Může po mě sestra chtít nájem za dům po tatínkovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37283
13.2.24 14:36

Takže ona zdědila půlku domu a doteď z toho neviděla ani korunu a ty bydlíš celou dobu zadarmo? Jsi celkem vycurana no. Nájem ji platit nemusis, ale vyplatit ji z půlky domu jo, Škoda zes to neudělala hned, po corona době budeš platit víc, protože ten dům bude mít větší hodnotu, ale aspoň si sestra přijde na lepší peníze no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35205
13.2.24 14:36
@Noku píše:
Pokud měla klíče a možnost do domu chodit a užívat jej, tak jí zpětně nic neplaťte, takhle to fakt nefunguje, že ona dům neužívá, nic neřekne a pak přijde, že chce nájem za 5 let zpětně. ty poloviny na tom domu jsou ideální. nefunguje to tak, že byste museli být třeba jen v jednom patře a když se pohybujete po obou, tak okupujete „její polovinu“. jako spoluvlastnice máte obě stejné právo užívat celý dům. takže pokud tu možnost užívat dům s vámi byť teoreticky měla a nepadla dohoda, že to budete užívat výlučně vy s přítelem, tak má ségra smolíka. pokud ty víš, že se k vám určitě nenastěhuje, tak jí napiš, že jí v užívání domu nebráníš a je vítaná. nebo se s ní domluv na tom nájmu a vašem výlučném užívání, popř. na odkupu no.

Ona nic nepise o tom, ze by to chtela zpetne. Kazdopadne si ale myslim, ze zakladatelka nepise vsechno. Tohle uz melo byt davno vyresene. Nepise ani, jestli se sestra podili na pripadnych opravach atd. Je divny, ze pise o hypotece na vyplaceni sestry, ale zaroven ze chce sestra dum prodat. Tam budou asi vztahy na bodu mrazu a domluva zadna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
13.2.24 14:43
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímal by mě váš názor.. 3 roky jsem se starala o tatínka, bydlela jsem s nim. Když umřel, zůstala jsem v domečku bydlet.. mám sestru.. která s tím nikdy neměla problém. Teď!! Ale ano. Každý den psaní zpráv, že 5let bydlím zadarmo v domě po tátovi. Chce nájem po mém příteli, i po mě. Barák jsme v dědictví dostali na pul, tak jak vše..my si teď bereme hypotéku abychom ji vyplatili. Jí se to nelíbí, a chce barák prodat. Plus teda platít nájem za tu její půlku, kterou jakoby využívané zadarmo. Chci se zeptat na názor..zda je to normální, abychom jí platili nájem. :nevim: děkuju za názor.

Asi jí došla trpělivost, že jste 5let nevypořádali vlastnictví domu :nevim: Zpětně nic neplaťte, ale pokud chce teď platit nájem, má na to právo, vše sepište do smlouvy. Záleží čistě na vaší domluvě a to i v případě vypořádání vlastnictví. Pokud chce dům raději prodat, čili nechce přistoupit na vámi nabízenou částku za její podíl, nic s tím nenaděláš. Opravdu nejjednodušší je majetek prodat.

• Citovat
  • Upravit
32567
13.2.24 14:55

@Hanney Spíš bych řekla, že tam bydlí po smrti otce 2 roky, 5 celkem, ale z toho se starala 3 roky o otce, tak jsem to pochopila já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2742
13.2.24 15:04

To, že x let obýváme i její polovinu a nic za to nedáváte, byla chyba a nefér vůči ní. Nicméně, píšeš i, že si chceš vzít hypotéku, vyplatit sestru z její poloviny a mít tudíž domek ve svém vlastnictví a že tohle ona nechce - to bych řekla, že má holka smůlu. Ona tě nemůže donutit prodat i tvou polovinu či dokonce prodat ji bez tvého souhlasu. Navíc, ty jako druhý spoluvlastník nemovitosti máš opravdu předkupní právo na tu její polovinu. Takže pokud ona chce něco prodat, může jen tu svou polovinu a tu musí nejdřív nabídnout tobě, pokud nebudeš souhlasit (což nehrozí, berete si na to hypotéku), tak teprve poté tu svou polovinu může nabídnout někomu dalšímu. Nicméně do doby, než bude vyřízena vaše hypotéka a dům přepsaný na tebe, bylo by vhodné sestře dát přiměřenou částku jako nájem za vámi užívané její poloviny.
Ale když už na to chce jít takhle zostra, tak vše písemně, oficiální nájemní smlouva s notářsky ověřenými podpisy. Když už, tak už.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102597
13.2.24 15:06

@Sunlight515 To neni tak úplně pravda, predkupni pravo je jen po omezenou dobu, tedy po 2 nebo 5 letech muze svoji polovinu prodat komu chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.2.24 15:09
@Sunlight515 píše:
To, že x let obýváme i její polovinu a nic za to nedáváte, byla chyba a nefér vůči ní. Nicméně, píšeš i, že si chceš vzít hypotéku, vyplatit sestru z její poloviny a mít tudíž domek ve svém vlastnictví a že tohle ona nechce - to bych řekla, že má holka smůlu. Ona tě nemůže donutit prodat i tvou polovinu či dokonce prodat ji bez tvého souhlasu. Navíc, ty jako druhý spoluvlastník nemovitosti máš opravdu předkupní právo na tu její polovinu. Takže pokud ona chce něco prodat, může jen tu svou polovinu a tu musí nejdřív nabídnout tobě, pokud nebudeš souhlasit (což nehrozí, berete si na to hypotéku), tak teprve poté tu svou polovinu může nabídnout někomu dalšímu. Nicméně do doby, než bude vyřízena vaše hypotéka a dům přepsaný na tebe, bylo by vhodné sestře dát přiměřenou částku jako nájem za vámi užívané její poloviny.
Ale když už na to chce jít takhle zostra, tak vše písemně, oficiální nájemní smlouva s notářsky ověřenými podpisy. Když už, tak už.

Pleteš se. Sestra může svou polovinu prodat komu chce i bez souhlasu druhého vlastníka a dokonce může u soudu dosáhnout prodeje domu úplně.

• Citovat
  • Upravit
2742
13.2.24 15:12
@Kriss Tina píše:
Takže ona zdědila půlku domu a doteď z toho neviděla ani korunu a ty bydlíš celou dobu zadarmo? Jsi celkem vycurana no. Nájem ji platit nemusis, ale vyplatit ji z půlky domu jo, Škoda zes to neudělala hned, po corona době budeš platit víc, protože ten dům bude mít větší hodnotu, ale aspoň si sestra přijde na lepší peníze no.

Mno, ono je to dost dvojsečný. Extrémně přísné regulace díky vládě i nařízení EU nutí majitele domu do velmi drahých oprav a úprav (zateplení, výměny oken, vytápění atd.). Držet si tedy polovinu domu s tím, že tam nic neudělám, bude smrdět obrovskými pokutami.
Předpokládám, že sestra do domu od nabytí své poloviny neinvestovala ani korunu, naopak zakladatelka něco již investovala, minimálně do základních nezbytných údržbových oprav.
Další věc, sestra nemůže svou půlku prodat, aniž by předtím tuto polovinu nabídla druhému spoluvlastníkovi, tedy zakladatelce. To je její povinnost ze zákona. Teprve poté, co nabídne (s přiměřenou částkou, samozřejmě) a zakladatelka odmítne, pak má právo prodat jiné osobě, ale jen svou polovinu, nikoliv celý dům. Což se jí asi sotva podaří, s cenou bude muset jít radikálně dolů, aby se to potenciálnímu kupci vůbec nějak vyplatilo. Takže logickou úvahou, v jejím vlastním zájmu je domluvit se se zakladatelkou a nechat se vyplatit částkou, kterou stanoví oficiální bankovní odhadce. Tím tratná nebude, zakladatelka získá zbytek domů do svého vlastnictví a postupně může pak začít s nezbytnými velkými státem nařízenými opravami a čerpat na ně dotace. Spokojenost by tak mohla být na všech stranách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37283
13.2.24 15:19

@Sunlight515 a jak vis, v jakem je dům stavu a kolik tam zakladatelka investovala? Tohle by kdyžtak musela řešit přes právníka a třeba část těch investic sestře strhnout z toho vyplacení, což ale nemění nic na tom, ze roky bydlí v její části dědictví a dela mrtvého brouka, ze někde něco opraví z ni přece nedělá majitele celého domu :nevim: navíc když nekomunikuji, tak mi přijde logické, ze si tam dela opravy ten, kdo tam bydlí, co když sestra třeba s nějakými opravami nesouhlasí, nebo by chtěla udělat jinak? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
13.2.24 15:23
@Monchichik píše:
@Hanney Spíš bych řekla, že tam bydlí po smrti otce 2 roky, 5 celkem, ale z toho se starala 3 roky o otce, tak jsem to pochopila já.

Aha, no každopádně to spoluvlastnictví stejně musí vyřešit. Že se starala o otce je chválihodné, ale pokud to sestra nehodlá nikterak dál zohlednit, nedá se nic dělat.

• Citovat
  • Upravit
Janli
13.2.24 15:24
  • Citovat
  • Upravit
102597
13.2.24 16:32
@Janli píše:
Pleteš se. Sestra může svou polovinu prodat komu chce i bez souhlasu druhého vlastníka a dokonce může u soudu dosáhnout prodeje domu úplně.

To jo, ale pokud bude mit zakladatelka peníze, tak ji soud umožní vyplatit sestru, za tržní cenu samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.2.24 16:38
@j.a.n.i1 píše:
To jo, ale pokud bude mit zakladatelka peníze, tak ji soud umožní vyplatit sestru, za tržní cenu samozřejmě.

Samozřejmě, že u soudu bude mít přednost druhý vlastník. Já tu vyvracím to tvrzení o předkupním právu, to tam prostě není.

• Citovat
  • Upravit
3770
13.2.24 16:46

My budeme přesně tuhle situaci taky jednou řešit, az nebude mamka na světě. A můžu ti říct, že by mě nikdy nenapadlo, abych po bráchovi chtěla nějaký najem předtím a/nebo poté. At si každý říká co chce, je to vycurany, i když je 50% domu segry, ale stejně..za me je vycurana. Bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14113
13.2.24 16:50
@suzka1 píše:
My budeme přesně tuhle situaci taky jednou řešit, az nebude mamka na světě. A můžu ti říct, že by mě nikdy nenapadlo, abych po bráchovi chtěla nějaký najem předtím a/nebo poté. At si každý říká co chce, je to vycurany, i když je 50% domu segry, ale stejně..za me je vycurana. Bohužel.

Proč :think:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna