny, tak jen hlídat a hlídat a říkat, co lze a co ne a co by se mohlo stát!

Náš by na okno nevylezl, ví, že se to nesmí a na balkoně se chová zkušeně, protože ví, že na zábradlí se neleze a nic se nesmí házet dolu. Dveře ani okna nezajišťujeme. Ven z vchodových dveří taky nesmí sám a nikdy je sám neotevřel. No, snad mu to vydrží ;)

Kdybych mohla, zasklila bych lodžii, ale ne prioritně kvůli dítěti a mříž bych dala maximálně do přízemí, ale spíš kvůli zlodějům, jinak mi to taky přijde jako klec či vězení, když to vidím někde ve vyšších patrech :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
20.8.13 08:07

Ahoj. Jako dítě jsme bydleli v 6. patře, na oknách byly pojistky, na balkoně jsem se sama bála (stěhovali jsme se, když mi bylo asi osm). Když jsou teď u našich holky, tak taky trnu strachy. Naše jsem otravovala tak dlouho, až koupili zamykací kliky na okna, která jsou holkám přístupná. Na balkony samy nesmějí, tak doufám, že to budou ještě dlouho respektovat.

My bydlíme ve 2. patře, ke každému oknu jsem koupila zamykací kliky (jedna vyjde na cca 250 Kč, myslím, že je to dobrá investice a pro mě rozhodně lepší než vrtat dětskou pojistku na nová okna). Klíč je stejný ke všem klikám, máme ho na několika místech mimo dosah dětí. Klika se dá uzamknout v poloze dolů i nahoru, tj může být zamčená i při větrání (ventilaci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
20.8.13 08:11

Mříže do oken bych nedala, bála bych se, že bychom se nedostali ven, kdyby se něco stalo. Zasklenou lodžii máme, ale stejně není pořád zavřená, navíc děti se to brzy naučí otevírat, takže když pak budou chtít, vylezou tak jako tak.

@Bébka Já teda kvůli dětem do vyššího patra než druhého nechtěla. A je mi jedno, že to někomu přijde vtipné :P :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17984
20.8.13 08:15

No, vždyť v pohodě, někdo dole bydlet musí, já jedině v posledním patře :mrgreen:
V tomhle úzkostná nejsem, ale flegmouš taky ne, jen to beru trochu míň „hystericky“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
20.8.13 08:24

Já si pamatuju, jak moje starší sestra asi ve 10-12 letech přelézala z balkonu do okna ve vedlejším pokoji…jen tak, ze srandy…v 6.patře 8o. Mamku by asi kleplo, kdyby to věděla. Já jsempodobné kraviny nedělala, jsem na to moc opatrná a neriskující už od dětství.
Jde spíše o to, do jakého věku chceš dítěti „zakazovat vstup na balkon“ a zamykat před ním - člověk by řekl, že po 10roce věku už mají rozum…všichni teda ne.
jako jednuduchý zabezúpečovací systém pro menší děti se mi jeví klasický řetízek, umístěný na horní rám balkonových dveří a oken, ale asi hlavnědůkladná osvěta dětí - klidně i s drastickými obrázky, aby si dávali fakt bacha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
20.8.13 08:29

@Bébka naprostý souhlas :-) Malýmu budou tři, ale odjakživa ví, že na balkón nesmí sám a že se tam nedělají blbosti. Já zastávám názor, že líp je děcko vychovat a naučit ho se chovat třeba na silnici a pak člověk nemusí mít strach. Malej díky tomu bez hysterie od svých necelých dvou let může jezdit v podstatě kdekoli na odrážedle a dnes i kole, neb ví, že prostě před přechodem se musí zastavit a čekat na mě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
20.8.13 08:31

Když mi byly čtyři roky a bráchovi osm, nastěhovali jsme se do paneláku do 11 patra. Tenkrát nebyly žádný pojistky na okna nebo tak. V pokojíku jsme měli pod oknem stůl a na balkon volnej přístup.
Dneska, když tam jezdím se svýma dětma, tak se divím, že jsme to tenkrát vůbec přežili. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
20.8.13 08:32
@Bébka píše:
No, vždyť v pohodě, někdo dole bydlet musí, já jedině v posledním patře :mrgreen:
V tomhle úzkostná nejsem, ale flegmouš taky ne, jen to beru trochu míň „hystericky“ ;)

A to já se zase hrdě hlásím mezi hysterické matky :lol:. Ne, že bych se z toho hroutila a holky měla přivázané k posteli, ale strach mám a aby byl menší, bydlíme radši níž a máme všude zamykatelné kliky nebo třeba detektory kouře.

Já jsem třeba až nedávno zjistila, že když jsme se s rodiči přistěhovali do toho 6. patra, tak mamka z toho měla hrůzu a uvažovala, že si to ještě s někým vymění, abychom byli níž. A že se prý taky pořád bála. A já nic nezaregistrovala, tak doufám, že ze mě to děti taky hned nevycítí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
becky87
20.8.13 08:36

A to ja bych tam klidne ty mrize dala :lol: Pro me za me at si kazdy rika co chce, ale kdyz slysim kolik pripadu deti je, co padaj z balkonu..

S rodicema jsem bydlela ve tretim patre panelaku, na balkone dokonce zidle 8o a teda nikdy jsem nespadla, coz se divim, vlezla jsem vsude :think:
Kdyz ted prijedu k babi do bytu, na balkon nejdu, je tam tak nizke zabradli, ze udelat se mi spatne tak letim hlavou dolu. Takze zadne zidle, stoliky apod. Pojistky kde to jen jde a klidne ty mrize.

• Citovat
  • Upravit
17984
20.8.13 08:36

Tak to je jasný, to máte dědičný :mrgreen: :pankac:

Mě tohle nikdy nenapadlo, když jsem byla malá, bráchu taky ne, věděli jsme, že nic takovýho se nesmí, lumpové jsme nebyli :mrgreen:

Ale samo to ježdění na kolech bez helmy, pády, lezení po skalách, jízdy v autě bez pásů a sedaček :roll: :roll: No, holt jiná doba :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný